Fan van Oranje
Nieuws

Cody Gakpo gedeeld topscorer EK

Het is een pleister op de wonde maar Oranje aanvaller Cody Gakpo is gedeeld topscorer van het EK geworden. Een late reglementsverandering van de UEFA was goed nieuws voor de international van het Nederlands elftal. Eerder werd er bij een gelijk aantal goals gekeken naar assist en speeltijd. Nu wordt de titel bij een gelijk aantal doelpunten gedeeld echter.

Volgens de oude regels had Gakpo geen kans meer op de prestigieuze titel. Hij moest Dani Olmo (Spanje), die ook driemaal scoorde op het EK, dan voor zich dulden op basis van assists. Kort na de halve finales veranderde de UEFA de regels. De Oranjespeler deelt de prestigieuze titel daardoor nu met Olmo, Harry Kane (Engeland), Jamal Musiala (Duitsland), Georges Mikautadze (Georgië) en Ivan Schranz (Slowakije), die ook allemaal drie doelpunten maakten in Duitsland.

Olmo en Kane stonden zondagavond in de EK-finale tussen Spanje en Engeland, (2-1). Als ze scoorden, kroonden ze zichzelf topscorer. Het duo maakte echter geen doelpunt meer. Datzelfde gold voor Fabián Ruiz (Spanje), die op twee goals stond voorafgaand aan de finale.

Gakpo is de vierde Nederlander die topscorer wordt op een Europees kampioenschap. Eerder slaagden Marco van Basten, Dennis Bergkamp en Patrick Kluivert daar al in. Tijdens het WK van 2022 in Qatar scoorde Gakpo ook driemaal. Dat leverde hem destijds een gedeelde vierde plek op op de topscorerslijst. Kylian Mbappé was met acht doelpunten de topschutter. In totaal scoorde Gakpo dertien keer in dertig interlands.