Fan van Oranje
Nieuws

ELF FEITEN OM OPTIMAAL VOORBEREID TE ZIJN OP FINLAND - NEDERLAND

De overwinning van vrijdag op Finland ligt nog vers in het geheugen, maar het Nederlands elftal (v) moet snel de knop omzetten, want vanavond om 18.00 uur wacht de ‘return’ in Tampere. Lukt het de vrouwen van bondscoach Andries Jonker opnieuw om Finland op de knieën te krijgen? Met deze elf feiten blikken we vooruit op de EK-kwalificatiewedstrijd.

1) Eerst even terug naar vrijdag. Op Het Kasteel won Nederland met 1-0 van Finland. De enige treffer van de avond werd gemaakt door Lineth Beerensteyn. Voor de aanvalster van Juventus was het haar 34ste doelpunt in Oranje.

2) De wedstrijd op Het Kasteel stond voor een groot deel in het teken van het afscheid van Lieke Martens. Onder toeziend oog van familie en vrienden speelde ze haar laatste thuiswedstrijd in Oranje. Het werd een memorabele avond voor de creatieve aanvalster. En dat wordt het vanavond opnieuw: de uitwedstrijd in Tampere wordt écht het laatste kunstje van Martens. 

ORANJE VERSLAAT FINLAND OP EMOTIONELE AVOND LIEKE MARTENSLees het wedstrijdverslag.

3) Met de overwinning op Finland deed Nederland uitstekende zaken in groep A1 van de EK-kwalificatie. Waar vooraf alle teams op drie punten stonden, gaat Oranje nu alleen aan kop in de groep. Dit komt mede door het gelijkspel tussen Italië en Noorwegen van afgelopen vrijdag (0-0). Ook die beide teams staan vanavond opnieuw tegenover elkaar.

De nummers 1 en 2 van de vier A-groepen kwalificeren zich rechtstreeks voor het EK 2025 in Zwitserland, dat met 16 landen zal worden gespeeld. De nummers 3 en 4 van de A-groepen zullen in het najaar in de eerste ronde van de play-offs spelen tegen nummers 1 of 2 van een C-groep. De winnaars van deze wedstrijden spelen in de tweede playoffronde tegen de winnaars van de play-offs van de B-groepen. De 7 winnaars van deze tweede play-offronde plaatsen zich voor het EK. Zwitserland is als organiserend land automatisch geplaatst voor het EK.

4) De wedstrijd in Tampere wordt de veertiende keer dat Nederland en Finland tegenover elkaar staan. De balans is in het voordeel van Oranje: zes keer werd er gewonnen en vier keer gelijkgespeeld. Finland ging drie keer met de winst aan de haal. De laatste keer gebeurde dit in 20009.

5) Kan Andries Jonker vanavond weer over Daphne van Domselaar beschikken? De doelvrouw van Aston Villa ontbrak vrijdag op Het Kasteel vanwege een blessure, maar de bondscoach sloot niet uit dat ze in Finland wél in actie kan komen. Mocht Van Domselaar ontbreken, dan kan Jonker rekenen op Daniëlle de Jong, die in Rotterdam een uitstekend debuut kende voor Oranje.

6) Wie er in elk geval niet bij is in Tampere, is Damaris Egurrola. De middenvelder moest zich vrijdag in de rust laten vervangen vanwege een blessure. Zij heeft het trainingskamp verlaten.

7) Nu Daniëlle de Jong haar debuut heeft gemaakt, zijn er vijf spelers over in de selectie die nog op hun eerste speelminuten in Oranje hopen. Dat zijn Gwyneth Hendriks, Veerle Buurman, Ilse van der Zanden, Marit Auée en Nina Nijstad. Zij komen alle vijf uit in de Azerion Vrouwen Eredivisie

8) Als Daniëlle van de Donk vanavond in actie komt tegen Finland, dan speelt ze haar 156ste interland. Daarmee komt ze op gelijke hoogte met Annemieke Kiesel-Griffioen, de nummer drie op de lijst van recordinternationals. Alleen Sherida Spitse (232) en Lieke Martens (159) droegen het oranjeshirt vaker.

9) Over Finland: geen enkele speler in de selectie van bondscoach Andrée Jeglertz speelt in de Finse competitie. De internationals zijn uitgezworven over vele competities. Sommigen spelen dicht bij huis in Denemarken, Noorwegen en Zweden. Anderen weer in Engeland, Italië en Spanje. Natalia Kuikka staat onder contract bij de Chicago Red Stars in de Verenigde Staten.

10) Blikvanger in de Finse selectie is Linda Sällström. Met 59 doelpunten is zij all-time topscorer. Met 138 caps achter haar naam zit ze bovendien recordinternational Anna Westerlund (145 interlands) op de hielen.

11) De wedstrijd van vanavond staat onder leiding van scheidsrechter Sandra Braz Bastos. Het is niet voor het eerst dat de 46-jarige Portugese een wedstrijd tussen Nederland en Finland leidt: op 19 februari 2022 was ze tijdens het Tournoi de France scheidsrechter tijdens de confrontatie tussen beide landen.

Bron; Ons Oranje