Fan van Oranje
Nieuws

Nederland verliest de halve finale

Nederland - Engeland

Woensdag 10 Juli 2024 blijft een gedenkwaardige dag in de geschiedenis van het Nederlands voetbal want het Nederlands elftal behaald voor de zesde keer in de historie de halve finale van een EK. De ene keer in 1988 was het succesvolste want toen wist men het toernooi ook te winnen. Vanavond is in het Signal Iduna Stadion in Dortmund Engeland de tegenstander. Wie van de twee gaat naar de finale van zondag a.s. tegen Spanje?

Stipt 9 uur in de avond mogen de Engelsen de wedstrijd in gang zetten. De Engelsen begonnen beter aan de wedstrijd en drukten Nederland terug op eigen helft maar in de 7e minuut kan Nederland eruit komen en snoept Xavi Simons op het middenveld de bal af van Declan Rice en kan rechtdoor naar de goal en haalt dan snoeihard uit en de bal vliegt onhoudbaar voor Jordan Pickford tegen de touwen, 1-0. Het eerste schot op goal en direct binnen.

In de 13e minuut moet Bart Vergruggen in actie komen als Harry Kane van afstand schiet en de goalie tikt de bal uit de hoek en een minuut later schiet dezelfde Harry Kane in kansrijke positie over maar dan raakt Denzel Dumfries hem nadat hij schoot en de VAR grijpt dan in en roept de scheidsrechter naar het scherm want de VAR vind het een strafschop en de scheidsrechter gaat erin mee en geeft een strafschop. Een cadeautje van de scheidsrechter zegt o.a. Gary Lineker want die vond het een schande dat hij een strafschop voor werd gegeven. Harry Kane gaat de penalty zelf nemen en schiet de 1-1 binnen, al gaat Bart Verbruggen naar de goede hoek.

In de 23ste minuut komt Nederland goed weg als Phil Foden door de verdediging slalomt en net op het laatste de bal langs Bart Verbruggen tikt maar dan is het Denzel Dumfries die zijn fout goed maakt en de bal net op de lijn kan stoppen en wegschieten. Daar komt Nederland goed weg want het team word in deze fase compleet overlopen door de Engelsen. Toch komen de Engelsen ook goed weg in de 30ste minuut als Xavi Simons een hoekschop neemt en Denzel Dumfries de bal op de lat kopt. Opvallende dat Memphis Depay de hoekschop niet nam.

Drie minuten later komt Nederland weer goed weg als Phil Foden de bal vanaf een meter of 25 op de buitenkant van de paal schiet. Wat kreeg Foden daar een ruimte van de verdediging. In de 35ste minuut moet Memphis Depay met een hamstring blessure naar de kant moet en brengt Ronald Koeman dan heel opvallend Joey Veerman. Xavi Simons gaat dan naar rechts en Donyell Malen in de spits en Joey Veerman op de tien positie. Een minuut of vijf later moet Bart Verbruggen weer handelend optreden en weer een schot van Phil Foden pakken.

Engeland blijft de lakens uitdeken in de wedstrijd en Nederland komt er sporadisch eens uit. Drie minuten extra tijd komen er dan bij en daarin gebeurt niet veel meer en gaan beide ploegen met de 1-1 gelijke stand naar de kleedkamer. Een eerste helft die gedicteerd werd door de Engelsen en dan zag je ook in het balbezit want ze hadden maar liefst 65% balbezit. Dat ben je niet gewend in een wedstrijd van Nederland.
Wout Weghorst komt dan direct na de rust in de ploeg en Donyell Malen blijft in de kleedkamer achter, opvallend dat Koeman hem nu al brengt. In de tweede helft neemt Engeland weer het initiatief en Nederland is heel slordig als men balbezit heeft. Vooral Xavi Simons grossiert in balverlies. Kansen zijn schaars in de eerste toen minuten en beide ploegen zijn ook heel voorzichtig. Tot echte kansen komen de Engelsen niet want verdedigend heeft Nederland het beter voor elkaar nu. Nu is het zaak om zelf wel tot kansen te komen.

In de 65ste minuut krijgt Nederland de kans als Virgil van Dijk een vrije trap van Joey Veerman kan inschieten maar Jordan Pickford kan de bal net tot corner tikken. Zo moddert de tweede helft aan en je merkt dat de belangen groot zijn want beide ploegen zijn uiterst voorzichtig en zo ziet het publiek een saaie tweede helft. Langzaam aan trekt Nederland het initiatief wel naar zich maar tot echte kansen komt de ploeg nog niet. In de 78ste minuut krijgt Xavi Simons een schietkans als Wout Weghost de bal via een Engels hoofd naar hem toe kopt en Simons schiet met een stuit maar het schot was te slap.

In de 79ste minuut komt Engeland dan op voorsprong als Kyle Walker op rechts vrij komt en de bal voorgeeft en dan schiet geheel vrijstaand Bukayo Saka de bal achter Bart Verbruggen ………… maar dan gaat de vlag omhoog en is het Kyle Walker die buitenspel stond dus geen goal. Zo blijft het bij de 1-1. Tot zolang het duurt want in de 90ste minuut is het dan wel 1-2 als invaller Ollie Watkins in de zestien meter aangespeeld wordt en teveel ruimte krijgt van Stefan de Vrij en dan vanuit een moeilijke hoek de bal hard langs Bart Verbruggen schiet en zo is de droom voor het Nederlands elftal voorbij want zelfs met drie minuten extra tijd redden de mannen van Ronald Koeman het niet en gaat deze halve finale verloren.

Als je dan na de wedstrijd analisten Rafael van der Vaart en Pierre van Hooijndonk hoort dan krijgt scheidsrechter Felix Zwayer er goed van langs want hij floot een dramatische wedstrijd en had hij Nederland ook minimaal één strafschop moeten geven. Nederland: Bart Verbruggen, Denzel Dumfries, Stefan de Vrij, Virgil van Dijk, Nathan Aké, Jerdy Schouten, Xavi Simons, Tijjani Reijnders, Donyell Malen (Wout Weghorst), Memphis Depay (Joey Veerman), Cody Gakpo

Engeland: Jordan Pickford, Kyle Walker, John Stones, Marc Guéhi, Kieran Trippier (Luke Shaw), Kobbie Mainoo, Declan Rice, Jude Bellingham, Phil Foden (Cole Palmer), Harry Kane (Ollie Watkins), Bukayo Saka

Scheidsrechter: Felix Zwayer (Duitsland)

Gele kaart(en) Nederland: Denzel Dumfries, Virgil van Dijk, Xavi Simons

Gele kaart(en) Engeland: Jude Bellingham, Bukayo Saka

Foto’s en films: Edwin Kok