Fan van Oranje
Nieuws

EK ticket voor Oranje vrouwen, al koste het veel moeite

De Oranje Leeuwinnen hebben zich geplaatst voor het EK van 2025 in Zwitserland. De ploeg van bondscoach Andries Jonker speelde de laatste wedstrijd in de EK-kwalificatie met 1-1 gelijk tegen Noorwegen en eindigt daardoor als tweede in de kwalificatiegroep. De Noren kwamen op voorsprong, maar vlak voor tijd kopte Vivianne Miedema de Oranjevrouwen naar het Europees kampioenschap.

Met dezelfde elf namen als in het EK-duel met Italië (0-0) begon Nederland dinsdagavond aan de belangrijke wedstrijd tegen Noorwegen. Bij een overwinning of gelijkspel zouden de Oranje Leeuwinnen een ticket voor het EK van 2025 in Zwitserland veiligstellen. Bij een nederlaag was de ploeg van Jonker afhankelijk van het resultaat bij Italië – Finland. Oranje wist dus wat het moest doen, maar kwam in de eerste minuten meteen onder druk te staan. Nadat Dominique Janssen de bal in haar eigen strafschopgebied verspeelde, kregen de Noren de eerste mogelijkheid. Een inzet van Karina Sævik was echter geen probleem voor Lize Kop. Even later liet Sherida Spitse zich aftroeven, maar weer was Kop attent in de korte hoek. Aan de andere kant was Miedema enkele malen dreigend, maar tot een echte kans kwam de spits van Nederland niet.

Na achttien minuten kwam Frida Maanum wél tot een echte kans. De Noorse kon alleen op Kop af en verschalkte de doelvrouw van Nederland. Ze deed dat alleen in buitenspelpositie, waardoor het doelpunt niet doorging. Daniëlle van de Donk kreeg daarna de eerste goede kans voor Oranje. Na goed terugleggen van Esmee Brugts schoot ze uit kansrijke positie ruim naast. In de tussentijd stond Italië al op 2-0 tegen Finland, waardoor het duidelijk werd dat Nederland niet mocht verliezen. Na een mooie voorzet had de volledig vrijstaande Kerstin Casparij vlak voor de rust alle tijd om van dichtbij de score te openen, maar de verdediger schoot wild en hoog over. Beide ploegen gingen daardoor zonder een doelpunt te maken de kleedkamer in.

In de tweede helft was de eerste kans wéér voor Noorwegen. Kop, de vervanger van Daphne van Domselaar, redde op een schot van Maanum. Nederland had het lastig en kon in aanvallend opzicht geen vuist maken. De openingstreffer van Noorwegen kwam dan ook niet bepaald uit de lucht vallen. Casparij werkte een hoekschop niet goed weg, waardoor de bal panklaar lag Caroline Graham Hansen. De Noorse sterspeler gaf Kop geen kans: 1-0. De Oranje Leeuwinnen moesten dus op zoek naar een doelpunt en Jonker bracht Lynn Wilms en Katja Snoeijs voor Brugts en Casparij. Met vers bloed in de ploeg drong Nederland aan en dat leverde meteen een gevaarlijk moment van Miedema op. De topspits zag er echter nog net een Noorse voet tussenkomen.
De Noorse verdediging kon tien minuten voor tijd alleen niks meer doen aan een kopbal van Miedema. Na een voorzet van Chasity Grant kopte de spits van dichtbij hard raak. Ze maakte zo haar 96e doelpunt in 120 interlands. In het slot van de wedstrijd gingen de Noren nog wel op jacht naar de 2-1, maar de pijp leek bij de meeste speelsters leeg. Oranje kwam niet meer in de problemen en kwalificeerde zich zo voor het EK van 2025. Door een 3-0 zege van Italië eindigden de vrouwen als tweede in de kwalificatiegroep en dat werd in het Noorse Bergen gevierd met de opvallend veel meegereisde Oranjefans.