Fan van Oranje
Nieuws

Jerdy Schouten verdedigt beloftenteams in KKD: 'Ik snap dat je boos kunt worden'

Jerdy Schouten, is van mening dat het huidige Nederlands elftal de vruchten heeft geplukt van de Keuken Kampioen Divisie. Een groot aantal spelers, waaronder de middenvelder van PSV, maakte op het tweede niveau in Nederland hun eerste stappen in het profvoetbal.

In de KKD proefden vijf spelers, Wout Weghorst, Tijjani Reijnders, Joey Veerman, Mickey van de Ven en Schouten, wat het inhoudt om voetballer te zijn. Schouten is dankbaar voor de lessen die hij heeft gekregen. Het lijkt me verstandig dat jongere spelers zo sneller aan fysieke duels met oudere jongens worden blootgesteld. "Dat is wat er in de KKD gebeurt, dat heb ik zelf meegemaakt", aldus de controleur in gesprek met onder meer VoetbalPrimeur.

Schouten, die na zijn optreden tegen zowel Polen als Frankrijk op lovende kritieken kon rekenen, zegt dat het verschil in leeftijd niet groot is. Zij hebben al een lange carrière achter zich, hebben veel ervaring en zijn misschien net iets intelligenter. Er valt nog veel te leren.

Er zijn regelmatig klachten van KKD-clubs over de aanwezigheid van de beloftenteams. De selectie van Jong Ajax wil namelijk nog wel eens per week veranderen. Schouten is zich bewust van de frustratie. Het is goed voor het Nederlads voetbal dat die clubs erin zitten, maar ik snap ook wel dat als een KKD-team tegen Jong Ajax speelt met allemaal jongens van zeventien, en dan de week erna een ander team tegen allemaal gasten uit het eerste moet, je daar boos over kunt worden. Maar ik denk dat het goed is voor het Nederlandse voetbal.

Schouten was in het seizoen 2017/'18 actief in de Eerste Divisie. Nadat hij niet doorbrak bij ADO Den Haag, kon hij het proberen in Velsen-Zuid. Ik was zeer verheugd dat ik bij Telstar aan de slag kon. Ik heb zelfs acht wedstrijden op amateurbasis gespeeld bij de club. Dit toont aan dat ik op dat moment niet erg veel keuze had, besluit hij.