Fan van Oranje
Nieuws

Maak kennis met; Georginio Wijnaldum

Op de site van ESPN brengt men in aanloop naar het EK iedere dag twee spelers van het Nederlands elftal onder de loep. Dat doet men via achtergrondstukken, portretten en analyses en op deze manier leer je de spelers beter kennen.
In deze aflevering maken we kennis met Georginio Wijnaldum

 “En als je het over mensenrechten hebt: in Nederland heb je ook de toeslagenaffaire.” Met deze uitspraak voor de camera van SBS 6-programma Vandaag Inside kreeg Georginio Wijnaldum twee maanden geleden volk en vaderland over zich heen.

De oefenduels met Schotland en Duitsland speelden plotsklaps een bijrol. Dat het een opmerkelijke vergelijking was, daar is iedereen het wel over eens. Maar dat de 33-jarige Oranje-international en speler van de Saudische club Al-Ettifaq veel meer is dan die opmerking, dat weten vriend Jetro Willems, oud-begeleider bij Sparta Rotterdam Kenneth Butter & mede-Rotterdammer Sander de Kramer.

Stille, vrolijke jongen
“Gini was de kleinste van het team toen”, vertelt Butter over de periode waarin hij Wijnaldum meemaakte bij Sparta. Van zijn zevende tot veertiende voetbalde Gini in de jeugd bij Sparta. Wijnaldum en Butter woonden in hun Sparta-periode dicht bij elkaar.

Butter pikte de jonge Wijnaldum vaak op om gezamenlijk van en naar de oudste profclub van Nederland te rijden. “Hij was destijds een stille, maar vrolijke jongen. Het was een heel leuke tijd, hij ging veel om met zijn maatje Lerin Duarte. En hij had wel mazzel natuurlijk. Wijnaldum zat in een heel goed team met ook Kevin Strootman en Nick Viergever.”

Van sterallures heeft de goedlachse Wijnaldum nooit last gehad, vindt presentator en journalist Sander de Kramer. Toch voldoet een doorsnee keukenkastje niet om alle prijzen van de voormalig middenvelder van onder meer FeyenoordPSVLiverpool en Paris Saint-Germain een plekje te geven. “Hij kijkt gewoon naar zijn naasten. Dat is een heel mooie kant van hem, een kant die misschien ook wel terugkomt door het geloof. Hij is altijd met zijn beide beentjes op de grond gebleven.”

Rotterdam-West
Wijnaldum groeide op in Rotterdam-West, een buurt waar je het nodige meemaakt volgens De Kramer. Hij zegt bij het opzetten van een goede doelen-actie altijd op Wijnaldum te kunnen rekenen. “Hij heeft een kleine kring van vrienden om zich heen en dat heeft-ie altijd zo gehouden”, vertelt De Kramer die overigens nooit meer met tegen Wijnaldum op de PlayStation wil spelen: “Ik ging volledig de bietenbrug op.”

Wie ook de wetten kent van de soms wat ruwe stad Rotterdam is Jetro Willems, een goede vriend van Wijnaldum. Ondanks dat de Maasstad hen aan elkaar verbindt, ontstond de vriendschap tussen de twee veel later - én niet in Rotterdam, maar in Eindhoven. “Het hielp wel mee dat we allebei uit Rotterdam komen. Wijnaldum ving mij toentertijd op toen ik naar PSV kwam. Ik reed altijd met hem mee.”

De twee hebben – ondanks de grote afstand tussen Dammam in Saoedi-Arabië en Almelo waar Willems nu voetbalt bij Heracles – heel regelmatig contact met elkaar. “Soms bel ik hem lachend op, dan neemt hij op en zegt hij: 'Wat nou weer?' Omdat ik dan moet lachen om iets dat we hebben meegemaakt. Ik volg hem altijd, heb zijn laatste wedstrijden weer gezien, hij was gewoon weer goed. Hij lacht de hele tijd, is altijd positief, zowel op- als buiten het veld.”

Kritiek
Kritiek, dat doet Wijnaldum niks, vertelt Willems. “Hij trekt zich er niks van aan. Als je naar iedereen moet luisteren, dan waren we nu allemaal een patiënt, denk ik. Iedereen heeft wel wat te zeggen. Dat heb je ook met een kantoorbaantje. Iedereen heeft altijd wel iets te zeggen.”

Dat Willems in 2019 de transfer maakte van Bundesliga-club Eintracht Frankfurt naar Newcastle United, was niet geheel toevallig. Vier jaar eerder maakte de toen 24-jarige Wijnaldum de overstap van PSV naar Newcastle. “Gini had mij al wat tips gegeven”, vertelt Willems. “Over hoe de mensen op de club zijn, wat voor stad het is. Ik ben toen Wijnaldum daar speelde ook bij hem langs geweest. Hij heeft mij toen de stad laten zien.”

Kenneth Butter is momenteel werkzaam als scout van Ajax in het Rotterdamse. Hij kijkt vol trots terug op zijn tijd als begeleider van onder meer Wijnaldum bij Sparta. “Hij stak er in het bijzonder bovenuit. Al heeft Strootman het ook wel echt laten zien. Wijnaldum was technisch, snel en lichtvoetig en heeft vooral een heel goede mentaliteit.”

En vooral die instelling is van levensbelang, vindt Butter: “Ik heb zoveel talenten gezien, maar als net dat stukje ontbreekt – en zeker in zo’n grote stad met overal verleidingen om de hoek – dan gaat er een hele hoop talent verloren. Als je dat aankan, dan kom je een heel end. Ik had toen ook echt wel door dat Wijnaldum een goede zou worden.”

Het geloof
Voor het RKK-programma Hand van God ging Sander de Kramer in 2012 op pad met vijf gelovige topvoetballers. Wijnaldum vertelde in dat programma onder meer over de rust die hij vindt door het geloof en te bidden voor mensen die het moeilijk hebben en te vragen om vergiffenis. “Ik ga niet naar de kerk om wat terug te verwachten, om doelpunten te maken. Dat is hebzucht en dan ga je niet voor God, maar voor je succes”, vertelde Wijnaldum destijds.

De Kramer herinnert zich ook een ritje met Wijnaldum langs het Philips Stadion. “Ik vroeg hem wat hij voelde toen we langs het PSV-stadion reden. Hij vertelde dat-ie niet zoveel voelde, waarop ik zei: ‘je vindt het gewoon een betonnen kattenbak waarop hij zei: ‘ja, eigenlijk wel.’ Daar heeft hij toen veel gezeik mee gehad, met PSV-supporters, maar hij is wel gewoon eerlijk, dat kenmerkt Wijnaldum ook”, aldus De Kramer.

Al met al zijn Jetro Willems, Kenneth Butter en Sander de Kramer het over één ding eens: Georginio Wijnaldum kan je er heel goed bij hebben. Of het nu op- of naast het veld is. “Echt brutaal was hij nooit – soms een beetje kattenkwaad daargelaten – maar gewoon een goed ventje”, besluit Butter over EK-ganger Wijnaldum.

Foto: Instagram Georginio Wijnaldum
Bron: www.espn.nl