Fan van Oranje
Nieuws

Joey Veerman vindt dat hij onder Peter Bosz zich heeft ontwikkelt

Joey Veerman betreurt dat de buitenwereld nog steeds van mening is dat hij matig druk zet en wel eens zijn directe tegenstander laat lopen. In het topvoetbal zijn snelheid en intensiteit steeds belangrijker, met veel omschakelmomenten in wedstrijden. Veerman is van mening dat hij zich, zeker in de afgelopen voetbaljaargang onder toezicht van Peter Bosz bij PSV, op dat vlak heeft ontwikkeld. De middenvelder van het Nederlands elftal heeft in De Telegraaf aangegeven dat hij nooit meer van dat beeld afkomt.

Bosz heeft de verantwoordelijkheid dat spelers zich aansluiten bij een aanval en dan meteen weer terugzakken om te verdedigen. In dit onderdeel was Veerman niet erg succesvol, maar ondanks het ontbreken van explosiviteit heeft hij zich wel ontwikkeld. Volgens de Oranje-international is zijn man niet meer in staat om te lopen. In het verleden gebeurde dat ook bij FC Volendam en Heerenveen, maar niet bij PSV. Zeker onder Bosz is het niet mogelijk om dat te doen. Ik heb zeker vooruitgang geboekt in het meeverdedigen onder hem.

Bondscoach Ronald Koeman kiest zondag in de eerste groepswedstrijd tegen Polen vrijwel zeker voor een middenveld mét Veerman, mede door het wegvallen van Frenkie de Jong en Teun Koopmeiners. Hij is tevreden over de progressie van Veerman. “Het beeld van Joey Veerman is het beeld wat we hadden. Het is voor mij nooit een vraag geweest hoe hij aan de bal is. Hij heeft geweldige kwaliteiten, dat heeft hij de afgelopen wedstrijd laten zien”, wees Koeman afgelopen woensdag op de persconferentie op de 4-0 zege op IJsland.

“Maar het is ook van belang hoe hij is als we de bal niet hebben. Hij heeft zich daar ook verder ontwikkeld. Een speler die altijd in de basis kan starten, is het wel. Ik probeer ook kritisch te zijn. Joey heeft hier erg veel moeite mee. Veerman kreeg de complimenten van Koeman, net als de máár van de bondscoach. De meeste mensen zijn geneigd een ’maar’ te stellen. Veerman denkt dat het misschien helpt om me scherp te houden. De statistieken wijzen uit dat ik veel vuile meters maak en ook een flink aantal onderscheppingen en balveroveringen heb. Maar als de bondscoach het zo ziet, is het goed dat hij het zegt.

De middenvelder stelt dat Veerman en Koeman in hun persoonlijke gesprek niet specifiek hebben besproken waar ze het over hadden. De bondscoach heeft mij tijdens dat onderhoud de spelwijze uitgelegd en hoe hij het toernooi met mij voor zich ziet. Nee, het is niet tot een tweede gesprek gekomen nadat Frenkie was afgevallen. Dat is ook niet nodig.