Fan van Oranje
Nieuws

Maak kennis met: Daley Blind

Als Daley Blind in de winter van 2023 kan kiezen tussen Rekordmeister Bayern München en middenmoter Girona wijst hij de Gironistes af. Een keuze die te bilijken is. Maar onder Julian Nagelsmann en later Thomas Tuchel komt Blind slechts vijf keer binnen de lijnen. Hij is nog niet eens een rotatiespeler in Beieren. Daar krijgen ze in Girona ook lucht van. En dus wordt er opnieuw aangeklopt bij zijn management. Dit keer geeft Blind zijn ja-woord. Het blijkt de opmaat tot een sprookjeshuwelijk.

De dependance van de City Football Group richt zich - met Blind als betrouwbare schakel in de achterhoede - op tot uitdager van de Spaanse top. Het resulteert in een indrukwekkende derde plek in de eindstand, wat betekent dat Girona én Blind na de zomer op het hoogste clubniveau acteren: Champions League.

Balbezitsploeg
Blind is vanaf dag één basisspeler in de formatie van trainer Míchel. Blinds ervaring en tactische flexibiliteit maakt hem een onmisbare schakel in de Catalaanse stuntploeg. Sam Marsden volgt Girona voor ESPN op de voet. De impact van de 34-jarige linkspoot op het succes van Girona mag niet worden onderschat, vindt Marsden. “Zijn rol hierin was enorm”, stelt de journalist. “Girona wilde hem hebben, en hij wilde naar Girona om weer aan spelen toe te komen. Hij past er goed bij de manier van spelen van Míchel met de focus op balbezit.”

Míchel richt zijn team zo in dat er geschakeld kan worden tussen drie en vier verdedigers. Blind is de spil in de opbouw. In het hart van een viermanslinie bij het verdedigen, als meest linker speler van het opbouwend trio achterin bij balbezit. Hij is één van de ervaren scharnieren waar Míchel zijn elftal omheen bouwt. “Het viel allemaal op z’n plek”, schetst Marsden. “Blind was belangrijk met zijn passes tussen de linies, maar werkte ook heel goed samen met linksback Miguel Gutiérrez.”

Weinig spelers kennen Blind beter dan Davy Klaassen. Gedurende twee van de succesvolste periodes van Ajax in deze eeuw speelden ze talloze wedstrijden samen. Ondanks die successen vindt Klaassen dat zijn vriend behoorlijk onderschat wordt. “Hij heeft kwaliteiten die de gemiddelde voetbalfan niet echt kan opmerken. Daarom wordt er vaak gezegd dat hij sloom is. Hij is inderdaad niet de snelste, maar op elk niveau weet hij zich altijd te redden. Dat zegt ook wel wat. Voor heel veel mensen is het moeilijk om te zien wat zijn specifieke kwaliteiten zijn."

Blind is het type uitblinker dat vaak pas op waarde wordt geschat als hij niet meedoet. Ajax had het in beide periodes na zijn vertrek bijzonder lastig, terwijl ook Girona aanzienlijk minder presteert zodra Blind ontbreekt. Marsden stipt aan dat zijn afwezigheid samenviel met de verliespartijen tegen Real Madrid (4-0) en Athletic Bilbao (3-2). Hij was geschorst voor het duel met De Koninklijke waarin Girona de koppositie had kunnen overnemen. “Van de zeven verliespartijen miste hij er drie. Toen hij terugkeerde, kreeg Girona ook z’n vorm terug. Hij was één van de meest betrouwbare spelers.”

Data-held
Die betrouwbaarheid van Blind is terug te zien in een aantal statistieken.

In Míchels elf maakt ook Spanje kennis met pass master Blind. Op het lijstje van spelers met meest succesvolle passes in La Liga bezet de Nederlander de vierde plek achter Kinan Rodriguez (Las Palmas), Aleix Garcia (Girona) en Jules Koundé (FC Barcelona). Hij verstuurde in totaal 2524 passes met een nauwkeurigheid van 90.3%. Blind is echter alleenheerser in het spel naar voren plaatsen. Hij gaf van alle spelers in La Liga de meeste passes vooruit.

Klaassen ziet de uitstekende data van Blind als een bevestiging van iets wat de ploegmaten van hem al lang en breed weten. "Die specifieke kwaliteiten van hem in de opbouw, zie je maar heel weinig in de wereld. Het zegt genoeg dat hij in een topcompetitie, zoals La Liga, bovenin staat op alle lijstjes. Ik denk dat overal waar hij speelt, hij op zulke lijstjes bovenaan heeft gestaan. Zijn passing in combinatie met zo'n grote spelintelligentie. Daar is hij meester in voor mij."

