Fan van Oranje
Nieuws

De laatste drie tegengoals zijn afkomstig uit een corner: Heeft Oranje een 'cornerprobleem'?

Sommige spelers van het Nederlands elftal hebben aangegeven dat Oranje geen ‘hoekschoppenprobleem’ heeft. Het team moest de laatste drie doelpunten slikken uit een hoek. In de vriendschappelijke interland tegen Duitsland behaalde Oranje de overwinning (2-1), en in het EK-duel met Polen maakte Oranje vlak voor tijd nog de winnende (1-2) goal.

Engeland en Frankrijk hebben al anderhalf jaar geen tegendoelpunt uit een hoekschop gekregen. Virgil van Dijk was dan ook teleurgesteld toen het EK-duel met Polen ten einde kwam. Hij zuchtte en zei: "Weer een goal uit een standaardsituatie." Volgens de aanvoerder moest de ploeg dat eens goed analyseren en ook Denzel Dumfries was zich bewust van de kwetsbaarheid. Hij was dan ook opgelucht dat het Oranje deze keer niet fataal zou worden. We moeten voorkomen dat dit later op het EK alsnog gebeurt.

Doelman Bart Verbruggen heeft tegenover de NOS aangegeven dat er nog over gesproken moet worden. Maar we moeten er ook niet te veel van maken. We hebben een aantal corners goed verdedigd. Stefan de Vrij stelt dat Oranje niet overweegt om een mannetje bij de tweede paal te positioneren bij hoekschoppen. De verdediger is van mening dat het Nederlands elftal niet te maken heeft met een 'hoekschoppenprobleem'. Maar het is een aandachtspunt. We zullen niet onmiddellijk iets heel anders doen, maar we hebben wel wat kleine aanpassingen gemaakt.

Het Nederlands elftal heeft op de WK’s van 2014 (Brazilië) en 2022 (Qatar) geen enkel tegendoelpunt gehad dat rechtstreeks uit een hoekschop kwam. Hoek legt uit dat Nederland nu kiest voor zonedekking, zonder spelers bij de palen neer te zetten. De spelhervattingen tijdens die twee toernooien werden onder toenmalig bondscoach Louis van Gaal uitgevoerd. Er zijn vijf spelers die hun gebied verdedigen. Er zijn twee mannen die bereid zijn een eventuele korte corner op te vangen. Er zijn drie storende factoren.