Fan van Oranje
Nieuws

Edouard Duplan over Nederland - Frankrijk: 'Ik denk dat Deschamps dat vreest'

In een nieuwe driedelige EK-serie neemt VoetbalPrimeur telkens één van de EK-tegenstanders van het Nederlands elftal onder de loep. Wat kan Oranje verwachten? Waar moet bondscoach Ronald Koeman zich op instellen? Met in deze aflevering: Edouard Duplan, de Franse speler met de meeste Eredivisie-wedstrijden achter zijn naam: 251 stuks. 

Screenshot_20240620_140700_Instagram

Het openingsduel met Polen is inmiddels gespeeld en uitvoerig nabesproken. Voor Oranje kan de focus nu op vice-wereldkampioen Frankrijk. Als je met een voetbalbril op aan Nederland én Frankrijk denkt, schiet de naam Duplan al snel door je hoofd. De aanvaller van weleer streek in 2006 neer bij RBC Roosendaal en groeide later bij Sparta, FC Utrecht en ADO Den Haag telkens uit tot een publiekslieveling. 

Hij heeft Nederland nooit meer verlaten, maar heeft nog altijd een nauwe band met mensen in zijn vaderland. Op grond van die gesprekken heeft Duplan de indruk gekregen dat het EK in Frankrijk behoorlijk leeft. "Ik woon niet in de buurt, maar ik hoor van vrienden en familie dat iedereen weer zin heeft om een titel te winnen", aldus de voormalige aanvaller. 
Als je zulke jongens hebt, dan wil je gewoon alles pakken wat je kan, vervolgt Duplan, die in Nederland vanwege zijn brede interesses de bijnaam 'de voetballende filosoof' verdiende. In Frankrijk is het idee ontstaan dat het dit jaar echt weer mogelijk is. Deze generatie zal u optimaal van dienst zijn. Het Franse volk beschouwt zichzelf als de topfavoriet, en ik zal hen ook inschatten.

Het wapen van Nederland.
Duplan, ondanks het feit dat de ploeg van bondscoach Didier Deschamps op papier én op basis van recente ontmoetingen favoriet is, geeft Oranje een goede kans. Vrijwel alle Nederlandse spelers beschikken in zijn ogen over een bijzonder wapen, een wapen dat veel Franse spelers vreemd is. Het lijkt erop dat Deschamps Nederland als collectief vreest. Het sterke punt van Nederland, naast de individuele kwaliteiten, is dat Nederlandse voetballers in staat zijn om tijdens de wedstrijd patronen te veranderen. Om over te gaan naar iets wat wél werkt. De spelers zijn zelf in staat om iets aan het veld aan te passen. Ik denk dat Deschamps dat zal vrezen.

Duplan heeft waardering voor het vermogen van een speler om zich aan te passen tijdens een wedstrijd. Toen hij in 2006 met voetballen bij RBC begon, was hij daar erg van onder de indruk. Het was een schok voor mij toen ik hier kwam. In mijn eerste jaar was Robert Maaskant trainer, en ik speelde met Kees Kwakman in het eerste elftal. Hij was toen nog een jonge man. Kees had na iedere bespreking een mening. Ik vroeg me af of de trainer dit zou laten gebeuren. Het was echter onderdeel van de cultuur. Dat is een mooie prestatie. Ik zag spelers van zestien die meer kennis hadden van tactiek dan ik, terwijl ik 23 was. Nederland is een tactisch slim voetballand. In Frankrijk moest ik gewoon doen wat er werd verteld.

De kwaliteit van Frankrijk is van onschatbare waarde. In elke linie lopen meerdere spelers van wereldklasse rond. "Wat soms onderschat wordt: Franse spelers zijn héél fysiek. Wij zijn een groot voetballand, met een groot aantal spelers. Als je wilt opvallen, moet je bereid zijn alles te geven. spelers die het vervolgens maken zijn spelers die fysiek sterk zijn.

Immigranten zijn de voedingsbodem voor kwaliteit
De talentenpoel waaruit Deschamps kan vissen lijkt bodemloos. Ieder jaar produceert Frankrijk weer toptalenten. Hoe is het mogelijk dat de aantallen nieuwe sterren zo groot zijn? Duplan noemt een aantal redenen. Dit is deels te wijten aan de manier waarop Frankrijk zich in de afgelopen vijftig jaar heeft ontwikkeld, ook op het gebied van immigratie. Dit was de grootste voedingsbodem voor het Franse voetbal. Daar zijn ze zo sterk van geworden.

Duplan is van mening dat ook de straatcultuur niet mag worden vergeten. "De jongens die nu in het Franse elftal spelen zijn opgeleid als prof, maar komen van de straat. Die pure kwaliteit, die pure genialiteit, dat bloeit op op die veldjes. Frankrijk moet het hebben van die geniale gekken die daar gewoon zichzelf opleiden. Natuurlijk, af en toe heeft Oranje een Depay of Simons, maar Nederlanders spelen over het algemeen met meer structuur.

The survival of the fittest
Duplan stelt dat het grootste deel van de Franse internationals zo ontzettend sterk is, dat het direct te herleiden is naar het straatvoetbal, honderd procent. In Frankrijk is het een kwestie van overleven. Je moet van jongs af aan de hardste trappen kunnen vangen op de meest slechte velden. In het geval dat je dat niet aankan, kom je niet heel ver. Je moet een bezoek brengen aan een voorstad van Parijs, en kijken wat ze daar kunnen doen op een 'laag' niveau. Het is van vitaal belang dat je sterk wordt, of heel slim en handig.

Het is duidelijk dat het Nederlands elftal een zeer goede dag moet hebben, wil het Kylian Mbappé en co. kunnen verslaan. Koeman was de laatste bondscoach die dat lukte. Oranje won op 16 november 2018 met 2-0 van Les Bleus, de wereldkampioen van dat moment. Georginio Wijnaldum en Memphis Depay, beiden nog steeds aanwezig, maakten de doelpunten.