Fan van Oranje
Nieuws

Nederland want de eerste wedstrijd op het EK

Nederland - Polen

Vandaag gaat het dan gebeuren, waar vele mensen naar uit hebben gekeken. De eerste wedstrijd van het Nederlands elftal op het EK 2024. In het Volkspark stadion in Hamburg ontmoeten de mannen van Ronald Koeman Polen. De voorbereiding van de mannen was prima maar hoe gaat het nu, nu het er echt op aankomt.

In de tweede minuut al de eerste kans voor Oranje als Cody Gakpo de bal op links krijgt en naar binnen trekt en uithaalt in de korte hoek maar doelman Wojciech Szczęsny kan redding brengen. Oranje neemt het initiatief, zoals verwacht, en in de negende minuut een goede aanval als Jerdy Schouten aangespeeld wordt in de zestien en direct voorgeeft op Tijjani Reijnders maar die schiet net naast. In de zestiende minuut krijgen de Polen een hoekschop vanaf de linkerkant en dan is het Adam Buksa die de bal tussen Denzel Dumfries en Virgil van Dijk binnenkopt, 0-1. Dit is een fikse tik voor Oranje. Vier minuten later krijgt Oranje een hoekschop en dan is het Virgil van Dijk die de bal ineens op de pantoffel neemt maar weer is de Poolse goalie die redding brengt. Drie minuten later een grote kans voor Memphis Depay, als Xavi Simons de bal klaarlegt voor hem in de zestien, maar hij schiet te wild en de bal vliegt over. Kansen creëren doet de ploeg van Ronald Koeman wel en een doelpunt kan eigenlijk niet uitblijven. Zo gaat Tijjani Reijnders goed door in de zestien en wil de bal breed leggen maar via een Pools been gaat de bal achter.

In de 29ste minuut is dan eindelijk de gelijkmaker als Cody Gakpo de bal krijgt, na een goede ingreep van Nathan Aké, op het middenveld, en hij schiet en via een Pools been gaat de bal binnen en is Wojciech Szczęsny kansloos en daar is dan de dik verdiende gelijkmaker, 1-1. Een minuut of drie later komen de Polen er ook eens uit en moet Bart Verbruggen redding brengen op een hard schot van Jakub Kiwior. Eigenlijk pas het eerste schot op goal van de Polen.

In de 42ste minuut moet Oranje eigenlijk op voorsprong komen als na een hele lange aanval de bal voor de voeten komt van Cody Gakpo en die staat geheel vrij en moet dan binnenschieten maar het schot gaat over. Er komt dan een minuut extra tijd bij en daarin nog een schot van Memphis Depay die net voorlangs gaat. Zo gaan beide ploegen rusten met de 1-1.

Oranje schiet weer uit de startblokken na rust want binnen twee minuten is het een lange pass van Cody Gakpo op Denzel Dumfries die bij de tweede paal de bal terug wil koppen op de geheel vrijstaande Memphis Depay maar weer zit doelman Wojciech Szczęsny er net tussen. In de 54ste minuut een snelle uitval van Oranje als Tijjani Reijnders de bal diep speelt op Cody Gakpo en die heeft nog twee verdedigers om mee af te rekenen maar speelt de bal net te zacht breed op Xavi Simons en die kan nog wel schieten maar schiet naast.

Direct daarna is het wederom Jakub Kiwior die weer kan uithalen weer is Bart Verbruggen op zijn post en keert het schiet, dat nog iets van richting wordt veranderd. Rond de zestigste minuut is Oranje het even kwijt en komen de Polen een aantal keren dreigend voor de goal van Bart Verbruggen.

In de 70ste minuut is doelman Wojciech Szczęsny weer een sta in de weg als via een snelle aanval op rechts Denzel Dumfries erdoor is en kan schieten maar de doelman red met de voet. De Polen trekken inmiddels massaal terug en komen er niet of nauwelijks nog uit en Oranje zoekt naar openingen. In de 73ste minuut een corner van rechts en kan Stefan de Vrij koppen maar kopt net over de lat.

In de 81ste minuut brengt Ronald Koeman met Wout Weghorst en Jeremie Frimpong en dat lijkt een gouden wissel want twee minuten na de wissel is het Wout Weghorst die een prima pass van Nathan Aké onder doelman Wojciech Szczęsny doorschiet en staat Oranje op 2-1 voor.

In de 89ste minuut is het weer Bart Verbruggen die red op een inzet van Karol Swiderski en die redding was nodig want anders had het echt gelijk gestaan. Vijf minuten extra tijd komen er dan bij en daarin moet Bart Verbruggen nog een keer redding brengen op een goed hard schot van Nicola Zalewski. Daar blijft het dan bij en zo wint het Nederlands elftal de eerste wedstrijd op dit EK.

Nederland: Bart Verbruggen, Denzel Dumfries, Stefan de Vrij, Virgil van Dijk, Nathan Aké (Mickey van de Ven), Jerdy Schouten, Tijjani Reijnders, Joey Veerman (Georginio Wijnaldum), Xavi Simons (Donyell Malen), Memphis Depay (Wout Weghorst), Cody Gakpo (Jeremie Frompong)

Polen: Wojciech Szczęsny, Przemyslaw Frankowski, Bartosz Salamon (Bartosz Bereszyński) , Jan Bednarek, Jakub Kiwior, Kacper Urbański ( Karol Swiderski), Piotr Zieliński (Jakub Piotrwoski), Taras Romanczuk ( Bartosz Slisz), Nicola Zalweski, Sebastian Szymański (Jakub Moder), Adam Buska

Scheidsrechter: Artur Soares Dias (Portugal)

Gele kaart(en) Nederland : Joey Veerman