Fan van Oranje
Nieuws

Maak kennis met: Lutsharel Geertruida

In Oranje Uitgelicht brengt ESPN in aanloop naar het toernooi elke dag Oranje-spelers onder de aandacht. Via achtergrondstukken, portretten en analyses leer je alle EK-gangers beter kennen. Met in deze aflevering aandacht voor: Lutsharel Geertruida.

Lutsharel Geertruida

“Als we hem laten gaan, heb ik twee of drie extra spelers nodig”, zei Arne Slot tijdens zijn laatste persconferentie als Feyenoord trainer. Zijn woorden gingen over Lutsharel Geertruida. De verdediger had in de beginperiode van Slot in Rotterdam een aflopend contract, maar Slot wilde hem absoluut niet kwijt. “Die inschatting heeft hij volledig waargemaakt.”

Ook bondscoach Ronald Koeman heeft met de multifunctionele verdediger een interessante troef in handen tijdens het Europees kampioenschap in Duitsland. De kwaliteiten van Geertruida binnen én buiten het veld in vier hoofdstukken uitgelegd.

Multi-inzetbaar
Op de eerste EK-opstelling van het Nederlands elftal is het nog even wachten, maar de contouren van het team dat volgende week in het Volksparkstadion in Hamburg indruk wil maken, zijn al wel duidelijk. En daarin lijkt Koeman zowel defensief als offensief te kunnen profiteren van de multifunctionaliteit van Geertruida.

Of Koeman nou kiest voor 4-3-3 of 5-3-2 in het openingsduel met Polen, Geertruida heeft dit seizoen bij Feyenoord bewezen op alle posities in de achterhoede te kunnen spelen. Uiteraard als rechtsback, te zien in onderstaande heatmap, maar ook centraal achterin en zelfs als linksback bij absentie van Quilindschy Hartman - zoals in het thuisduel met Ajax en tegen N.E.C. in de bekerfinale.

In die verschillende rollen presenteert Geertruida zich als een moderne verdediger. Je ziet hem veelvuldig naar binnen knijpen om zo in de as van het veld op te duiken. Met deze tactische spelopvatting in het achterhoofd heeft Koeman ook al vaker een beroep gedaan op Geertruida, met als idee om hem in de opbouw naar het middenveld te laten doorschuiven.

Geertruida overlegt daarnaast indrukwekkende cijfers op het fysieke vlak. Slot heeft nagenoeg altijd over de diensten van Geertruida kunnen beschikken. Hij maakte het afgelopen seizoen maar liefst 3041 van de 3060 mogelijke speelminuten. Alleen PEC Zwolle-verdediger Sam Kersten (3060 minuten) stond langer op het veld.

Aan de fysieke gesteldheid van Geertruida zal het dus niet liggen tijdens dit EK. In toernooivoetbal ook zeker geen overbodige luxe voor Koeman en zijn staf. De bondscoach heeft al eerder aangegeven voor fitheid en wedstrijdritme te kiezen en op dat punt scoort de verdediger van Feyenoord uitstekend.

Scorend vermogen
Dan is er nog de aanvalsdrift van Geertruida. Hij was daarmee een onmisbare schakel in het spel van Slot bij Feyenoord. Met acht doelpunten en vijf assists kroonde hij zich zelfs tot de meest productieve verdediger van de Eredivisie.

Zijn doelpuntenproductie is na een blik op de historische cijfers met name bijzonder te noemen. De laatste verdediger die vaker dan Geertruida scoorde in het afgelopen Eredivisie-seizoen was namelijk Andreas Granqvist voor FC Groningen met elf doelpunten. En daarvoor moeten we maar liefst dertien jaar terug in de tijd, naar het seizoen 2010/11.

Dat Geertruida vaak te vinden is in het zestienmetergebied van de tegenstander is geen toeval. De 23-jarige Rotterdammer beschikt over een natuurlijke drang naar voren dat voortkomt uit zijn rol als spits in de jeugdopleiding van Sparta en Feyenoord.

Geertruida speelt zich in de jeugd bij scouts in de kijker als doelpuntenmaker, zo blijkt ook uit zijn eigen documentaire Kind van Zuid. Op archiefbeelden is te zien hoe Geertruida al op een jonge leeftijd over een uitstekend schot beschikt en de ruimtes in het zestienmetergebied gemakkelijk herkent.

Tot zijn ongenoegen én dat van zijn vader wordt Geertruida bij Feyenoord na het wegvallen van een ploeggenoot echter twee linies naar achteren gezet. Maar ook als verdediger zal hij er in slagen om zich bij de hoofdmacht te voegen.

Het scorend vermogen van Geertruida komt het afgelopen seizoen dus nadrukkelijk naar voren. In onderstaande video is te zien dat hij met name bij standaardsituaties vaak op de juiste plek staat. Vier van zijn doelpunten vallen uit een hoekschop. Het biedt Koeman een extra wapen, wetende dat topduels vaak door dit soort spelmomenten beslist worden.

Comfortabel aan de bal
Geertruida beschikt ook over voldoende voetballende kwaliteiten om de opbouw vorm te geven en de bal naar voren te verplaatsen. Een blik op de statistieken leert dat Geertruida het lijstje met meest geslaagde passes eindigend in de zogenoemde final third - de aanvallende zone in de voorste 30 meter van het veld - domineert.

Geen enkele andere verdediger in de Eredivisie wist het afgelopen seizoen een hoger aantal te noteren dan Geertruida (505). Nummer twee Olivier Boscagli van PSV kwam tot 497 geslaagde passes richting de voorste zone en ook ploeggenoot Dávid Hancko volgt op gepaste afstand (432).

Koeman kan Geertruida achterin op verschillende posities kwijt. Waar de bondscoach op de rechterflank waarschijnlijk zal kiezen tussen Denzel Dumfries en Jeremie Frimpong, heeft Geertruida als inschuivende rechter centrale verdediger met zijn voetballende kwaliteiten wel een extra plusje achter zijn naam staan ten opzichte van zijn concurrenten Matthijs de Ligt en Stefan de Vrij.

Gangmaker buiten het veld
Ook buiten de lijnen hecht Koeman veel waarde aan het groepsgevoel in zijn selecties, al helemaal tijdens een eindtoernooi. De 26-koppige ploeg is ten minste vier weken van huis; verdeeld over de voorbereidingsperiode op de eigen campus in Zeist en het basiskamp in Wolfsburg tijdens de groepsfase van het EK. En dus heeft Koeman spelers meegenomen die het teamgevoel kunnen versterken.

Geertruida is iemand die wel raad weet met de rol van gangmaker, zo valt ook te zien in zijn documentaire. En dat terwijl Geertruida een jaar geleden nog nauwelijks voor de camera wilde verschijnen en interviews met de pers het liefst uit de weg ging.

Inmiddels is duidelijk waarom dat lange tijd het geval was. Geertruida stottert en worstelde daarom enorm met zijn woorden. Maar ondertussen is hij met behulp van een stottercoach het stotteren de baas geworden.

Hij brengt zelfs een rapnummer uit en staat bij de huldiging van het landskampioenschap van Feyenoord vorig jaar en de bekerwinst afgelopen april ook als eerste met de microfoon in zijn handen. Oranje is weliswaar geen favoriet voor de eindzege deze zomer, maar misschien zien we Geertruida in juli weer een feestende menigte toezingen.