Fan van Oranje
Nieuws

Maak kennis met: Joey Veerman

Op de site van ESPN brengt men in aanloop naar het EK iedere dag twee spelers van het Nederlands elftal onder de loep. Dat doet men via achtergrondstukken, portretten en analyses en op deze manier leer je de spelers beter kennen.
In deze aflevering maken we kennis met: Joey Veerman

18 juni 2023, het Nederlands Elftal heeft net het duel met Italië om de derde plaats in de UEFA Nations League met 2-3 verloren. De Final Four in eigen land is uitgedraaid op een deceptie nadat eerder in de week ook de halve finale van Kroatië werd verloren.

Toch staat één speler de pers met een grote glimlach te woord. Kersvers international Joey Veerman vertelt trots dat hij heeft genoten van zijn debuut. “Dat je dat Oranjeshirt aan hebt, dat is toch een apart gevoel.”

Het Andere Oranje
Toch moet het gevoel Veerman niet helemaal vreemd zijn geweest. Een oranje shirt dragen is hij immers gewend. Terug naar 9 september 2016. De dag dat hij debuteert in Oranje. Het Andere Oranje, welteverstaan.

Oud-teamgenoot Erik Schouten kan zich de aanloop naar dat debuut nog maar al te goed herinneren. “Zijn debuut was tijdens de kermis in Volendam. Kees Kwakman had Joey nog gewaarschuwd dat hij het niet te gek moest maken. Het zou zomaar kunnen dat hij voor het eerst bij de selectie zou zitten.”

In Mirror Talk vertelde Veerman zelf ook al eens over het telefoontje van Kwakman. “Kees belde mij op maandagochtend en zei dat ik bij het eerste moest komen trainen, want hij dacht dat ik zou gaan spelen op vrijdag. Alleen de trainer had mij niks gezegd, dus ik ging niet uit mezelf.”

Trainer Robert Molenaar herinnert zich de situatie anders. “Zover ik weet, was Joey gewoon onderdeel van de selectie, maar wie weet stond er gezien de kermis eerst een andere planning op de rol voor Joey. Het belangrijkste is dat hij erbij was en zijn debuut kon maken.”

Blessure Kwakman
De manier waarop blijft dus onduidelijk, maar zeker is dat Veerman in de uitwedstrijd tegen VVV-Venlo voor het eerst onderdeel is van een officiële wedstrijdselectie van FC Volendam. Die eerste keer in de selectie wordt ook gelijk zijn eerste keer in de basis.

Wanneer nota bene Kees Kwakman geblesseerd afhaakt, kiest Molenaar ervoor om Veerman voor de leeuwen te gooien. Opvallend, als je je bedenkt dat de trainer tijdens de voorbereiding op het seizoen zei dat de middenvelder nog niet klaar was voor een basisplaats.

“Zijn onbevangenheid leunde toen nog te veel tegen het naïeve aan, maar die zorg nam hij al snel weg met zijn technische vaardigheden en door altijd vooruit te spelen. Daarom verdiende hij de kans.''

Verrassend
Ook voormalig keeper Maarten de Fockert herinnert zich het debuut van Veerman nog. De Fockert, tegenwoordig maker van de Cor Potcast en keeper van SteDoCo, stond onder de lat bij tegenstander VVV-Venlo.

“Toen Kwakman vlak voor de wedstrijd uitviel, zorgde dat bij ons wel voor een prettige sfeer. Ze hadden een sterke ploeg en één van hun beste spelers was er niet bij. We dachten dat dat in ons voordeel zou werken.”

“Ik had toen nog nooit van Joey Veerman gehoord, maar hij speelde een dijk van een wedstrijd. Hij eiste gelijk alles op. We dachten: ‘Holy shit, wie is dit?’ Uiteindelijk zeiden we lachend: ‘was die Kwakman maar niet geblesseerd geraakt.'”

Ruimte voor talent
Volgens Molenaar was het na het debuut van Veerman vooral zijn taak om het talent van de spelmaker niet in de weg te zitten. “Dat was voor mij een zoektocht. Ik ben niet zo onbevangen als Joey, dus zag meer gevaren op de weg. Gelukkig had hij de kwaliteit om die onbevangenheid om te zetten in rendement. Ik heb hem de kans mogen geven en verder geprobeerd hem in z’n kracht te zetten.”

