Fan van Oranje
Nieuws

Jong Oranje sluit kwalificatie voor EK af met unieke prestatie

ora zed

De laatste wedstrijd in de kwalificatiereeks voor het EK onder 21 speelt Jong Oranje in Nijmegen in Stadion De Goffert tegen Jong Zweden. Jong Oranje is al geplaatst voor het EK maar voor Jong Zweden staat er nog veel op het spel. Jong Oranje wil wel graag winnen want dan heeft men alle wedstrijden in de reeks gewonnen en dat is een unieke prestatie. Jong Zweden staat nummer twee in de poule is dan ook geplaatst maar men staat maar één punt voor op nummer drie Jong Georgië. De Georgiërs spelen thuis tegen Jong Noord Macedonië. Mocht Jong Georgië winnen Jong Oranje wint van Jong Zweden dan zijn de Georgiërs ook rechtstreeks geplaatst en zullen de Zweden via de play-offs alsnog kwalificatie moeten afdwingen.

Binnen twee minuten ligt de bal al in het netje achter doelman Oliver Dovin als Neraysho Kasanwirjo vanaf de linkerkant een prime voorzet geeft en Emanuel Emegha kopt de 1-0 binnen. In de zesde minuut moet de Zweedse doelman in actie komen om een hard schot van Ruben van Bommel naast te tikken. De Zweden proberen daarna er langzaam wel wat uit te komen en zijn soms wel dreigend maar echte kansen krijgt men niet. In de 18e minuut krijgt de ploeg van Michael Reiziger een goede kans maar het schot van Youri Regeer wordt uit de doelmond gehaald maar dan kan een voorzet van wederom Neraysho Kasanwirjo vanaf links door Rav van den Berg heel koel de 2-0 binnen geschoten worden. Jong Oranje zit op rozen zo.

In de 34ste minuut de volgende kans voor Jong Oranje als Emanuel Emegha de diepte ingestuurd door Millioen Manhoef wordt en zijn schot gaat via het been van een verdediger tegen de lat en Ruben van Bommel kan dan de rebound binnen koppen maar met een katachtige reflex kan doelman Oliver Dovin net voor de lijn weghalen. Drie  minuten extra tijd komen er dan bij en daarin zijn de gasten uit Zweden nog een keer dreigend als spits Jusef Erabi een voorzet kan koppen maar hij kopt teveel naar de grond en de bal hobbelt naast maar daar blijft het dan bij.

Jong Oranje begint goed aan de tweede helft en zijn direct een paar keer dreigend alleen bij beide aanvallen is de eindpass niet goed. Ook de Zweden zijn toch aardig dreigend in het begin en vooral na balverlies van Jong Oranje. Een open wedstrijd is dan het gevolg. In de 64ste minuut een aanval over links en Kenneth Taylor die de bal krijgt en op een paar meter voor de achterlijn wil hij de bal voorgeven maar dan gaat de bal via het been van Noah Eile binnen en dan staat het 3-0 en lijkt de wedstrijd wel beslist nu.

Beide ploegen proberen nog wel om doelpunten te maken en zo blijft het een leuke wedstrijd om naar te kijken en het valt de Zweden te prijzen dat ze bij deze achterstand toch nog proberen aanvallend te spelen. In de 83ste minuut een grote kans voor Jong Oranje als Ruben van Bommel de bal voorgeeft op invaller Ernest Poku en die kan net niet hard genoeg uithalen om tot succes te komen en zo kan de Zweedse doelman de bal net tot corner tikken. Uit de corner kopt Ryan Flamingo de bal net voorlangs. In de 90ste minuut moet doelman Rome Jayden Owusu-Oduro nog in actie komen om een schot van Williot Swedberg over te tikken. Daar blijft het dan bij en heeft Jong Orabje een unieke prestatie geleverd door n tien wedstrijden in de kwalificatie geen punt te verspelen. Dat werd eerder alleen gedaan door Jong Spanje en Jong Duitsland en nu heeft de ploeg van Michael Reiziger die eer. Begin december is de loting voor het EK.

Jong Oranje: Rome Jayden Owusu-Oduro, Devyne Rensch, Rav van den Berg, Ryan Flamingo, Neraysho Kasanwirjo (Denso Kasius), Gjivai Zechiël (Ezechiel Banzuzi), Youri Regeer, Kenneth Taylor, Million Manhoef (Ernest Poku), Emanuel Emegha (Noah Ohio), Ruben van Bommel (Myron van Brederode)

Jong Zweden: Oliver Dovin, Samuel Dahl (Hampus Skoglund), Noah Eile, Casper Widell, Jonas Rouhi (Matteo Perez Vinlöf), Melker Widell (Ahmed Qasem), Otto Rosengren, Williot Swedberg, Mayckel Lahdo (Amar Fatah), Jusef Erabi (Deniz Gül), Jacob Ondrejka

Scheidsrechter: Robert Jones (Engeland)

Gele kaart(en) Jong Oranje: Youri Regeer, Emanuel Emegha, Devyne Rensch

Gele kaart(en) Jong Zweden: Otto Rosengren, Noah Eile, Jonas Rouhi, Williot Swedberg