Fan van Oranje
Nieuws

Maak kennis met: Doyell Malen

Op de site van ESPN brengt men in aanloop naar het EK iedere dag twee spelers van het Nederlands elftal onder de loep. Dat doet men via achtergrondstukken, portretten en analyses en op deze manier leer je de spelers beter kennen.
In deze aflevering maken we kennis met; Donyell Malen.

Sommige Oranje-internationals zie je voor je ogen groter worden. Denk aan Frenkie de Jong of Memphis Depay. Anderen verlies je even uit het oog, om ze vervolgens een Champions League-finale te zien spelen. Maar de meesten in de selectie van Koeman hebben een gemene deler: de Keuken Kampioen Divisie.

De loopbaan van Donyell Malen
De aanvaller heeft "PSV in zijn hart". Donyell Malen dook op in de jeugdopleiding van Ajax als aanstormend talent. Op zijn vijftiende maakte hij de overstap naar Arsenal. In de tussentijd stond de pijlsnelle aanvaller met grootheden als Erling Haaland, Jude Bellingham, Thierry Henry en Ruud van Nistelrooij op het veld. Hij bouwde goede vriendschappen op met Noa Lang, Owen Wijndal en Bellingham en kan in de media op complimenten rekenen van Henry en Rafael van der Vaart. En over een kleine week staat de 25-jarige Malen op een EK.

Oranje barst van voormalig KKD-spelers
Dat heeft Malen aan de Keuken Kampioen Divisie te danken. En aan PSV. Misschien wel vooral aan PSV. Bij Arsenal kwam Malen op een dood spoor terecht. Rond zijn achttiende werd zaakwaarnemer Mino Raiola gebeld door Marcel Brands. Het belletje kwam voor Malen op het juiste moment.

Malen was toe aan voetballen, minuten maken. En gelukkig voor hem had zijn moederland hier de beste competitie voor. Op zijn veertiende, toen Malen nog elke dag met het busje naar De Toekomst reed, traden beloftenelftallen toe tot de Eerste Divisie.

De loopbaan van Donyell Malen
Een besluit dat zijn vruchten afwerpt, want het grootste deel van Oranje speelde ooit in wat nu de Keuken Kampioen Divisie is. Voor de volledigheid: Frenkie de Jong, Matthijs de Ligt, Steven Bergwijn, Cody Gakpo, Brian Brobbey, Wout Weghorst, Ryan Gravenberch, Jerdy Schouten, Micky van de Ven, Denzel Dumfries, Joey Veerman, Tijjani Reijnders, Teun Koopmeiners, Daley Blind en Georginio Wijnaldum. Met Malen erbij kom je daarmee uit op een totaal van 16 van de 26 EK-gangers.

PSV zit in het hart van Malen
Malen speelde 22 wedstrijden in de Eerste Divisie en is PSV eeuwig dankbaar voor de kans die hij zeven jaar geleden kreeg. Dat vertelde de in Wieringen geboren snelheidsduivel zelf ook, vlak voor hij zijn oude club de Champions League uitschoot. “Ik kwam zelf toen ik achttien was, via Jong PSV, naar het eerste. Ik heb daar heel veel stappen mogen maken. Ik heb een heel warm gevoel bij PSV. De uitwedstrijd was voor mij ook heel speciaal, omdat ik heel veel bekende gezichten zag die ik al een tijdje niet had gezien. PSV zit wel echt in m’n hart", aldus Malen.

Dennis Haar was destijds zijn trainer bij Jong PSV. “Hij was er eigenlijk maar met één doel: om zo snel mogelijk naar het eerste elftal te gaan”, weet Haar nog. Dat snapte Haar (47 jaar), die inmiddels scout voor AZ is, wel. “Op het moment dat je bij Arsenal bij het eerste meetraint en de aansluiting vindt bij Jong PSV, denk je ‘hier moet ik niet te lang zijn’.”

"Liep spelers voorbij alsof ze er niet stonden"
De trainer genoot van de aanvaller, maar Haar had al snel door dat hij niet lang bij de beloftenploeg zou blijven. “Je zag het gelijk. Het was niet normaal. Hij liep spelers voorbij, alsof ze er niet stonden. Je zag direct dat hij niet lang in de Eerste Divisie zou blijven spelen. Hij was gewoon te goed”, blikt Haar terug. “Buiten het feit dat hij heel snel is op de eerste meters, was hij ook nog technisch begaafd en dichtbij de goal levensgevaarlijk in zijn individuele actie.”

