Fan van Oranje
Nieuws

De wisselmogelijkheden van Koeman: Negen Oranjespelers zijn nog niet op het EK in actie geweest.

Na de wanvertoning tegen Oostenrijk (2-3), werd de roep om wisselingen in de ploeg van Ronald Koeman groter. De vraag is of de bondscoach zijn opstelling echt zal veranderen, maar hij heeft wel nog voldoende spelers achter de hand. Op het EK in Duitsland hebben negen spelers van het Nederlands elftal nog geen enkele minuut gespeeld.

Bij zijn aanstelling voor zijn tweede periode als bondscoach heeft Koeman aangegeven dat hij graag met een vaste nummer één werkte. Helaas was dat niet mogelijk vanwege blessures. De kans werd aan verschillende doelmannen gegeven, waaronder Flekken. In het afgelopen seizoen was hij de basisspeler bij Brentford en hield hij in maart tegen Schotland zijn doel schoon. Toch kiest Koeman ervoor om Bart Verbruggen als eerste keeper te gebruiken.

De positie van Verbruggen betekende dat ook Bijlow een reserverol heeft. Dat de doelman van Feyenoord geen basisplaats heeft, is geen verrassing. Het afgelopen seizoen was hij vanwege blessureleed niet altijd fit in Rotterdam. Hij kreeg in de slotweken nog minuten van Arne Slot, zodat hij zich in de EK-selectie kon spelen, maar in de aanloop naar het toernooi kreeg hij alsnog te horen dat hij achter Verbruggen en Flekken de derde doelman zou zijn.

De verbazing was groot toen Koeman zijn EK-selectie wereldkundig maakte en daarin in eerste instantie géén plek had voor Maatsen. Ondanks een uitstekende tweede seizoenshelft bij Borussia Dortmund, kwam het eindtoernooi in Duitsland voor de linkervleugelverdediger nog te vroeg. Nadat Frenkie de Jong was weggevallen, besloot Koeman Maatsen alsnog naar Wolfsburg over te laten vliegen. Maatsen moet, naast Nathan Aké, ook Micky van de Ven op de linksbackpositie dulden.

Door de naam van Frenkie de Jong ging zes dagen voor de eerste groepswedstrijd tegen Polen een streep. Eerder had Koeman al Mats Wieffer, Marten de Roon en Quinten Timber van de lijst af moeten halen . Nadat De Jong en Teun Koopmeiners waren uitgevallen, leek de laatstgenoemde nog te kunnen hopen op een selectieplek, maar bleek niet fit genoeg. De ene na de andere speler viel uit, maar Gravenberch moest geduldig wachten op een kans. Hij zal daar ongetwijfeld rekening mee hebben gehouden. Nadat hij een moeizaam eerste seizoen bij Liverpool had gespeeld, was Gravenberch de grote verrassing in de EK-selectie.

Er was ook kritiek op Koeman omdat hij in zijn definitieve selectie een plek had ingeruimd voor Bergwijn. Twee jaar geleden werd de Amsterdammer de nieuwe recordaankoop van Ajax en ging voortvarend van start, maar kon niet aan de malaise ontsnappen. Misschien was de aanvaller het gezicht van het teleurstellende Ajax-seizoen 2022/23. In de voorbije jaargang was hij niet in staat om het verschil te maken als aanvoerder. Koeman heeft er vertrouwen in Bergwijn en denkt hem aan de praat te kunnen krijgen. De aanvaller, ondanks zijn uitstekende prestaties op het trainingsveld, kwam nog niet binnen de lijnen.

Het afgelopen seizoen was Bergwijn regelmatig het mikpunt van kritiek, maar dat gold minder voor Brobbey. De beresterke spits begon moeizaam, kreeg de volle laag van Marco van Basten en Koeman, maar werkte daarna hard aan zijn verbeterpunten en groeide uit tot internationaal. Brobbey had tijdens het trainingskamp in Wolfsburg last van zijn fitheid. Ook fit lijkt hij niet in de plannen van Koeman voor te komen. Memphis Depay is de eerste keuze in de spits en Wout Weghorst is vaste invaller.

Dat laatste maakt dat ook Zirkzee dit toernooi nog niet in actie kwam. Dat de aanvaller van Bologna überhaupt aanwezig is in Duitsland, is voor hem al mooi meegenomen. Zirkzee behoorde, evenals Maatsen, in eerste instantie niet tot de EK-selectie van Koeman. De bondscoach achtte hem echter tóch nodig te hebben. Dat is vooralsnog niet gebleken.