Denny Landzaat denkt dat Nederland het EK in Duitsland kan halen. De oud-middenvelder vertelt VoetbalPrimeur over zijn ervaringen op het WK 2006, de Oranje-gekte en wat hij van de selectie van Ronald Koeman vindt.
Oranje versloeg donderdag Canada in het laatste oefenduel voor het EK. "We moesten wachten op het eerste doelpunt", zegt Landzaat. Er kwam meer ruimte. Polen en Oostenrijk zijn goede verdedigende organisaties op het EK. Ze controleren de fouten die Nederland zal maken in balbezit.
Dat is nog niet zo ver. Het Nederlands elftal speelt maandag tegen IJsland. Ronald Koeman gaat het EK op 16 juni echt beginnen. Dan is het duel met Polen. De Oranje-koorts begint langzaamaan bij voetbalminnend Nederland te komen, zo ook bij Landzaat. "Ik ben blij", zegt de oud-middenvelder. We zijn er klaar voor. De spelers zijn ervaren en spelen in topcompetities. Koeman heeft verschillende manieren om te vechten en tegenstanders te dwingen. Daarom ben ik blij.
Het lijkt alsof je weer op school bent
Koeman heeft meer dan een week geleden bekendgemaakt wie hij naar het EK gaat sturen. Landzaat weet nog goed hoe Marco van Basten in 2006 met Marco van Basten omging. De oud-international zegt dat het wachten is op het telefoontje. Je bent erbij als je niet gebeld wordt. De voormalig voetballer was erg nerveus. Dat is waar. Het voelt alsof je weer in de schoolbanken zit en ze vragen of je geslaagd bent of niet. Het is eigenlijk een dag zoals deze. Het is spannend voor mensen die twijfelen. Sommige jongens zijn zeker.
De bondscoach weet wat Wijnaldum nodig heeft
Landzaat fronste zijn wenkbrauwen toen Koeman bepaalde beslissingen nam. Ian Maatsen wordt niet meegenomen en Georginio Wijnaldum speelt niet meer op topniveau. Maatsen heeft een goed seizoen gehad, speelde in een topcompetitie, won de Champions League en is een jongen voor de toekomst. Hij kan net zo goed als Jeremie Frimpong spelen, maar dan op links. Landzaat begrijpt de keuze voor Wijnaldum. Kok kiest voor de ervaring van Wijnaldum. De andere spelers zijn ook anders. Koeman kiest spelers die goed kunnen lopen en die goed kunnen verdedigen, zodat hij het doel kan bereiken. Het is Wijnaldum die zo'n speler is. Zijn samenwerking met Memphis was ook goed. Hij neemt dat mee in zijn keuzes. De bondscoach weet wat hij aan die spelers heeft.
Omdat Quinten Timber geblesseerd was, liet Koeman hem thuis. Landzaat waardeert de speler van Feyenoord, maar begrijpt de beslissing van Koeman. Timber heeft een goed jaar gehad. In het druk zetten, het lopen en de power op het middenveld. Er zijn genoeg mogelijkheden. Er wordt een beslissing genomen door de bondcoach. Hij heeft gekeken hoe hij op het middenveld wil spelen, denk ik.
Frenkie en Reijnders zijn zeker
Koeman begon tegen Canada met Ryan Gravenberch, Jerdy Schouten en Georginio Wijnaldum in het midden. Dat lijkt niet het trio dat gaat spelen op het EK. Landzaat zegt dat de bondscoach nog steeds zoekt, maar er zijn twee spelers die zeker zijn van een basisplaats. Frenkie de Jong zal spelen als hij fit is en Tijjani ook. Dat zijn spelers die het spel kunnen maken en verleggen. Ze kunnen bouwen, creatief zijn en veel lopen. Als de tegenstander de bal heeft, zijn ze ook betrouwbaar. Als ik het zou doen, zou ik hen naast elkaar zetten.
"Frenkie zal in het toernooi moeten groeien naar zijn topvorm", vervolgt Landzaat. "Dat is er wel eentje die altijd iets meer in de bal speelt. Tijjani kan ook van de bal af spelen en de aanval ondersteunen. Dat zijn wat mij betreft zekerheidjes voor in de basis."
Op 16 juni kan de Oranje-gekte echt losbarsten. Dan spelen de Oranje-internationals de eerste groepswedstrijd tegen Polen op het EK. "Dat is waar elke kleine jongen van droomt", weet Landzaat. Het WK 2006 werd ook in Duitsland gespeeld. De sfeer zal vergelijkbaar zijn. "Je weet gewoon dat die Oranje-gekte er is. Veelal in Nederland, maar ook rondom de stadions."
"Verder zit je wel in een afgeschermde entourage", erkent Landzaat. "Je bent gefocust op die wedstrijden. Via TV of social media krijg je in vergelijking met mijn eindtoernooi, het WK 2006, veel meer mee. Alles wordt zonder dat je het wil doorgepusht. Je bent constant aan het trainen en met elkaar die dagen aan het doorbrengen. De echte Oranje-gekte gaat eigenlijk aan je voorbij, maar als je op de wedstrijddag richting het stadion rijdt en die Oranje-menigte ziet dan geeft dat een heel speciaal gevoel."
Niet alleen qua sfeer zal het verschil groot zijn met 'normale' wedstrijden. Ook de druk voor de spelers is anders. "Dat is een heel groot verschil. Dit is het toernooi waar je het voor doet. Al die kwalificatiewedstrijden zijn hierop gericht. Om op het eindtoernooi te kunnen schitteren. Het is heel anders dan een 'gewone' kwalificatiewedstrijd, waar je een korte periode bij elkaar bent en dan weer huiswaarts gaat."
'Hoofd koel houden' tegen Portugal
Mocht Oranje de druk van zich af kunnen spelen en doorstoten tot de achtste finale en daarna de kwartfinale, dan staat daar mogelijk een kraker tegen Portugal te wachten. Dat is het land dat het Nederlands elftal uitschakelde in de achtste finale in 2006 na een nog altijd veelbesproken duel met in totaal zestien gele en vier rode kaarten (1-0).
Landzaat bekeek het spektakel vanaf de reservebank en heeft één duidelijke tip, mocht het weer zo ver komen. "Het hoofd koel houden", lacht de oud-international. "Ik denk dat dat belangrijk is. Die Portugezen kunnen dat natuurlijk als geen ander. Daarop inspelen met de scheidsrechter. Je moet ervoor zorgen dat zij misschien over het randje gaan en wij ons ding blijven doen. Het was niet alleen tegen Portugal. Ook tegen de Argentijnen. De meeste jongens kunnen daar wat van meenemen. Uiteindelijk moet je altijd kalm blijven. Niet jezelf in de vingers snijden met rode kaarten en gekkigheid. Als het moet, dan moet het, maar je moet kalm blijven en niet het team benadelen door onnodige kaarten te pakken."
Al met al kijkt de 38-voudig Oranje-international uit naar het EK. "Het begint te borrelen. Laat die Oranje-gekte maar beginnen."