Die kans greep Veerman met beide handen aan. Voormalig teamgenoot en mede-Volendammer Jack Tuyp weet hoe bijzonder het is om als tiener te debuteren voor de FC. “Elk kind in Volendam droomt ervan. Als je je debuut maakt voor de club waar je de hele jeugdopleiding hebt doorlopen, dan vervult dat je met trots.”

Tuyp had meteen het volste vertrouwen in de middenvelder. “Je kon gelijk zien dat hij ongelooflijk goed kon voetballen. Een ongekende techniek, elke bal was goed. Al op die leeftijd wilde hij altijd elke bal hebben.”

Schouten is het met zijn oud-teamgenoot eens. “Hij was niet de verlegen jeugdspeler zoals je ze normaal ziet. Hij kon gelijk mee met het niveau en speelde met een soort flair. Hij was gewoon zichzelf, zoals hij nu ook nog steeds is. Later trok hij het spel echt naar zich toe. Toen zeiden we tegen elkaar: 'Als je het niet weet, speel maar naar Joey.' Die deed er negen van de tien keer iets goeds mee. Die ene keer dat het mis ging, werden we ook niet boos op hem.”

Toch ziet de verdediger van Willem II dat Veerman sommige dingen anders doet tegenwoordig. “Hij werkt nu harder. Dat moet ook wel. Dat is hem ook door iedereen verteld, denk ik.”

Het grote Oranje
Ook met het oog op het EK zijn Tuyp en Schouten het met elkaar eens: Veerman moet spelen. Al geeft Tuyp toe een gekleurde bril te hebben. “Iemand die zo’n goed oog heeft voor diepte, bijna al zijn ballen komen aan. Die kwaliteiten heeft bijna niemand in Europa en al helemaal niet bij Oranje. Zelfs Frenkie niet.”

Schouten ziet in Veerman de perfecte partner voor De Jong op het middenveld. “Het is jammer dat we dat nog niet gezien hebben. Ik denk dat ze perfect naast elkaar passen. De één met z’n passing en de ander met z’n dribbel. Ik denk wel dat het team nog een beetje moet wennen aan Joey. Bij PSV is er gelijk diepte als hij aan de bal komt, terwijl er bij Oranje nog vaak mensen in de bal komen.”

Real Madrid
Vorige week werd Veerman door meerdere oud-voetballers genoemd als logische opvolger van de afzwaaiende Toni Kroos bij Real Madrid. Maar zou hij de absolute wereldtop aankunnen?

Tuyp denkt van wel. “Door zijn instelling blijft hij zich continu doorontwikkelen. Dat heeft hij gedaan bij Heerenveen en doet hij nu bij PSV. Elke keer als je denkt dat een stap voor hem te groot is, zie je al snel dat hij het makkelijk aankan. Overal waar hij binnenkomt, is hij binnen twee maanden de beste.”

Dat aanpassingsvermogen noemt ook Molenaar als één van de sterkste punten van Veerman. “Het maakt voor Joey niet uit of hij staat te voetballen op een pleintje of in De Kuip of het Philips Stadion. Je ziet altijd dezelfde voetballer, tegen welke tegenstander dan ook. Zijn onbevangenheid en technische vaardigheden zorgen ervoor dat hij altijd aanhaakt op het volgende niveau.”

“Volgens mij heeft hij tot nu toe altijd de juiste stappen gemaakt. Eerst naar een topclub in Nederland en niet te vroeg naar het buitenland. Dat heeft ook geleid tot een debuut in Oranje. Dan denk ik dat de tijd zich aandient dat hij de volgende stap kan maken. ”

Vindt de oefenmeester de opvolging van Toni Kroos bij Real Madrid dan ook een logische stap? “Real Madrid is voor niemand een logische stap, behalve voor Mbappé. Maar ik vind Joey wel hetzelfde type speler als Kroos, dus ik zou dat weleens willen zien.”

EK
Voordat het eventueel zover komt, is het eerst tijd voor het debuut van Joey Veerman op een eindronde. De Volendammer kan onder bondscoach Ronald Koeman bijna altijd rekenen op speeltijd, maar begon slechts drie van zijn negen interlands in de basis. Die negen interlands leverde Veerman tot dusver één doelpunt en drie assists op.

In het oefenduel met Canada afgelopen donderdagavond kwam Veerman vier minuten voor tijd in het veld voor Ryan Gravenberch. Vanavond, als Nederland een oefeninterland speelt tegen IJsland, mag Veerman daarom waarschijnlijk langer tonen wat hij in z'n mars heeft en krijgt hij de kans om aan Ronald Koeman te laten zien dat hij een plekje op het middenveld verdient.