Fan van Oranje
Nieuws

Frenkie de Jong voegt zich bij Oranje, maar mist duel met IJsland

 

Frenkie de Jong heeft zich gevoegd bij de trainingssessies van het Nederlands elftal in Zeist, ter voorbereiding op het aankomende EK. De middenvelder uit Barcelona was aanwezig op het trainingsveld samen met de overige 25 internationals voor een deels openbare training op de middag van maandag.

Volgens bondscoach Ronald Koeman zal De Jong echter nog niet in actie kunnen komen in de oefeninterland tegen IJsland die avond. "Het is te vroeg voor hem om al aan de wedstrijd deel te nemen," verklaarde Koeman resoluut.

De Jong was reeds aanwezig bij een besloten training van het Nederlands elftal op zondag. De middenvelder is herstellende van een enkelblessure en neemt derhalve nog niet volledig deel aan de groepstrainingen. Koeman verduidelijkte: "Gisteren trainde hij gedeeltelijk mee, vandaag de volledige training. Maar we gebruikten hem enkel als neutrale speler bij de partijvorm, centraal opgesteld maar zonder volledige inzet in de duels. Dat zal de komende dagen gebeuren."

De Jong zelf uitte gisteren de hoop om aan te kunnen sluiten bij de eerste EK-wedstrijd van Nederland tegen Polen op 16 juni, maar kon dit moeilijk beloven gezien zijn blessuresituatie.

Koeman toonde zich geduldig: "Het belangrijkste is dat Frenkie vrij in zijn hoofd kan zijn. Hij heeft een verleden met deze blessure. Meer dan wie ook kan hijzelf bepalen of hij er klaar voor is."

De bondscoach sloot niet uit dat De Jong de eerste wedstrijd tegen Polen zou kunnen missen. Zelfs indien hij pas tegen Frankrijk aan spelen toe zou komen, blijft hij deel uitmaken van de selectie volgens Koeman. "Als hij de eerste drie duels niet kan spelen, dan zou ik erover moeten nadenken hem af te vallen. Maar als hij tijdens de groepsfase fit kan worden, dan blijft hij bij de groep."

Vanavond speelt het Nederlands elftal in De Kuip zijn laatste oefeninterland voor aanvang van het EK tegen IJsland. Frenkie de Jong zal hierbij nog niet van de partij zijn.

Middenvelders Teun Koopmeiners en Tijjani Reijnders sloten voor de tweede keer aan bij de trainingen. Zij hadden tot laat in het seizoen nog verplichtingen bij respectievelijk Atalanta en AC Milan en meldden zich vrijdag in Zeist.