Haar en zijn staf genoten ieder duel. “Wij wel ja. De trainers aan de andere kant hebben er misschien wel van genoten, maar dat spraken ze niet uit. We werden dat seizoen derde. We hebben echt hele goede wedstrijden gespeeld. Het was echt genieten van Donyell. We hebben een jaar geleden nog een keer zijn doelpunten teruggekeken. Dat was echt waanzinnig. Er zitten zulke mooie doelpunten bij. Dat was een mooie tijd.”

Trainingskamp in Florida
Na een half jaar bij het Jong-elftal, mocht Malen dan ook al mee op trainingskamp. Haar was blij met de oproep van Phillip Cocu. “Als je bij een Jong-elftal trainer bent, wil je zo snel mogelijk spelers naar het eerste elftal leiden.” Boudewijn Zenden, destijds specialistentrainer in Eindhoven, weet nog hoe Malen binnenkwam: “Hij wist iedereen snel te overtuigen.”

Hetgeen wat vooral opviel: “Hij kan echt heel erg hard schieten”, aldus Zenden. “Hij heeft een hele venijnige korte trap, zo’n bal die zwabbert. Als hij op tachtig procent van zijn kracht geplaatst schiet, is het onhoudbaar.” Het sleutelwoord: geplaatst. Daar heeft Zenden hem, samen met Ruud van Nistelrooij, nog in moeten coachen. De jonge Malen schoot in het begin vooral heel hard. “Je moet daar ook in groeien. Volwassener worden. Dat heeft tijd nodig. Je moet kijken waar de keeper staat en waar je kunt schieten. Daar heb je meer aan, dan wanneer je keihard schiet.”

"Heel leergierig, wilde alles weten”
Over het algemeen was de staf van het eerste elftal er snel uit. Haar: “Na dat trainingskamp in Florida hebben we hem bij trainingen van Jong niet meer teruggezien. Ook bij het eerste zagen ze meteen dat het een speler was met buitengewone kwaliteiten.”

“De dreiging die hij in zijn spel heeft, die snelheid, zorgt altijd voor gevaar. Hij is heel doelgericht. Dat was één van de kenmerken waardoor hij de stap heeft kunnen zetten. Hij benutte zijn wapen op het juiste moment”, ligt Zenden toe.
Samen met Ruud van Nistelrooij trainde Zenden de aanvallers in Eindhoven. “Donyell was heel leergierig. Hij wilde altijd alles weten. Hij houdt wel van opbouwende kritiek. Als ik iets vond, wilde hij daar wel graag wat mee doen”, zegt Zenden. Ook Haar heeft goede herinneringen aan werken met Malen. “Het is een jongen met humor, die ook heel erg zorgzaam is. Ik zag hem binnenkomen als jonge speler vanuit Engeland en gedurende die jaren zie ik hoe hij als mens is ontwikkeld. Hij is heel trots op zijn familie, zo ken ik hem. Aan Malen heb je een leuke jongen in je groep.”

Furore in Dortmund
Inmiddels is Malen uitgegroeid tot een snelle doelgerichte aanvaller die op meerdere posities inzetbaar is. Dortmund-trainer Edin Terzic had niets dan lovende worden over voor de Nederlanders in zijn selectie. “Ik werk nu samen met twee spelers die in Nederland zijn opgeleid”, refeerde de Duitser naar Ian Maatsen en Malen.

“Je ziet aan PSV wat het Nederlands voetbal zo goed maakt. Ze hebben extreem goed vleugelspel. Ze hebben veel goede vleugelspelers opgeleid in de laatste jaren, die in Duitsland verdere stappen hebben gezet. Als je op zoek bent naar een goede vleugelspeler, kijk je al snel naar het nationale elftal of de competitie”, aldus de 41-jarige leermeester voorafgaand aan het Champions League-duel met PSV.

Donyell Malen ging van de Keuken Kampioen Divisie naar de Champions League-finale. Nu nog een EK-finale.