Fan van Oranje
Nieuws

Kieft is klaar met een speler van Oranje: ‘Hij moet snel van dat dramagedrag af’

In navolging van Willem van Hanegem heeft Wim Kieft kritiek geuit op Xavi Simons na de eerste groepswedstrijd van Nederland tegen Polen op het EK in Duitsland. De voormalige aanvaller is niet te spreken over de maniertjes van de aanvallende middenvelder, die zondag in Hamburg een van de spelers was die een onvoldoende kreeg. “Hij moet echt van dat dramagedrag af”, benadrukt Kieft dinsdag in zijn column in De Telegraaf.
Xavi Simons

Het oordeel van Kieft over de persoonlijke prestaties van Simons en Joey Veerman tegen Polen is ‘teleurstellend’. Simons blijft maar vallen en vervolgens liggen en reageert dan verongelijkt. Hij moet echt van dat dramagedrag afkomen. Veerman was geen kopie van de Veerman die in het shirt van PSV speelde. Dit is een tweede kans, omdat Koeman ook niet veel te kiezen heeft, want de alternatieven op het middenveld zijn dun gezaaid. Als je Veerman verwisselt, ben je hem voor de rest van het EK kwijt.

Kieft verwijst naar het duel van vrijdag, waarin Kylian Mbappé mogelijk zal ontbreken. De oud-international is ook niet van mening dat Wout Weghorst zal starten, hoe doorslaggevend hij ook was voor Polen. Depay zal niet direct in de war raken van het optreden van Weghorst, maar het is voor een spits toch altijd een teleurstelling als je ziet dat één van je concurrenten de winnende goal maakt. Zelfs als je hem net hebt afgelost.

“Die gedachte is spitsen eigen, ook als ze anders verklaren en zich verschuilen achter de dooddoener dat het teambelang voor het individuele belang gaat. Zie Weghorst, die er werkelijk alles voor doet om uiteindelijk toch de eerste spits van Oranje te worden. Bondscoach Ronald Koeman gaat niet starten met Weghorst in de basis. Waarom zou hij als het op deze manier goed werkt?”

Hij is benieuwd hoe Oranje het er afbrengt tegen een favoriet als Frankrijk. “Je moet afwachtten hoe hongerig deze Franse ploeg is. De Fransen spelen vaak met de handrem erop om zonder veel energie te verspillen door te gaan naar de knock-outfase. Door een eigen doelpunt van Maximilian Wöber heeft Frankrijk maandag met minimaal verschil van Oostenrijk gewonnen: 0-1.