Fan van Oranje
Nieuws

Het Nederlands elftal wint ook ruim van IJsland in de uitzwaaiwedstrijd

Nederland - IJsland

Vanavond speelt het Nederlands elftal de laatste oefenwedstrijd in aanloop naar het EK dat aanstaande vrijdag begint. In de Rotterdamse Kuip is IJsland de tegenstander. IJsland dat verassend afgelopen week Engeland versloeg in een oefenwedstrijd is mooie tegenstander voor de mannen van Ronald Koeman. De coach wilde beginnen met Teun Koopmeiners maar die haakte in de warm-up af met een blessure. Bij de IJslanders in de basis Kolbein Finsson die een verleden heeft bij FC Groningen.

Ronald Koeman koos vanavond voor de volgende namen:
Bart Verbruggen, Denzel Dumfries (Lutsharel Geertruida), Stefan de Vrij, Virgil van Dijk, Nathan Aké (Micky van der Ven), Tijjani Reijnders, Jerdy Schouten (Georginio Wijnaldum), Joey Veerman, Xavi Simons (Jeremie Frimpong), Memphis Depay (Wout Weghorst), Cody Gakpo (Donyell Malen)

IJsland kwam met de volgende namen:
Hákon Valdimarsson, Bjarki Steinn Bjarkason, Valgeir Lunddal, Sverrir Infi Ingason ( Brynjar Bjarnason), Kolbein Finsson, Arnór Traustason (Stefán Teitur Tórdarson), Hakon Arnar Haraldsson (Kristian Hlynsson), Jóhann Gudmundsson, Mikael Anderson (Arnór Sigursson), Adri Gudjohnsen, Jón Dagur Pórsteinsson (Isak Bergmann Jóhannesson)

Vanaf het begin van de wedstrijd trok het team van IJsland zich massaal terug en maakten de ruimtes heel klein en daar is moeilijk doorheen te voetballen. In de 15e minuut moest doelman Hákon Valdimarsson voor het eerst in actie komen als Memphis Depay van links naar binnen trekt en uithaalt maar de goalie kan redding brengen. Een minuut of zes later een mooie omhaal van dezelfde Memphis Depay na een voorzet van rechts maar de omhaal ging naast. In de 23ste minuut is het dan juichen in De Kuip als Joey Veerman de bal op rechts geeft waar Denzel Dumfries weer op komt en de bal terug naar het midden kopt en Xavi Simons loopt de bal binnen, 1-0. De eerste goal in het nationaal team voor Xavi Simons.

Nederland gaat dan gewoon door als Nathan Aké een bal achter de defensie speelt op Cody Gakpo en die legt de bal direct voor en Memphis Depay dan een kans krijgt maar hij kan de bal net niet binnen tikken. Ondanks dat IJsland heel compact staat weet het Nederlands elftal wel de gaten en de ruimtes te vinden.

Een schot van Cody Gakpo gaat in de 35ste minuut net naast na een snelle aanval van Oranje. Een paar minuten later weer een prima aanval als Cody Gakpo op links er door is en de bal breed legt en dan lopen Xavi Simons en Tijjani Reijnders elkaar in de weg en zo is de kans weg en direct daarna een kans voor Memphis Depay die net over gaat. Het wachten is op de tweede goal van Nederland in deze eerste helft wat éénrichtingsverkeer is.

Toch krijgt IJsland een kan als Adri Gudjohnsen net te lang werk heeft om af te drukken en Nathan Aké kan de bal op tijd wegwerken.

De tweede helft is nog geen drie minuten oud als Joey Veerman een corner mag nemen aan de rechterkant van het veld. De bal komt net niet goed genoeg voor maar Jerdy Schouten kan met het hoofd verlengen en Nathan Aké kopt de bal terug en da is het weer Virgil van Dijk die de bal binnen kopt, 2-0. Alweer een goal van de captain van Oranje.

Niet opletten van Tijjani Reijnders levert IJsland bijna een goal op als hij te lang treuzelt met uitverdedigen op de achterlijn en dan is het Denzel Dumpfries die op let en de bal weg kan werken voordat Adri Gudjohnsen de bal binnen kan schieten. Een fraaie pass van Memphis Depay achter de defensie op Cody Gakpo is net te hard maar het team jaagt op meer goals.

Direct daarna is het Stefán Teitur Tórdarson die eens uithaalt van een meter of 25 en dat schot vliegt op de paal. In de 79ste minuut een prima pass van Memphis Depay achter de defensie waar Doyell Malen op loopt en die komt alleen voor de keeper en schiet de bal langs de goalie en dan is het 3-0. Een minuut later is het weer Memphis Depay die belangrijk is want invaller Jeremie Frimpong geeft weer een afgemeten voorzet op Memphis Deapy en die tikt de 4-0 binnen. Dan roept de VAR de scheidsrechter naar het scherm om te gaan kijken en dan blijkt dat Joey Veerman in de aanval daarvoor hands heeft gemaakt en de goal telt dus niet. Een vreemde beslissing want doordat Veerman een duw krijgt van Arnór Sigursson komt de bal tegen de arm van Veerman dus die kan aan de hands niets doen. Het blijft dus bij 3-0. Vier minuten extra tijd komt er dan bij en in de derde minuut daarvan komt doelpunt nummer vier wel op het bord als Donyell Malen diep wordt gestuurd en de bal breed legt op Wout Weghorst en die wipt de 4-0 binnen. Daar blijft het dan bij en wint Oranje deze uitzwaaiwedstrijd met ruime cijfers en op die overwinning valt niets af te dingen. Morgen vertrekken de mannen naar Duitsland en dan kan het op 16 juni beginnen op het EK.