Fan van Oranje
Nieuws

Jerdy Schouten heeft een gave

Jerdy Schouten is mede door de blessure van Frenkie de Jong hard op weg om basisspeler te worden op het EK in Duitsland. Het contrast met het seizoen 2016/17, toen hij nog onder contract stond bij ADO Den Haag, is bijna niet te bevatten. Edouard Duplan heeft de controlerende middenvelder destijds van dichtbij meegemaakt en raakte meteen overtuigd, zo vertelt hij aan VoetbalPrimeur.

Voordat ik hem voor het eerst ontmoette, hoorde ik van de fysio dat het echt een bijzondere speler was, aldus Duplan, die in 2019 bij Sparta Rotterdam stopte als profvoetballer. Het was onmiddellijk zichtbaar op het veld. Zijn visie, zijn aannames, hoe rustig hij aan de bal was, enzovoort. Het was een genoegen om naar te kijken, en het was nog zo jong.
Jerdy Schouten2

Schouten, die afgelopen seizoen één van de grootste uitblinkers was bij kampioen PSV, wordt geprezen om zijn rust. Een wapen dat Duplan met grote waardering beschouwt. Hij was nooit in stressvolle situaties. Hij kon als laatste man en als middenvelder gebruikt worden. Je had steeds het gevoel dat hij zoveel tijd had. Dit heeft te maken met zijn techniek en de manier waarop hij positie kiest. Dat is een uitzonderlijke gave. Het lijkt erop dat hij nooit problemen heeft en alleen maar makkelijke passes geeft, maar dat is juist het moeilijkste, om het makkelijk te laten lijken.

Schouten, die inmiddels 27 jaar is, is een speler die vier jaar lang week in week uit bij Bologna overtuigde. Hij speelde zijn vijfde interland tegen IJsland (4-0 winst Oranje) en een basisplek op het EK is dichterbij dan ooit. Aanvankelijk was het hem niet gelukt om bij ADO te overtuigen. Op welke manier zou dat kunnen? Het is moeilijk om te zeggen, geeft Duplan toe.

De Fransman, die in totaal 251 Eredivisie-wedstrijden speelde, zegt dat hij niet het idee heeft dat hij snel op de deur van de trainer klopt.  Wanneer hij niet speelt, zal hij zijn uiterste best doen om het te laten zien, maar dan moet hij ook een trainer hebben die dat ziet. Sommige trainers hebben die kwaliteiten niet, om dat te kunnen zien.
Jerdy Schouten1

Schouten komt mogelijk wat onverschillig over, maar dat is volgens Duplan helemaal niet het geval. Het lijkt erop dat trainers soms nerveus worden van spelers die kalm en ongepassioneerd lijken, maar het is juist de kracht van Jerdy dat hij nooit in paniek raakt. Het heeft niets te maken met passie. Deze speler is echt uniek.

Foto’s: Instagram Jerdy Schouten