Op de site van ESPN brengt men in aanloop naar het EK iedere dag twee spelers van het Nederlands elftal onder de loep. Dat doet men via achtergrondstukken, portretten en analyses en op deze manier leer je de spelers beter kennen.
In deze aflevering maken we kennis met Bart Verbruggen
Onder de lat van Oranje is het de laatste jaren een grote tombola. Negen verschillende keepers in nog geen vier jaar. Maar wat goed is, komt snel. En dus werd Bart Verbruggen de jongste Oranje-keeper sinds Jan van Beveren in 1967. Een profiel van een geboren Zwollenaar die zich in alles Bredanaar voelt.
De voetbalgrond is vruchtbaar in Haagse Beemden, de grootste wijk van Breda. Niet alleen vanwege de Seuntjens-broers, Etienne Vaessen of Mike van Beijnen. Maar met Nemanja Gudelj, Virgil van Dijk en Bart Verbruggen staan er deze zomer drie spelers uit de volkswijk te schitteren op het Europees Kampioenschap.
Drie internationals, het zal de archivaris van de Bredase amateurclub WDS’19 ergens bekend voorkomen. Niet alleen Van Dijk en Verbruggen maakten onderdeel uit van Willibrordus Demos Sportvereniging '19. ‘International’ Kasthuran Chelliah deed dat ook. Om maar even compleet te blijven. Namens Tamils speelde hij in 2018 nog het WK voor niet-erkende landen.
Erkenning, het is iets waar Verbruggen lange tijd op moest wachten. Zes jaar speelde hij op de Bredase amateurvelden. Buiten het veld omschrijven ze hem op de amateurclub als lief, sociaal, rustig en beleefd. Binnen het veld was hij zelfverzekerd, onverstoorbaar en zonder angst. In hoeverre jongens van tien jaar dat kunnen zijn dan.
Op het moment dat NAC met de onderbouw begint met trainen op het complex van WDS kan je uittekenen dat een talent opgepikt gaat worden. Bij NAC gebeurt dat in de vorm van keeperstrainer Max Hoeke, die afgelopen mei na een kort ziekbed helaas is overleden. Hoeke ziet Verbruggen als E-pupil keepen tussen de D-junioren en zorgt ervoor dat hij een plek krijgt in de Bredase jeugdopleiding.
Concurrent
Probleem voor Verbruggen in de Bredase jeugd heeft de naam Tein Troost, die al twee jaar eerder in de jeugd van NAC is opgenomen. Troost is altijd nummer één. “Tein had alles”, haalt Willem Weijs terug. “Mooie lengte, geweldige uitstraling en een goede doelman”, vervolgt de FC Eindhoven-trainer, die deze zomer op zoek kan naar een nieuwe club.
Weijs was trainer van de Onder-19 op het moment dat hij een extra keeper nodig heeft op de training en uitkomt bij de reservekeeper van de Onder-17. “Puur toeval”, zegt Weijs. “Jelle ten Rouwelaar zei wel: ‘Die jongen is wel goed hoor.’ Maar Bart had nog totaal niet de uitstraling die hij nu heeft. Toch zag je het meteen in de trainingen dat hij echt goed was.”
Niet veel later vertrekt Troost in de zomer van 2018 naar Feyenoord. “Vanaf dat punt is de carrière van Bart echt ontploft”, zegt Weijs. “Hij ging met vertrouwen spelen. Hij bleek allround. Goed met zijn voeten, goed met zijn handen, technische vaardigheden. In deze periode begon hij ook supersnel te groeien. Die groeispurt maakte van hem een man.”
Mee naar jeugd-WK in Brazilië
Mede daardoor mag Verbruggen in oktober 2019 mee naar Brazilië voor het jeugd-WK, het hoogtepunt van zijn carrière als jeugdspeler. Terugkijkend op dat WK met toernooitopscorer Sontje Hansen en supertalenten Naci Ünüvar, Ian Maatsen, Kenneth Taylor en Ki-Jana Hoever is Verbruggen de enige speler van dat elftal die bij de huidige EK-selectie zit. “Het laat ook zien hoe onvoorspelbaar jeugdvoetbal eigenlijk is”, vindt Weijs. “Want als je echt kijkt naar wat talent is, dan vind je dat in de mentale vaardigheden van Bart. Die zijn namelijk bizar en zie je eigenlijk bijna nooit. Hij voelt geen stress of druk en is ook nog eens super gedreven. Ik zou bijna zeggen dat hij verslaafd is aan zichzelf ontwikkelen. Zo’n groeimindset is zeldzaam. Kwaliteiten van een topspeler die nooit onder de indruk is en dus niet gaat shaken op basis van spanning.”
En dus mag Verbruggen zich langzaamaan gaan melden voor NAC I. In 2020 is Verbruggen 17 jaar wanneer hij in een zomers oefenduel met Sparta Nijkerk doelman Nick Olij aflost. Zijn huidige ploeggenoot Jan Paul van Hecke stond toen ook op het veld. “Hij zegt dat hij me al kende van het moment dat hij meetrainde bij NAC. Hij kwam vanuit de jeugd, ik ben twee jaar ouder. Maar ik heb dat niet zo bewust meegemaakt”, zegt Van Hecke. Om daar lachend aan toe te voegen: “Weinig indruk gemaakt, hè?”
Vroege stap
“Bart was toen al een talentvolle keeper, maar hij heeft vervolgens de juiste stappen gemaakt. Nu is het echt een topkeeper in wording”, vindt Van Hecke, dit seizoen goed voor 39 wedstrijden in het eerste van Brighton & Hove Albion. De 23-jarige verdediger doelt op de vroege stap naar Anderlecht, dat hem voor een kleine drie ton overneemt van NAC aan het einde van de voorbereiding van 2020.
