Nieuws

Nederlands elftal komt niet verder dan 1-1 tegen Hongarije

HON - NED
IMG-20241011-WA0016

In het kader van The Nations League speelt het Nederlands elftal in het Ferenc Puskás Stadion in Boedapest tegen het nationaal team van Hongarije. Eigenlijk past die wedstrijden nooit in het spelschema van de club maar de voetbalbonden willen het nu eenmaal. Dat die wedstrijden niet echt serieus wordt genomen blijkt altijd wel uit het aantal dat er zijn. Dat geeft de bondscoaches weer tijd om andere spelers te testen.
IMG-20241011-WA0018

20241011_204207

De vraag is vandaag, hoe gaan de Hongaren spelen? Onlangs tegen de Duitsers speelde men vol op de aanval en toen gingen ze met 5-0 de bietenbrug op. Zouden ze vandaag weer vol op de aanval spelen? Het antwoord was in de eerste minuten duidelijk en dat was nee. Ze trokken zich nu massaal terug en speelden met drie centrale verdedigers en hadden veel overtredingen nodig. Ook Nederland begon voorzichtig aan de wedstrijd maar namen gaandeweg de wedstrijd het heft in handen. De eerste echte kans is wel voor de Hongaren als in de 16e minuut de ploeg een hoekschop mag nemen en die wordt niet hoog maar laag voor de goal gebracht en daar staat op het randje zestien meter Roland Sallai en die schiet de bal op de buitenkant van de paal.

Het eerste schot op goal van Nederland komt pas in de 28ste minuut als Tijjani Reijnders vrij gespeeld wordt en uithaalt van een meter of achttien maar Dénes Dibusz kan het schot keren. In de 32ste minuut is het balverlies op het middenveld van Tijjani Reijnders dat Nederland duur komt te staan als de Hongaren een snelle aanval opzetten via de linkerkant en Zsolt Nagy de bal voorgeeft en bij de tweede paal staat Roland Sallai helemaal vrij en het is een koud kunstje voor hem om de 1-0 binnen te tikken.
20241011_204219

Opmerkelijk moment in de 38ste minuut als de Hongaren een doeltrap mogen nemen en aanvoerder Dominik Szoboszlai mag dat doen en doet dat tegen de regels in want hij speelt de bal vanaf de vijf meter lijn vooruit en neemt de bal dan weer mee zonder dan een medespelers de bal heeft geraakt en dat mag niet. Nederland krijgt een indirecte vrije op een meter of negen van de goal maar daar doet de ploeg niets mee. Cody Gakpo mag uithalen na aan tikkie breed van Xavi Simons maar de bal gaat net niet door de benen van de doelman en die kan de bal dan pakken. Het blijft dan bij de 1-0 bij rust en met een balbezit van 84% voor het Nederlands elftal en niets kunnen creëren mag je spreken dat het tactische plan van Hongarije tot dan toe klopt. Wat zal Ronald Koeman doen in de rust?
IMG-20241011-WA0019

De bondscoach wisselt vooralsnog niet dus komen dezelfde elf spelers van Oranje het veld op. De Hongaarse bondscoach wisselt wel. De eerste kans is nu wel voor Nederland als Denzel Dumfries en die geeft de bal voor en Tijjani Reijnders timet dan helemaal verkeerd en mist zodoende de bal en Joshua Zirkzee komt ook net tekort om de bal binnen te tikken. In de 52ste minuut is Nederland weer gevaarlijk als Stefan de Vrij een bal doorkopt na een scherp aangesneden vrije trap van Cody Gakpo maar de Hongaarse goalie kan net redding brengen. Een paar minuten daarna een voorzet van Cody Gakpo die bij de tweede paal komt waar Denzel Dumfries komt en met een sliding kan hij de bal nog voor geven maar Joshua Zirkzee komt net te laat om de bal binnen te tikken. Waarom schoot Dumfries zelf niet? Direct daarna een hele grote kans voor Tijjani Reijnders maar geheel vrijstaand in de zestien verkiest hij op ene knullige manier de bal en zo is de kans weg. Het is nog niet de wedstrijd van Tijjani Reijnders.

Ook in deze tweede helft hebben de Hongaren veel overtredingen nodig om Oranje af te stoppen. Een vrije trap van weer Cody Gakpo wordt nu door Stefan de Vrij net voorlangs gekopt. De druk wordt groter van Nederland.

In de 78ste minuut is het een voorzet van wederom Cody Gakpo die door de geheel vrijstaande invaller Brain Brobbey naast wordt gekopt, een niet te missen kans wordt wederom gemist door Brobbey. Dan is het in de tegenaanval Virgil van Dijk die een gele kaart krijgt omdat hij aan de zijlijn een tegenstander onderuit loopt en dat is zijn tweede dus dat betekend een rode kaart en Nederland moet met tien man verder. Ronald Koeman gaat dan snel wisselen want hij had ook al Stefan de Vrij naar de kant gehaald dus er moet een centrale verdediger bij in en dat is dan Matthijs de Ligt. In de 83ste minuut krijgt Nederland dan loon naar werken, en dat men tien man, als een vrije trap van Cody Gakpo snoeihard door Denzel Dumfries binnen gekopt wordt, 1-1.

Nu Nederland met een man minder staat willen de Hongaren hun verdedigende stellingen wel verlaten en toch proberen nog de drie punten in eigen huis te houden. Nederland wordt tot verdedigen gedwongen en Bart Verbruggen ziet ineens veel rood voor zijn neus terwijl hij de hele tweede helft niets te doen heeft gehad. Hij hoeft ook niets meer te doen want na vierennegentig minuten fluit de scheidsrechter voor het einde en blijft het bij de 1-1. Zo laat de equipe van Ronald Koeman twee punten liggen mag je zeggen, wel na een slechte eerste helft en de tweede helft met veel kansen die teveel gemist werden. Duitsland won in Zenica van Bosnië en Herzegovina en is nu koploper in de poule. Maandag a.s. wacht in de Alliaz Arena in München waar Duitsland wacht op de mannen van Oranje.

Hongarije: Dénes Dibusz, Bendegúz Bolla (Dániel Gera), Attila Fiola, Willi Orbán, Márton Dárdai (Endre Botka), Zsolt Nagy, Tamás Nikitscher, András Schäfer, Dominik Szoboszlai, Roland Sallai (Kevin Csoboth), Barnabás Varga (Ádám Nagy)

Nederland: Bart Verbruggen, Denzel Dumfries, Stefan de Vrij (Donyell Malen), Virgil van Dijk, Mickey van der Ven, Ryan Gravenberch, Tijjani Reijnders, Quinten Timber (Guus Til), Xavi Simons (Matthijs de Ligt), Cody Gakpo (Jorrel Hato), Joshua Zirkzee  (Brian Brobbey)

Scheidsrechter: Lukas Fahndrich (Zwitserland)

Gele kaart(en) Hongarije: Barnabás Varga, Attila Fiola

Gele kaart(en) Nederland: Virgil van Dijk

Rode kaart Nederland: Virgil van Dijk (twee keer geel)

Foto's: Yannick Stevens