Fan van Oranje
Nieuws

Nederland onder 17 start met eenvoudige zege op Faröer Eilanden

Het Nederlands elftal voor spelers onder 17 jaar is woensdag de eerste EK-kwalificatieronde begonnen met een eenvoudige overwinning op de Faröer Eilanden. In het Albanese Durrës won de ploeg van KNVB-coach Peter van den Berg met maar liefst 6-0.

In de aanloop naar de EK-kwalificatie speelde Onder 17 tegen Tsjechië (3-2 winst) en België (4-6 verlies). Het leverde mooie duels op met veel doelpunten. Faröer Eilanden was zoals verwacht van een minder kaliber, maar ook met een andere speelwijze.

De tegenstander liep door het grote krachtsverschil vanaf het begin achteruit in de hoop de schade beperkt te houden. Van een leuke wedstrijd was dan ook geen sprake. Onder 17, dat speelde met rouwbanden vanwege het overlijden van Johan Neeskens, moest geduldig blijven en rustig wachten op de momenten die vanzelf zouden komen.

Toch duurde het ruim een half uur voordat de eerste treffer viel. Onder 17 kreeg meerdere kansen, maar steeds zat er een been of de keeper in de weg. Uiteindelijk was de 1-0 een kadootje van doelman Markus Johansen. Een pass van Sean Steur leek hij eenvoudig te kunnen oppakken, maar in plaats daarvan rolde de bal zomaar door zijn benen. Emre Unuvar, die al nergens meer op rekende, kon voor open doel de 1-0 maken.

Daarmee was gelijk het verzet van het dwergstaatje gebroken. De 2-0 en 3-0 volgden nog voor rust. Bij beide doelpunten was Jairo Beerens betrokken. Eerst bracht hij vanaf rechts Kelvin Neijenhuis in stelling, waarna bij de derde goal zijn zachte inzet via een been van de tegenstander in het doel verdween.

Na rust wijzigde het spelbeeld niet. Onder 17 was voortdurend in de aanval en de spelers van Faröer konden niet anders dan tegenhouden. De 4-0 kwam opnieuw van de voet van Beerens. De aanvaller van PSV tikte de rebound binnen nadat Ayoub Ouarghi de lat had geraakt.

Even later volgde ook zijn derde goal. Beerens scoorde de 5-0 na goed voorbereidend werk van Steur. Oranje kreeg daarna nog volop kansen op een zesde doelpunt. Vooral Matthew Mparaganda en Steur waren dichtbij. Het duurde echter tot de blessuretijd voordat de eindstand op het scorebord verscheen. Invaller Pharell Nas schoot raak op aangeven van (opnieuw) Steur.

"Het was lastig om met zo weinig weerstand je beste spel te spelen", erkende Van den Berg na afloop. "Dit is een leerdoel voor ons. Het is de kunst om ondanks dat het allemaal heel gemakkelijk gaat scherp te blijven en de afspraken na te komen. Op de momenten dat wij dit wel deden, waren wij direct gevaarlijk. Dit leverde een aantal goede goals op."

"De matige kwaliteit van het veld heeft ook niet meegeholpen. En dat was natuurlijk in het voordeel van de tegenstander die alleen maar hoefde te verdedigen", vervolgde Van den Berg. "Maar met 6-0 ben ik heel tevreden. Er viel deze wedstrijd niet veel te winnen. Dan is het fijn dat we een grote score hebben neergezet, al had deze naar mijn mening nog hoger kunnen uitvallen. De komende wedstrijden krijgen wij meer weerstand. Dat komt ons spel alleen maar ten goede."

Zaterdag om 15.00 uur speelt Onder 17 tegen gastland Albanië. Dinsdag om 13.30 uur komt Nederland voor de laatste keer in deze poule in actie tegen Kroatië. De eerste twee landen in de poule plaatsen zich voor de volgende EK-kwalificatieronde.

Bron: Ons Oranje