Fan van Oranje
Nieuws

Nederland speelt halve finale met nieuwe bal

Het Nederlands elftal speelt woensdag in de halve finale tegen Engeland met een compleet nieuwe bal. In samenwerking met Adidas heeft de UEFA besloten om vanaf de halve finale’s met de 'Fussballliebe Finale' te spelen. Van de groepsfase tot en met de kwartfinales rolde de kleurrijke adidas 'Fussballliebe' over de velden.
Screenshot_20240708-083900_X

De bal die tot en met de kwartfinale werd gebruikt, heeft een witte achtergrond en bevat langwerpige driehoeken. Die zijn een combinatie van zwart en een lichtere, fellere kleur, zoals geel en groen. De 'Fussballliebe Finale' heeft geen felle kleuren, maar bevat de kleuren van de Duitse vlag: zwart, rood en geel.
Screenshot_20240708-083904_X

Daarnaast is de bal niet grotendeels wit, maar zilver. Dat staat symbool voor de kleur van de beker die de EK-winnaar in de lucht mag tillen. Bovendien zit er een nóg verder ontwikkelde 'Connected Ball Technology' in de bal. Die chip verzameld data over de positie van een speler en die informatie wordt direct doorgestuurd naar de VAR én getoond tijdens televisie-uitzendingen. "De Connected Ball Technology draagt bij aan de semi-geautomatiseerde buitenspeltechnologie van de UEFA en speelt daarmee een belangrijke rol bij het ondersteunen van snellere wedstrijdbeslissingen", aldus adidias.
Screenshot_20240708-083911_X

Volgens adidas is de 'Fussballliebe' gemaakt van gerecycleerd polyester, inkt op waterbasis en verschillende biologische producten zoals maïsvezels, suikerriet en houtpulp. Spanje, één van de landen die zich heeft geplaatst voor de halve finale, testte de 'Fussballliebe Finale' eerder tijdens de trainingen.