Wat Blind nog betrouwbaarder maakt, is het aantal keren dat hij de bal kwijtraakt. Hij lijdt balverlies met slechts 10,7 procent van al zijn balcontacten. Van alle spelers met meer dan 2000 balcontacten in La Liga is dat één van de laagste percentages in de competitie. Blind moet alleen Cristhian Mosquera (Valencia CF), Eric Garcia (Girona), Antonio Rüdiger (Real Madrid), Toni Kroos (Real Madrid) en Axel Witsel (Atlético Madrid) voor zich dulden.

Dan is Blind ook nog eens een verdediger die weinig overtredingen maakt. Er waren in La Liga slechts twee spelers die minder overtredingen per 90 minuten begingen dan Blind. Waar Jesús Navas (Sevilla) en Iza Carcelén (Cádiz) 0,54 en 0,55 overtredingen per 90 minuten begaan, komt Blind uit op 0,58 overtredingen.

Op basis van bovenstaande cijfers kunnen we stellen dat Blind een behoorlijk betrouwbare speler is. Hij lijdt relatief weinig balverlies, maakt amper overtredingen en speelt veel ballen naar de goede kleur. Het zijn facetten in zijn spel die hem vooralsnog een indrukwekkende interlandcarrière hebben gebracht. Blind immers al op 106 duels voor Oranje. Hij schurkt tegen de top drie aan en is in de top tien internationals met de meeste interlands, nog de enige actieve speler.

Verbinder 
Voor veel trainers is Blind daarom - binnen de lijnen - een vertrouweling. Maar ook daarbuiten vertolkt hij een belangrijke rol. Met name voor de groepscohesie. Zo herinnert oud-teammanager van Ajax, David Endt, zich hoe Blind zich opwierp als verbinder. “Samen met een paar andere spelers was hij een heel positieve gangmaker”, vertelt Endt. Het is de periode waarin Ajax wordt geleid door Frank de Boer. “Hij was bezig iets te doen en nam spelletjes mee naar trainingskampen. Hij vormde een groepje met Siem de Jong, Jan Vertonghen en Christian Eriksen. Die zorgden samen voor een aparte sfeer. Mede door die factoren is Ajax achtereenvolgens kampioen geworden in 2011, 2012 en 2013.”

Ook Klaassen stipt aan hoe belangrijk de bijdragen zijn van Blind buiten de lijnen. "Hij is sowieso een gangmaker, gezellig, brengt sfeer in de groep. Hij is niet de allergrootste prater, geeft geen grote speeches", stelt zijn oud-ploeggenoot. Maar juist in die zwijgzaamheid schuilt zijn kracht, vindt Klaassen. "Áls hij wat zegt, dan luistert iedereen ook meteen. Dat komt natuurlijk ook zijn carrière. Dat overdrijft hij ook niet. Het is niet zo dat hij denkt: ik ga even de ervaren jongen uithangen."

Bondscoach Ronald Koeman liet zich positief uit over Blind. Hij benoemde het uitstekende seizoen van hem met Girona en vertelde dat Blind ‘een rol’ bij het Nederlands elftal heeft. Endt kan zich wel een voorstelling maken van wat die rol inhoudt. “Hij zoek de harmonie zonder dat de winstdrang eronder leidt, maar is geen softe jongen. Hij weet dat er iets loskomt”, doelt Endt op het EK. “Twee of drie eilandjes in de groep, dat zorgt voor sfeer en vreugde in het geheel.”

“Het feit dat hij dit met Girona klaarspeelt, heeft ook veel met hem te maken", vertelt Endt. "Hij is een missing link geweest met zijn wijsheid, kunde en inzicht”, stelt de Amsterdammer. “De kameraadschap speelt daar ook meer. Bij kleinere clubs is het ook gebruikelijk om met elkaar twee of drie keer in de week te gaan eten. Dat past bij hem. Ik denk dat hij daarvan geniet.”

Met zijn ervaring, technische kwaliteiten en oog voor het teamproces kan Blind een belangrijk verlengstuk worden voor Koeman deze zomer, stelt Endt. “Hij is een aanvoerder die geen band nodig heeft. Die band staat om zijn arm getatoeëerd.”