Fan van Oranje
Nieuws

De Ligt klaar voor nieuw EK-avontuur na pijnlijke herinneringen

 

Matthijs de Ligt staat opnieuw voor een EK met het Nederlands elftal, maar de herinneringen aan zijn vorige EK in 2021 zijn niet allemaal positief. Zijn eerste eindtoernooi eindigde abrupt met een rode kaart na een handsbal in de achtste finale tegen Tsjechië. Deze week werd hij onverwacht weer geconfronteerd met dat pijnlijke moment.

"Ik zag toevallig een compilatievideo van de UEFA met goals van het vorige EK. Het eerste negatieve moment was mijn ongelukkige handsbal," vertelde De Ligt donderdag glimlachend tijdens een persmoment in Wolfsburg.

Die handsbal kostte Nederland destijds de wedstrijd tegen Tsjechië. De Ligt viel en raakte de bal per ongeluk met zijn hand voor de voeten van aanvaller Schick. Rood was onvermijdelijk en met tien man verloor Oranje (2-0).

"Natuurlijk baal ik er nog steeds van, maar het is al drie jaar geleden. Er is veel veranderd sindsdien," zegt de nu 23-jarige verdediger van Bayern München. "Ik ben als speler gegroeid, zit lekker in mijn vel en heb een sterk seizoen achter de rug. Ik ben klaar voor dit EK."

De vraag is welke rol De Ligt precies krijgt. In de laatste oefenwedstrijd zat hij op de bank, terwijl De Vrij centraal achterin speelde naast Van Dijk. "Ik weet wat ik kan geven en heb vertrouwen in mezelf," aldus De Ligt over zijn basiskansen tegen Polen zondag. "Als ik de ploeg kan helpen, dan doe ik dat."