Fan van Oranje
Nieuws

Maak kennis met: Mickey van de Ven

Op de site van ESPN brengt men in aanloop naar het EK iedere dag twee spelers van het Nederlands elftal onder de loep. Dat doet men via achtergrondstukken, portretten en analyses en op deze manier leer je de spelers beter kennen.
In deze aflevering maken we kennis met: Mickey van de Ven
Mickey van de Ven

Het is vrijdagavond, ergens in 2020. Terwijl Micky van de Ven op de bank naar een documentaire van Michael Jordan zit te kijken, wordt hij geappt door toenmalig teamgenoot Martijn Kaars. “Vriend, je wordt genoemd in Veronica Offside!” Hans Kraay jr. en Johan Derksen steken de loftrompet over de 19-jarige verdediger van Volendam, dan uitkomend in de Jupiler League. Nu, vier jaar later, staat diezelfde Micky van de Ven (23) aan de vooravond van zijn EK-debuut.

Razendsnelle ontwikkeling
Tja. Het kan snel gaan in de voetballerij. En bij Van de Ven gaat het zó snel dat het nauwelijks bij te houden is. “Vanaf de komst van Team Jonk gaat de carrière van Micky in een rechte lijn omhoog”, vertelt Kaars, inmiddels topschutter bij Helmond Sport en nog steeds de speler die de meeste profwedstrijden (48) samenspeelde met Van de Ven.

Kaars: “Hij kreeg zijn eerste contract en stroomde via Jong Volendam zo door naar het eerste elftal. Daar groeide hij binnen no-time uit tot een hele belangrijke speler. Een seizoen later was hij zelfs onze aanvoerder.”

Aanpassingsvermogen
Het is een patroon dat zich steeds herhaalt. Micky van de Ven maakt kennis met een hoger niveau, pikt razendsnel aan, en wordt sterkhouder. Zo ging het bij VolendamVFL Wolfsburg en Tottenham Hotspur. En ook bij Jong Oranje, zegt voormalig coach Erwin van de Looi: “Zijn grootste kwaliteit is niet zijn snelheid of power, maar zijn aanpassingsvermogen.” Het is volgens Van de Looi de belangrijkste kwaliteit waaraan je kunt zien of iemand echt goed is.

En Micky van de Ven is echt goed. Wim Jonk zag iets in hem toen de rest van de club dat niet zag. “Ik ging kijken bij de onder-19, niet eens speciaal voor Micky. Ik weet nog dat hij iedereen zo voorbij liep - en als verdediger, hè. Hij toonde zoveel lef aan de bal, zoveel potentie. Tuurlijk ging er ook een hoop fout, maar ik dacht: als we gericht met die jongen aan de slag gaan, dan draagt hij over een paar jaar niet het shirt van ‘Het Andere Oranje’, maar dat van het echte Oranje.”

Maar er moest dus nog wel aan hem gesleuteld worden. Kaars: “Het was duidelijk dat Van de Ven extra aandacht kreeg van Team Jonk. Jongens met potentie en een transferwaarde waren natuurlijk extra interessant voor hen en voor de club.”Jonk: “We werkten heel specifiek aan zijn verbeterpunten, maar ook aan zijn wapens. Het opkomen, het sneller inspelen, de crosspass. Met Sipke Hulshoff werkte hij aan het verdedigende aspect. En vergeet niet dat er zo'n 5 à 10 kilo aan spiermassa bijkwam in die tijd.”

Het maakte de verdediger een betere speler. “Verdedigend pikte hij elke bal op die achter de verdediging viel. Aanvallend creëerde hij altijd een man-meer-situatie, of hij nou in het centrum speelde of links. Ik kan me nog een doelpunt herinneren dat hij op linksback doorkwam, iedereen eruit sprintte en de bal zo de kruising in joeg. Pure klasse

Speler van het jaar
Als Van de Ven zich in dit tempo doorontwikkelt, dan behoort hij binnenkort tot de beste verdedigers ter wereld. Zijn manager bij Tottenham Hotspur, Ange Postecoglou, zei al eerder dat hij geen enkele reden ziet waarom Van de Ven niet net zo goed als Virgil van Dijk kan worden. Supporters riepen hem afgelopen seizoen uit tot Player of the Season.

Jonk heeft dezelfde verwachtingen. “Micky heeft geen plafond. Alles wat je nodig hebt in het hedendaagse voetbal - fysieke voorwaarden, mentale kracht en de juiste mindset - dat bezit hij.”

En ook Martijn Kaars ziet in zijn oud-teamgenoot Micky van de Ven een absolute wereldspeler, die eveneens een belangrijke rol kan gaan vertolken op het EK. “Als je ziet wat voor seizoen hij gedraaid heeft, dan kan Koeman eigenlijk niet meer om hem heen. Hij is klaar voor een basisplek op het EK.”