Olij is al jaren een van de beste keepers in de Eerste Divisie en dus kan Verbruggen daar niet rekenen op speeltijd. Met de naar Anderlecht vertrokken Ten Rouwelaar heeft de jonge keeper een verstandhouding van lezen en schrijven en dus volgt hij de Fries naar de ploeg van Vincent Kompany.
De aankomend trainer van Bayern München laat hem op 18-jarige leeftijd debuteren in de kampioenschap-play-off tegen Club Brugge. Verbruggen krijgt na een blessure van de vaste doelman de voorkeur boven Timon Wellenreuther en Warner Hahn. “'We hebben hem maanden aan één stuk klaargestoomd achter de schermen, in alle rust”, aldus de clubicoon van Manchester City destijds. “Het is moeilijk om een jonge keeper te lanceren, maar dit was het moment om hem te brengen.”
Weijs, assistent van Kompany, ziet dat Verbruggen in Brussel de laatste stap zet naar volwassenheid. “Dat was in een periode dat zijn vader is overleden. Je ziet vaak bij topspelers dat ze ergens in hun jeugd hun neus stoten zonder dat ze daar zelf iets aan kunnen doen. Die ervaringen kunnen twee kanten op. Het kan slecht uitpakken of je kan er kracht uit halen. De manier waarop Verbruggen daar toen mee is omgegaan is heel knap. Hij is er sterker uit gekomen. Bijzonder, juist omdat hij een familieman is. Zijn moeder en zus zijn daardoor nog belangrijker voor hem geworden.”
Aanvoerder Hendrik Van Crombrugge blijft onder Kompany en diens opvolgers de eerste keeper. Pas wanneer de Nederlander Robin Veldman, met wie Verbruggen veelal samenwerkt in het tweede, halverwege het seizoen 2022-2023 de scepter zwaait bij Anderlecht I krijgt Verbruggen een kans. Die laat hij niet glippen, allesbehalve.
“Toen hij bij Anderlecht er doorheen kwam, was hij nooit te betrappen op een blunder of een fout”, vervolgt Weijs, die Verbruggen op z’n twintigste ziet uitgroeien tot een van de beste keepers van België in nog geen halfjaar. “In die periode heeft Brighton mij ook ooit gebeld met de vraag hoe Bart in elkaar steekt. Ze wilden een zorgvuldig beeld van hem hebben.”
Vriendelijk advies
Wanneer Verbruggen met Jong Oranje op het EK ook nog eens de pannen van het dak speelt, is het wel duidelijk dat het aantal wedstrijden voor Anderlecht beperkt zal blijven tot 31. “We hebben toen samen dat EK gehad”, zegt Van Hecke. “Hij vroeg me toen hoe we met Brighton speelden en wat voor club het was, zodat hij zelf een beslissing kon nemen.”
“Daardoor wist ik dat hij zou komen. We hebben natuurlijk samen bij NAC gezeten, maar zijn allebei aparte wegen opgegaan. Ik heb een goede band met Bart en zie hem echt als een vriend. Dat we nu samenspelen in de Premier League is echt lachen”, zegt Van Hecke.
Jongste Premier League-Keepers 23-24
NAAM |
CLUB |
LEEFTIJD |
James Trafford |
Burnley |
20 jaar, 10 maanden, 1 dag |
Bart Verbruggen |
Brighton |
21 jaar, 0 maanden, 8 dagen |
Djordje Petrovic |
Chelsea |
24 jaar, 2 maanden, 2 dagen |
Mark Travers |
Bournemouth |
24 jaar, 11 maanden, 6 dagen |
Caoimhín Kelleher |
Liverpool |
25 jaar, 0 maanden, 10 dagen |
Aaron Ramsdale |
Arsenal |
25 jaar, 2 maanden, 29 dagen |
Tijdens het jeugd-EK merkt Van Hecke hoe goed zijn kameraad is geworden. “Je krijgt een veilig gevoel met Bart achter je. Hij pakt op de juiste momenten de juiste ballen waardoor je in de wedstrijd blijft. Er staat echt iemand. Goede coaching, goede voetballer. Als keepers is hij het hele plaatje.”
Toptransfer
Brighton betaalt zo’n 20 miljoen euro voor de geboren Zwollenaar, die daarmee Thibaut Courtois (9 miljoen) aflost als duurste keeper ooit van de Belgische competitie. “Dat doet niet zoveel met hem”, zegt Van Hecke. “Hij is gewoon heel down to earth en blijft lekker normaal doen. Dat heb je dit seizoen ook wel gezien. Hij heeft stappen gemaakt als je hem op het einde van het seizoen ziet.”
Want aan de Engelse zuidkust spelen, is niet makkelijk voor een doelman. Roberto De Zerbi wisselt continu tussen Jason Steele en de Nederlander. “Hij moest in het begin wennen, zoals iedereen”, beaamt Van Hecke. “Aan de competitie. Het roulatiesysteem met twee keepers. De coach zei dat hij geen keuze maakt omdat hij twee goede keepers heeft. Maar ik denk dat Bart het goed gedaan heeft, al denk ik dat het voor hem het beste is als hij constant meer wedstrijden speelt.”
Weijs beaamt dat: “Volgens mij had hij in het begin wat momentjes dat hij niet vrijuit ging, maar Brighton is ook heel extreem in het opbouwen. Dat gaat ook wel eens mis. Met hoe extreem Brighton speelt, is het aantal fouten dat hij heeft gemaakt bijzonder laag." Een Brighton-keeper moet zowel in de korte passing als lange passing tot de buitencategorie behoren.