Fan van Oranje
Nieuws

De Nederlandse kranten over Oranje

De uitvoering kan verbeterd worden, maar het resultaat is prima. Die conclusie trekken de Nederlandse ochtendkranten na de doelpuntloze remise tegen de Fransen. Xavi Simons, het tegenvallende spel van Memphis Depay en het wangedrag van enkele Oranje-fans komen aan bod.

In het Algemeen Dagblad wordt gesteld dat Oranje niet meer dan een punt verdient, terwijl Oranje nog dicht bij een sensationele overwinning was. Xavie Simons, die dol van vreugde was, rende naar de uitzinnige oranje menigte achter het doel, uitgerekend in zijn eigen stadion. Nadat er een minutenlange controle was uitgevoerd, werd het doelpunt alsnog afgekeurd vanuit het VAR-centrum. Dat was zeker niet onaanvaardbaar. Nadat de grensrechter bijna onmiddellijk had gevlagd, besloot de VAR het doelpunt alsnog af te wijzen. De twijfel was echter goed te begrijpen: Denzel Dumfries stond weliswaar in de baan van de bal toen Simons schoot en dus hinderlijk buitenspel stond volgens de spelregels , maar deed nauwelijks iets, en kwam ook niet echt in de buurt van de bal. Keeper Mike Maignan had de bal nooit meer kunnen stoppen, maar werd wel in zijn vrijheid beperkt.

Er waren drie punten niet verdiend geweest, klinkt het. In Leipzig besefte Oranje al snel dat er tegen de Fransen een totaal ander niveau werd gevraagd dan eerder tegen Polen. Er was een speler van wereldklasse op bijna elke positie, met een bijna granieten blok in het centrum en daarvoor op het middenveld.

In de Telegraaf wordt gesproken over een 'punt om te koesteren'. Ronald Koemans voorgevoel heeft hem niet in de steek gelaten. Nadat Frankrijk in de EK-kwalificatiereeks (4-0 en 1-2) had verloren, geloofde de bondscoach dat driemaal scheepsrecht zou zijn. De Nederlandse ploeg heeft in de cruciale wedstrijd tegen de nummer twee van de wereld een punt gepakt: 0-0. Na de overwinning op Polen werd een levensgrote stap gezet naar de achtste finales van het EK.

Valentijn Driessen heeft in zijn column overwegend positieve reacties. Het team behaalde een voldoende, toonde vertrouwen dat het de weg omhoog heeft gevonden en zich ook op topniveau kan handhaven in een 4-3-3-formatie. Het kwam echter niet tot een overwinning, omdat de overtuiging in eigen kunnen net tekortschoot. Driessen heeft aangegeven dat er de hele wedstrijd een sluier van angst over het Nederlands elftal hing. Hij vindt dat zeker vijf spelers beter moeten worden. Memphis Depay, Xavi Simons, Jeremie Frimpong, Tijjani Reijnders en Denzel Dumfries moeten een betere versie van zichzelf laten zien dan tegen Frankrijk. Het optreden van hen was in de eerste fasen niet optimaal.

De kop van Trouw luidt: 'Gedisciplineerd Oranje kraakt maar buigt niet voor Fransen'. Op welke plek zal het avontuur in Duitsland het Nederlands elftal brengen? Na het optreden van vrijdagavond tegen topfavoriet Frankrijk, anderhalf jaar geleden nog finalist op het WK in Qatar, wordt de vraag steeds intrigerender? Door compact en gedisciplineerd spel bleef de ploeg van bondscoach Ronald Koeman in de Red Bull Arena aardig overeind. Het Nederlands elftal wordt vaak omschreven als een'sjieke counterploeg', met een matige Memphis als aanvoerder. Het was Memphis Depay die voorin bij Oranje het meest opviel. De man met de witte haarband heeft, net als tegen Polen, onvoldoende toegevoegd aan dit Oranje. De andere spelers konden hem niet bereiken omdat hij zich in de dekking bevond. Of zijn eigen passes werden in Franse voeten geplant. Toen hij zelf met een ziekenhuisbal Reijnders in de problemen bracht, gaf Depay de middenvelder de schuld.' Depay zit in een fase dat hij heel veel wil: hoekschoppen en vrije trappen nemen, telkens de combinatie aangaan. De Volkskrant constateert dat schande spreekt van 'de malloten die bij het nemen van een hoekschop plastic bekers gooiden naar de Franse uitblinker Antoine Griezmann' 'Het valt voor sommigen niet mee om zich te blijven gedragen als ze de hele dag bier drinken in de drukkende warmte.'