Fan van Oranje
Nieuws

Hoe kijkt Rob McDonald terug op Nederland - Engeland?

Zojuist spraken wij met oud FC Groningen en PSV spits Rob McDonald over de wedstrijd Nederland - Engeland van afgelopen woensdag. Hoe keek de geboren Engelsman op de wedstrijd terug. 

* Ten eerste gefeliciteerd met de winst van Engeland Rob maar hoe kijk jij nu twee dagen na de wedstrijd terug op die wedstrijd?
Rob: Ten eerste wel blij met de winst want het is mijn land en ik heb voor het EK voorspelt dat de finale Spanje – Engeland zou worden maar aan de andere kant heb ik niet een Engeland en Nederland gezien die ik wilde zien. Als je kijkt naar dit EK dan speelt Spanje het voetbal wat Nederland vroeger speelde. Ik weet dat winnen ongelofelijk belangrijk is maar ik had een iets meer spannender wedstrijd willen zien want ik had het gevoel dat ik naar wandelvoetbal zat te kijken.


* Dit was zeker geen beste wedstrijd om te kijken maar we hebben dit EK toch hele mooie wedstrijd gezien?
Rob: Dat ben ik niet met je eens want ik vond de meeste wedstrijden waar op safety en veiligheid werd gespeeld en maar hopen dat men in de laatste minuut een doelpunt zouden scoren want veel doelpunten hebben we dit toernooi niet gezien. (110 doelpunten in 40 wedstrijden + 2.75 per wedstrijd, red)

* In de groepsfase hebben we toch prachtige wedstrijden gezien, veel media schreven er ook over dat ze het leuke wedstrijden vonden?
Rob: Ik weet niet welke prachtige wedstrijden gezien hebt maar ik moet eerlijk zeggen en dat is mijn menig heb ik ook hoop wedstrijden gezien dat ik na 90 minuten dacht, jeetje waar heb ik na gekeken. Kijk Spanje daar denk ik van, wow wat leuk en ik moet zeggen dat we van Zwitserland ook leuke dingen hebben gezien. Natuurlijk zag je bij vlagen leuke dingen bij andere teams maar over het algemeen ben ik niet tevreden en je kon zien aan de reacties van het publiek dat men niet blij was met hoe Nederland heeft gespeeld en er was veel kritiek op Engeland en ik zeg eerlijk dat het één van de slechtste teams is die ooit de finale heeft gehaald.

* Maar dat is het mooie van voetbal want in ieder land zijn miljoenen bondscoaches en die weten het altijd allemaal beter dan de echte bondscoach toch?
Rob: Ja ja ja dat is zo. Maar op de vraag of ik blij was dat Engeland de finale heeft gehaald zeg ik ja maar op de manier waarop daar moeten we niet trots op zijn.

* Vond je de overwinning van Engeland op Nederland verdient?
Rob: (lang nadenken) Nou ik vond Nederland in het begin goed en ze speelden aanvallender dan wat ze voorheen deden en Engeland was in de tweede helft zo slecht want ze namen geen initiatief en ze dachten dat ze de gelijkmaker hadden gemaakt want die snelle doelpunt van Nederland was mooi want toen moest Engeland er uit komen en op de aanval spelen. Wat gaat Nederland dan doen, gaan ze inzakken of willen ze alsnog op de aanval spelen en na die snelle goal heb ik Engeland niet veel aanvallend gezien. Ik dacht dat beide teams gingen voor de verlenging en penalty;s.

* Ik dacht dat Engeland de betere ploeg was met meer balbezit in de eerste helft en het eerste kwartier na rust maar daarna nam Nederland het heft in handen en ik had gedacht dat we verlenging zouden krijgen.
Rob: Na die 101 had ik het gevoel dat beide ploegen heel behoudend speelden en beide hadden weinig kansen. Je kunt wel veel balbezit hebben zoals Engeland maar balbezit moet effectief zijn en kansen creëren en dat deden beide ploegen niet.

* De grootste kans was voor Engeland met die inzet van Foden die Dumfries op de lijn stopt en van Dijk had kunnen scoren?
Rob: Ja okay dat waren kansen maar voor de rest kun je de kansen op één hand tellen.

* Dan het penaltymoment, daar is zoveel discussie over want achterna, en dat helpt niets meer, maar had die penalty nooit gegeven moeten worden want Saka maakte net daarvoor hands. Daar heeft de VAR niet nagekeken. Hoe kijk jij daarna?
Rob: De handsbal kon je nu pas zien via beelden van de tv want in de wedstrijd had niemand dat gezien, alleen de mensen die er dichtbij waren maar als je kijkt naar het moment van Dumfries hoe hij naar Kane gaat met de noppen vooruit dat is een penalty maar nadat we later beelden zagen van de handsbal was het dus duidelijk geen penalty maar een vrije trap voor Nederland.

* Als je dan Engelse analisten zoals Phil Neville en Gary Lineker hoort die vonden het een schande dat hier een penalty voor werd gegeven want zei zeiden dat Kane de bal schoot en toen tegen de voet van Dumfries schopte dus Kane raakte Dumfries en Dumfries raakte Kane niet, ben jij het met hun eens?
Rob: Daar gaat het nu niet om, het was gewoon hands dus daarom had die penalty niet gegeven mogen worden.

* Dan is de rol van de VAR in deze weer discutabel want die keek niet naar de handsbal toch?
Rob: Als je ziet hoe lang ze er over doen en achteraf met de beelden die we gezien hebben blijft dit niet eerlijk tegenover Nederland.

* Je mag zeggen toch dat deze scheidsrechter niet zijn beste dag had bij die wedstrijd?
Rob: Niet alleen deze wedstrijd maar ik vond het hele EK de scheidsrechters niet best, in de zin van beslissingen die ze soms namen heel discutabel waren. Nederland had ook een penalty kunnen krijgen tegen Engeland met die overtreding op Cody Gakpo in de zestien meter.

* Zondag dus de finale Spanje tegen Engeland, wat verwacht je ervan?
Rob: Ik denk dat Spanje gaat winnen want die staan dik verdiend in de finale want ze spelen het beste voetbal die EK. Ze hebben een moeilijke weg gehad naar de finale toe met sterke landen zoals Duitsland en Frankrijk. Spanje is gewoon leuk om naar te kijken. Lekker aanvallend met tempo in het spel en veel één keer raken en altijd vooruit spelen en niet steeds een balletje breed of terug. Ik durf te zeggen dat het misschien wel drie of vier nul kan worden voor Spanje. Ik zeg dat niet omdat ik het goed wil praten van de wedstrijd van Engeland tegen Nederland maar gewoon dat Spanje een beter team is. Het is een ploeg om van te genieten en ik vind het echt leuk om naar te kijken.

* Dan gaan we het zondagavond zien en de bal is rond dus wie weet heeft Rob McDonald dan wel groot feest als zijn land de titel wint.
Rob: Als er maar verdient gewonnen wordt ben ik altijd blij.