Fan van Oranje
Nieuws

Bart Verbruggen dankt veel aan Jelle ten Rouwelaar

Bart Verbruggen is zich bewust van het feit dat zijn loopbaan snel is verlopen. Twee jaar geleden nog reservedoelman bij Anderlecht, en nu deels eerste doelman van Brighton & Hove Albion tot eerste doelman van het Nederlands elftal en uitgeroepen tot de jongste keeper ooit op een EK. In een bepaalde mate is het een ervaringsvak. Maar als je er klaar voor bent, dan ben je er klaar voor om te gaan. En ik voelde dat ik hier klaar voor was.” zei hij.

Jelle ten Rouwelaar was belangrijk in de ontwikkeling van Verbruggen. De 21-jarige doelman heeft bij NAC Breda en Anderlecht samengewerkt met zijn leermeester, die vanaf komend seizoen de keeperstrainer van Ajax is. Toen ik vijftien was, heb ik met hem samengewerkt. Ik heb veel van hem geleerd over het vak van keeperstrainer, hoe je het vak moet beleven. Dat creëerde een hele goede en fijne band.”

Jelle ten Rouwelaar
Jelle ten Rouwelaar

Verbruggen heeft aangegeven dat de samenwerking met Ten Rouwelaar van twee kanten kwam. Wanneer er Champions League op tv was, kreeg ik vaak een appje van hem. Heb je dat gezien? Wij moeten dit bespreken. Dat bespraken we dan. Het was een prettige samenwerking. Ik zal Jelle eeuwig dankbaar zijn. Dankzij hem ben ik ook in staat om te zijn waar ik nu ben. Ik ben er zeker van dat Ajax een zeer goede aan hem heeft.

Verbruggen is mentaal veel verder dan andere keepers van 21 jaar. Hij heeft daarvoor hard gewerkt, maar hij weet niet of hij verder is dan andere keepers omdat hij de situaties van andere keepers niet kent. Het vak van doelman is een mentale vaardigheid.  Dit is de reden waarom ik sinds mijn zestiende een mental coach heb. Het is een uitdaging voor mij als keeper om steeds op de grens van held of schlemiel te leven. Het is een cliché, maar het is waar. Het is belangrijk dat je leert hoe je hiermee moet omgaan.

Zorg ervoor dat je altijd klaar bent voor de volgende actie. Dat is een proces.” Verbruggen, die acht interlands heeft gespeeld, volgt ook yogalessen Brighton en doet af en toe aan meditatie, hoewel hij dat zelf niet zo noemt. Meditatie is een groot woord voor mij. Het kan op bepaalde momenten helpen om rustig te ademen. Die informatie kan je helpen. Hij probeert zo min mogelijk te lezen over wat de buitenwereld van hem vindt. Zijn voormalige trainer Vincent Kompany heeft hem altijd voorgehouden: Geloof niet in de hype, geloof niet in het drama. Hij heeft die uitspraak als een mooie uitspraak beschouwd. lovende kritieken zijn leuk, maar dan kun je gaan zweven. Ik heb juist behoefte aan continuïteit. Dan helpt het om niet te veel te lezen", benadrukt de nummer één van Oranje.

Bart Verbruggen4