Fan van Oranje
Nieuws

Maak kennis met: Jerdy Schouten

In Oranje Uitgelicht brengt ESPN in aanloop naar het toernooi Oranje-spelers onder de aandacht. Via achtergrondstukken, portretten en analyses leer je alle EK-gangers beter kennen. Met in deze aflevering aandacht voor Jerdy Schouten.

“Voor mijn gevoel kom ik toch wat meer in beeld bij Oranje als ik bij PSV speel”, zei Jerdy Schouten kort na zijn overgang van Bologna naar PSV. In de maanden die volgden kreeg de controlerende middenvelder gelijk. Met het EK voor de deur stevent Schouten af op een basisplaats in Oranje.

Schouten bewandelde de weg der geleidelijkheid. Hij debuteerde pas op zijn 25e in Oranje en speelde tot dusver slechts vijf interlands. Via ADO Den Haag, Telstar, Excelsior en Bologna heeft Schouten zich bij PSV opgewerkt tot één van ’s lands beste middenvelders.

Na het geblesseerd wegvallen van Mats Wieffer en Marten de Roon is Schouten de enige overgebleven pure controlerende middenvelder. Bondscoach Ronald Koeman stelt weliswaar dat zijn middenvelders multifunctioneel zijn en hij kan schuiven, maar aan de vooravond van het EK lijkt Schouten verzekerd van een basisplek.

Balafpakker
In het ultra-aanvallende PSV-voetbal is Schouten binnen een mum van tijd uitgegroeid tot steunpilaar. Door zijn goede kijkgedrag en spelinzicht geldt hij als de ideale balansbewaker op het middenveld. In Italië kreeg Schouten aanvankelijk de bijnaam ‘wasmachine’, omdat hij veel schoonmaakte op het middenveld.

Later doopte zijn toenmalig trainer, wijlen Siniša Mihajlović, Schouten om tot professor. "Nee, ik noem hem geen wasmachine meer. Hij is nu de professor. Hij weet en ziet alles", zei Mihajlović inmiddels twee jaar geleden.

Bij PSV heeft de middenvelder deze ontwikkeling doorgezet. Schouten behoort tot de Eredivisie-middenvelders met de meeste intercepties. Dit is extra knap vanwege het feit dat Schouten bij PSV in een aanvallend dominante ploeg speelt en de Eindhovenaren de bal vaker wel dan niet hebben. Het terugkerende element in veel van Schoutens intercepties is zijn uitstekende vermogen tot anticiperen. Na balverlies van PSV slaagt hij er door zijn goede timing van doordekken vaak in om in zijn eentje meerdere tegenstanders onschadelijk te maken. Precies op de juiste momenten stapt Schouten uit op een openliggende passlijn, waardoor hij veel ballen verovert.

Het verdedigende inzicht van Schouten geeft zijn ploeg de mogelijkheid om met veel spelers ten aanval te treden. Na balverlies van PSV herkent de controleur razendsnel de ruimtes die hij dicht moet lopen en verovert hij de bal vaak al hoog op het veld weer terug.

Onopvallende spelmaker
Naast zijn grote waarde in verdedigend opzicht, geldt Schouten ook aan de bal als absolute meerwaarde. Zijn spel in balbezit springt minder in het oog dan bijvoorbeeld de sierlijke steekballen van ploeggenoot Joey Veerman, maar het functionele spel van Schouten is voor een elftal minstens zo belangrijk.

De PSV’er weet voortdurend waar het spel naartoe verplaatst moet worden. Hij speelt vaak de bal vóór de eindpass waaruit een kansrijke aanval ontstaat. Door voortdurend snel te handelen speelt Schouten ploeggenoten vrij, waarna het aanvalsspel van PSV in een stroomversnelling komt.

Met zijn functionele spel laat Schouten PSV beter voetballen.Kenmerkend voor zijn goede spelinzicht is bovendien de frequentie waarmee Schouten in het positiespel de zogenoemde derde man vrijspeelt. Het is één van de kwaliteiten waardoor Johan Cruijff-adept Bosz met zijn pupil wegloopt. Dit zijn andermaal voor het oog geen spectaculaire, maar wel zeer functionele passes. In het dynamische veldspel van PSV bereikt spelmaker Schouten veelvuldig de vrije derde man. Schouten verliest daarnaast amper de bal. Met negentig procent heeft hij dit seizoen de hoogste passnauwkeurigheid van alle Eredivisie-middenvelders met minstens duizend verstuurde passes. Deze statistiek wordt nog indrukwekkender gezien Schoutens succespercentage van passes naar de hoogste zone op het veld, dus dicht bij het doel van de tegenstander.

Door zijn imposante debuutseizoen bij PSV heeft Schouten zich overtuigend in het Nederlands elftal gespeeld. In de oefenwedstrijden tegen Canada en IJsland toonde de PSV’er aan zijn topvorm ook in Oranje te kunnen etaleren. Zijn verdedigende én voetballende kwaliteiten maken Schouten de ideale adjudant voor de vervanger van Frenkie de Jong. Of dit nu zijn PSV-kompaan Veerman of Tijjani Reijnders, Ryan Gravenberch of Ian Maatsen wordt.