Fan van Oranje
Nieuws

De filosofie van Rangnick: dit zijn de sterktes en zwaktes van Oostenrijk

Het Nederlands elftal zal dinsdagavond zijn laatste groepswedstrijd van het EK spelen. In het Olympiastadion in Berlijn wacht een spannende confrontatie met Oostenrijk. De mannen van bondscoach Ralf Rangnick zijn voor velen een potentiële verrassing van het toernooi. Rangnick's voetbalfilosofie is aantrekkelijk en trekt vele fans aan. Kan Oranje rekenen op de steun van de roodhemden? VoetbalNieuws.nl is een kijkje gaan nemen in het leven van 'Mister Gegenpressing'.

De praktische analyse van Oostenrijk.

De stand in poule D.
Er is sprake van een spannende situatie in de groep. Nederland en Frankrijk staan bovenaan met respectievelijk vier en drie punten, terwijl Oostenrijk daar vlak achter volgt met drie punten. Polen heeft geen punten behaald. De twee beste nummers drie van de zes groepen zullen doorgaan naar de achtste finales, net als de vier beste nummers drie van de zes groepen. Een overwinning op Oostenrijk zou Nederland een goede uitgangspositie geven, maar groepswinst hangt ook af van het resultaat van Frankrijk tegen Polen en het doelsaldo.

  1. Nederland 2-4
    2. Frankrijk 2-4
    3. Oostenrijk 2-3
    4. Polen 2-0  

Revolutionaire Rangnick heeft Oostenrijk een metamorfose gegeven
Sinds Rangnick in 2022 het roer overnam, heeft Oostenrijk een ware metamorfose ondergaan. De defensieve aanpak van voorganger Franco Foda is vervangen door een agressieve en energieke aanpak. Rangnicks filosofie is duidelijk: wanneer de bal verloren gaat, moet deze binnen acht seconden heroverd worden en binnen tien seconden moet er een schot op doel volgen. Dit heeft tot een speelstijl geleid die de tegenstander voortdurend onder druk zet en weinig ruimte laat om op te bouwen. Door zijn durf om anders te denken en het vermijden van voetbalclichés, is Rangnick een graag geziene gast in Duitse voetbaltalkshows.

Oostenrijk speelt vaak in een 4-2-3-1-formatie, gericht op hoge druk en snelle omschakelingen. De verdediging wordt geleid door doelman Patrick Pentz, met Phillipp Mwene (ex-PSV) en Stefan Posch als backs en Phillipp Lienhart en Kevin Danso centraal.
Op het middenveld opereren controleurs Florian Grillitsch (ook ex-Ajax) en Nicolas Seiwald, terwijl Marcel Sabitzer, Christoph Baumgartner en Konrad Laimer voor creativiteit en snelheid in de aanval zorgen. Marko Arnautovic (ex-FC Twente) is de spits die de bal vasthoudt en kansen creëert. Oostenrijk heeft sterke en zwakke punten. Oostenrijk beschikt over de kracht van de pressing. Rangnicks team zet de tegenstander onmiddellijk onder druk bij balverlies. Dit zagen we in hun wedstrijden tegen Frankrijk en Polen, waar ze hun tegenstanders voortdurend tot fouten dwongen. De verdedigers moesten vaak de lange bal hanteren om onder de druk uit te komen. Polen had veel moeite om op te bouwen, wat leidde tot snelle balverliezen en kansen voor Oostenrijk. Oostenrijk heeft zich vaak laten zien in de oefenwedstrijden voorafgaand aan het EK, waar ze vaak al in de eerste minuten scoorden. Nederland moet dus scherp beginnen en ervoor zorgen dat ze de eerste druk van Oostenrijk kunnen weerstaan. Het is cruciaal om de ruimtes achter de opkomende backs van Oostenrijk te benutten en de bal snel rond te laten gaan.

Oostenrijk is niet alleen sterk in hun pressing en snelle omschakelingen, maar er zijn ook zwaktes. Mwene en Posch, de opkomende backs, laten nog wel eens ruimtes vallen in hun rug. De snelle buitenspelers van Oranje kunnen die ruimtes benutten. Oostenrijk is kwetsbaar wanneer de eerste druk niet succesvol is en de bal snel naar de andere kant van het veld verplaatst wordt. Spelers als Virgil van Dijk en Joey Veerman kunnen daar met hun lange passes van profiteren. Dit zagen we tegen Frankrijk, waar snelle aanvallen via de flanken voor veel gevaar zorgden.

Om Oostenrijk te verslaan, moet Oranje dit doen.
De kansen voor Oranje liggen vooral in het benutten van de ruimtes achter de Oostenrijkse verdediging en het snel verplaatsen van de bal. Door spelers als Cody Gakpo en Xavi Simons, die snel en technisch vaardig zijn, kan Nederland in de omschakeling gevaarlijk worden. Veerman en Tijjani Reijnders zijn op het middenveld in staat de druk van Oostenrijk te weerstaan en kansen te creëren.

Tot slot

Oostenrijk is onder Ragnick een tegenstander die het Oranje flink lastig kan maken. Hun agressieve aanpak is een plaag voor ieder land. Het zal een spannend en uitdagend duel worden, waarbij beide teams fysiek en tactisch tot het uiterste zullen moeten gaan. De kracht en ervaring van Oranje zullen nodig zijn om Oostenrijk te verslaan, maar het zal een zware klus zijn.

Wanneer de Hollandse School, de campagne waarmee de KNVB het EK-gevoel aanwakkerde, niet in staat is de druk van het Alpenland te weerstaan, kunnen de titelaspiraties snel in de prullenbak verdwijnen. Oranje heeft op vrijwel iedere positie een speler die beter is dan de tegenstander van dinsdag. Op het veld is het aan de mannen van Koeman om dit te laten zien en zich te verzekeren van een comfortabele plek in de achtste finales. Nederland heeft in ieder geval het geluk dat het al geplaatst is voor de volgende ronde maar wil toch graag poulewinnaar worden.