Fan van Oranje
Nieuws

De Vrij over mogelijke basisplek tegen Frankrijk: "Met 4 verdedigers is er meer duidelijkheid"

 

De basisopstelling van het Nederlands elftal voor de cruciale EK-wedstrijd tegen Frankrijk op vrijdagavond (aanvang 21.00 uur) is nog niet bekend, aldus verdediger Stefan de Vrij. De 32-jarige international van Internazionale geeft wel aan tevreden te zijn met de 4-3-3-formatie die bondscoach Ronald Koeman hanteerde in de openingswedstrijd tegen Polen (2-1 zege). "Met vier verdedigers is er meer duidelijkheid op het veld, naar mijn mening."

De ervaren De Vrij was tegen Polen een vaste waarde in de defensie naast Virgil van Dijk, na een onderling duel met Matthijs de Ligt. Ook aanvaller Donyell Malen hoopt op een basisplek tegen Frankrijk. De Dortmund-spits viel tegen Polen in en heeft vertrouwen in een basisplaats. "Ik heb veel zelfvertrouwen en hoor op dit niveau te starten. Maar de trainer bepaalt. Ik focus me op hard werken."

Voor de Fransen is het nog onduidelijk of sterspeler Kylian Mbappé inzetbaar is, na een neusbreuk tegen Oostenrijk. "Dat is geen prettige blessure", aldus De Vrij, die zelf ook al eens zijn neus brak.

De Vrij is bij Inter gewend aan een systeem met vijf verdedigers, iets wat Koeman ook kort toepaste. "Met vijf verdedigers is er veel onderlinge communicatie nodig en moeten aanvallers agressiever opkomen", legt hij uit. "Bij Oranje spelen de meesten met vier man achterin, wat meer duidelijkheid geeft volgens mij. Maar de bondscoach bepaalt het systeem."

Op de vraag hoe hij er steeds voor zorgt erbij te zijn: "Dat leer je met ervaring, je probeert er altijd het beste van te maken. Ook als ik niet speelde, kon ik op andere manieren belangrijk zijn voor het team."