Fan van Oranje
Nieuws

Maak kennis met: Steven Bergwijn

Op de site van ESPN brengt men in aanloop naar het EK iedere dag twee spelers van het Nederlands elftal onder de loep. Dat doet men via achtergrondstukken, portretten en analyses en op deze manier leer je de spelers beter kennen.
In deze aflevering maken we kennis met: Steven Bergwijn

Het sentiment rondom het oproepen van Steven Bergwijn voor het EK is negatief. Daar valt iets voor te zeggen. De aanvaller heeft dit seizoen met enige regelmaat last van blessures. Op clubniveau draait hij het slechtste seizoen uit zijn loopbaan. Toch is de keuze voor Bergwijn duidelijk voor Koeman. ESPN duikt in het hoofd van de bondscoach en ziet een viertal redenen waarom hij mee gaat.

1. Pieken op het juiste moment
Als aanvoerder van misschien wel het slechtste Ajax uit de clubgeschiedenis zal Bergwijn blij zijn dat zijn focus nu ergens anders ligt. Sinds zijn definitieve doorbraak is er geen seizoen waarin de linksbuiten zo weinig inzetbaar is als afgelopen seizoen. Een echte doelpuntenmachine is de recordaankoop van Ajax nooit geweest. Maar dit seizoen doet hij het op dat vlak eigenlijk wel goed.

Veel goals komen vanaf de stip, maar die kunnen – weten we in Nederland als geen ander – cruciaal zijn op toernooien. Net op tijd is de Ajax-captain weer fit. Halverwege maart is een oproep nog ondenkbaar. Een indrukwekkende eindsprint, bekroond met een hattrick tegen Almere City geeft de doorslag. Net als bij Tottenham en in de transferwindows in zijn periode bij PSV kan Bergwijn pieken op het juiste moment.


2. Vanuit het niets iets creëren
Hoewel goals en assists natuurlijk de belangrijkste statistieken voor een aanvaller zijn, is dat niet de voornaamste reden om Bergwijn te selecteren. De 26-jarige Amsterdammer is een dribbelaar en creatieveling. Eentje die vanuit het niets iets kan creëren of een beslissende actie maakt. Dat bewijst de rechtspoot dit jaar weer. Dat valt terug te zien bij de betrokkenheid in aanvallen in de Eredivisie.

De van Spurs overgekomen buitenspeler heeft moeite om te voldoen aan de torenhoge verwachtingen die passen bij zijn transfersom van meer dan 30 miljoen euro. Nog altijd wordt Bergwijn beoordeeld op zijn eerste fase in Amsterdam. Achteraf valt te stellen dat die niet representatief is. Toch ziet Koeman nog steeds dezelfde speler op wie hij altijd kan rekenen.

3. Vertrouwen in oude soldaten
Dat blijkt ook uit de woorden van de bondscoach. Koeman heeft in zijn tweede termijn een ding bewezen. De oude soldaten laat hij niet zomaar vallen. Niet bij Memphis, die in twee jaar tijd zeven spierblessures heeft. Niet bij de in Saoedi-Arabië spelende Wijnaldum. En dus ook niet bij Bergwijn, die onder de huidige bondscoach in 2018 tegen Duitsland debuteert.

Met Bergwijn kan de oud-coach van FC Barcelona alle kanten op. “Ik kijk ook naar wie beschikbaar is voor links en rechts voorin. Een ander argument is dat Steven het bij mij altijd goed heeft gedaan. Hij oogt fitter, slanker in zijn gezicht", aldus Koeman tegenover Voetbal International.

4. Altijd geleverd in Oranje
Vaak wordt gezegd dat Bergwijn het onder Koeman altijd goed heeft gedaan. Dat is ook zo. Niet direct als eindstation, maar wel als dribbelaar of creatieveling. Als je het aantal gecreëerde kansen uit open spel optelt uit beide termijnen van Koeman dan presteert alleen Memphis beter.

Inmiddels is Koemans keuze een stuk logischer. Zoals de bondscoach bij iedereen doet, heeft hij Bergwijn duidelijk zijn rol vertelt. Geen basisspeler, maar een invaller die met creativiteit en snelheid een wedstrijd openbreekt of forceert. Met veelzijdigheid misschien wel als zijn grootste kwaliteit, want Koeman wil multi-inzetbare spelers in zijn 26-koppige selectie.