Fan van Oranje
Nieuws

Maak kennis met: Justin Bijlow

Op de site van ESPN brengt men in aanloop naar het EK iedere dag twee spelers van het Nederlands elftal onder de loep. Dat doet men via achtergrondstukken, portretten en analyses en op deze manier leer je de spelers beter kennen.
In deze aflevering maken we kennis met: Justin Bijlow

Hij keepte jarenlang bij Tottenham en Swansea City in de grootste competitie ter wereld, stond op goal tijdens de kwalificatie voor het WK in Brazilië in 2014, maar op een eindtoernooi was Michel Vorm nooit de eerste doelman. “Als ik niet geblesseerd was geweest, had ik in 2014 gespeeld. Blessureleed en reservekeeper zijn, daar kan ik zeker over meepraten.”

Voor Justin Bijlow geldt: als hij fit is, dan hoort hij te spelen. Bij Feyenoord en misschien ook wel bij Oranje. Alleen door die blessures staat Bijlow nu nog pas op acht interlands en gaat hij als reservekeeper mee naar het EK. “Toch moet hij blij zijn dat hij erbij is. En ik schat in dat hij dat ook wel is”, vertelt Vorm.

Krul-wissel
In aanloop naar het WK van 2014 is Vorm eerste keeper bij Swansea én bij Oranje. Hij start de wedstrijden in het laatste kwalificatiewindow tegen Andorra, Hongarije en Estland. “Van Gaal is altijd duidelijk en was dat toen ook. Hij zei dat als ik fit was, ik zou spelen.”

Maar in de laatste kwalificatiewedstrijd is de fitheid van Vorm toch een probleem. Een blessure houdt hem aan de kant en Jasper Cillessen begint tegen Turkije, waarna Cillessen de eerste doelman blijft. “Want dat is ook de duidelijkheid van Van Gaal. Jasper deed het uitstekend en dan laat hij hem staan. Toch ik was ik enorm blij dat Van Gaal me meenam. Dat gevoel overheerste, niet het gevoel dat ik reservekeeper was.”

Als de voormalig keeper terugblikt op zijn interlandcarrière is het vooral dankbaarheid dat de boventoon voert. “Eén moment heb ik echt even gebaald”, herinnert Vorm zich. “Van Gaal riep Tim (Krul, red.) bij zich tegen Costa Rica. Toen heb ik toch heel even gedacht: dat had ik kunnen zijn. Maar al snel weet je dat om te zetten, zeker als hij dan twee penalty’s stopt. Bij Oranje moet je je schikken, het draait om het teamproces.”

Teamspeler
Dat Vorm in 2010, 2012 en 2014 meegaat als reservekeeper heeft hij ook te danken aan zijn persoonlijkheid. Wie met mensen spreekt in zijn omgeving beamen allemaal dat Vorm de ultieme teamspeler is. “En dat is de rol die nu is weggelegd voor Justin (Bijlow, red).”

“Het is moeilijk om over jezelf te zeggen”, vertelt de IJsselsteiner met een blozend lachje. “Maar deze rol en kwaliteit heb ik altijd gehad. Bij FC Utrecht, bij Swansea en bij Tottenham. Zeker bij Tottenham kan ik op de dag van vandaag de club binnenlopen en een praatje maken. Ze weten dat alleen maar kom om jongens beter te maken.

Dat teamproces is volgens Vorm dan ook de sleutel tot succes op een eindtoernooi. Hij betoogt dat het beste team, met de meest hechte band uiteindelijk de prijzen pakt. Vorm is daarom lovend Van Gaal en de staf van 2014. “We hebben daar met mindere individuele krachten een aardige prestatie neergezet. Dat kwam puur door de band die we hadden.”

Waar dat hem in zit? “Ten eerste zorg je voor competitiviteit op het trainingsveld. Je daagt je spitsen uit, je wil iedereen scherp laten trainen.”

“Dan je rol naast het veld”, gaat Vorm verder. “Je probeert nieuwe jongens erbij te betrekken. Je zorgt ervoor dat er geen eilandjes ontstaan, gaat kaarten met elkaar, praat met elkaar. Je zit zo lang op elkaars lip. Een goede sfeer is dan doorslaggevend, een slechte sfeer dodelijk. Daar kan Justin aan bijdragen, als hij een schakel is in die goede sfeer, is zijn aandeel in het succes net zo groot.”

“Justin is pas 26”, vertelt Vorm. “Hij heeft nog genoeg jaren voor zich. Dit is allemaal mooi meegenomen ervaring. Natuurlijk baal je dat je niet speelt, maar je kan niks veranderen aan de blessures en de situatie. Het is zonde om een eindtoernooi lang te balen, je moet ervan genieten.”

Afleiding
Dat proces en het opbouwen van een band in korte tijd, ziet Vorm dan nu ook als de grote uitdaging. “Dat is veel moeilijker geworden door social media”, ziet Vorm.

“Constant afleiding en beïnvloeding van dat ding. Media, agenten en anderen van buitenaf, ze staan nu in constant contact met de groep. Dat was eerst veel minder en zorgt alleen maar voor afleiding. Al die jongens lezen wat er op social media over ze wordt geschreven. Die transfergeruchten over Wout Weghorst, ook dat is alleen maar afleiding.”

“Als je het mij vraagt, krijgen ze allemaal een telefoon waarmee ze alleen kunnen bellen. Dat gaat natuurlijk nooit gebeuren”, zegt Vorm lachend. "Maar het zou een interessant experiment zijn.”