Fan van Oranje
Nieuws

Nederlands elftal naar de kwartfinale EK

roened

Na de verschrikkelijk slechte wedstrijd van Oranje tegen Oostenrijk wacht vanavond in de Allianz Arena, de thuishaven van Bayern München, in de achtste finale van het EK Roemenië. Van onderschatting kan en mag absoluut geen sprake zijn. Wie wordt in de kwartfinale de tegenstander van Oostenrijk of Turkije?

Het eerste kwartier is duidelijk voor de Roemenen want men heeft meer balbezit en dringt Nederland terug. De eerste echte kans is in de 14e minuut voor Marius Marin als die vanaf rechts naar binnen komt en met links uithaalt en die bal scheert net over de lat. Dan na ongeveer een kwartier neemt de Roemeense storm af en neemt Oranje langzaam het heft in handen en krijgen ook meer ruimte om te voetballen.

In de 20ste minuut is het Cody Gakpo die de wedstrijd open breekt en op links de bal krijgt, weer naar binnen trekt en uithaalt en in de korte benedenhoek vliegt de bal binnen, 0-1. De derde goal van Gakpo op dit EK. Nederland heeft dan meer balbezit en de Roemenen trekken zich massaal terug als Nederland balbezit heeft en in de 26ste minuut denken veel mensen dat Stefan de Vrij scoort, na een prima corner van Mephis Depay, maar de bal gaat in het zijnet. In de 31ste minuut de kans voor Denzel Dumfries als hij geheel vrijstaand zelf kan uithalen maar de bal nog voor wil geven op Mephis Depay maar Radu Drăguşin kan met een sliding de bal net voor de voeten van Depay wegwerken.

In de 39ste minuut een kans voor Tijjani Reijnders, na een schitterende actie van Memphis Depay, alleen Reijnders is besluiteloos met schieten want kapt een paar keer om de bal vrij te krijgen terwijl hij al had kunnen schieten. Nederland zet Roemenië nu vast op eigen helft en komen er bijna niet meer uit. Het Nederlands elftal groeit in de wedstrijd.Twee minuten voor rust moet Xavi Simons de voorsprong vergroten als Denzel Dumfries op de achterlijn een tegenstander verschalkt en de bal op Simons speelt maar ook hij treuzelt te lang met schieten en produceert dan een slap rolletje en weg is de kans. De tweede Nederlandse goal hangt in de lucht. Een slordigheid van Virgil van Dijk levert de Roememen nog een schietkans op maar Denis Drăguş schiet de bal recht op Bart Verbruggen. Drie minuten extra tijd veranderen niets aan de stand en zo gaan beide ploegen met de 0-1 naar de kleedkamer.

WhatsApp Image 2024-07-02 at 17.34.05

In de 50ste minuut is het Tijjani Reijnders die zo maar het veld over kan steken en net buiten de 16 meter kan schieten maar Bogdan Racoviţan gooit zich voor het schot. Drie minuten later moet Nederland weer scoren als Memphis Depay de kans krijgt na een voorzet van Denzel Dumfries, Donyell Malen gleed net voorbij de bal, en via het lichaam van Andrei Burcă gaat de bal niet in de goal. Nederland zal toch eens een kans moeten benutten anders kan dat tegen ze gaan werken. In de 58ste minuut een snelle aanval van Nederland via Donyell Malen en die wil de bal voorgeven op Cody Gakpo maar weer zit er een Roemeens been tussen die de bal tot corner werkt en vanuit die corner kopt Virgil van Dijk de bal op de buitenkant van de paal.

In de 64ste minuut is het weer Cody Gakpo die de bal binnen werkt maar hij lijkt buitenspel te staan en de VAR zegt ook dat het buitenspel is. De bal gaat via het been van Donyell Malen naar Gakpo en die stond buitenspel dus de goal werd terecht afgekeurd. De Roemenen staan achter maar bij balbezit van Nederland trekken ze zich massaal terug en proberen er snel uit te komen als men balbezit heeft.

Nadat Ronald Koeman twee keer gewisseld heeft is het in de 72ste minuut weer een grote kans voor het Nederlands elftal. Eerst is het weer Xavi Simons die weer besluiteloos is en weer niet direct schiet als hij in kansrijke positie staat en direct daarna is het invaller Joey Veerman die de bal net voorlangs schiet. Wanneer valt eindelijk de tweede Hollandse goal?

In de 80ste minuut heeft men weer de kans als men er weer snel uitkomt en Donyell Malen geeft dan een heel slechte pass op Cody Gakpo want de bal komt achter Gakpo en die kan dan nog schieten maar via een Roemeen gaat de bal over. Heel slecht uitgespeeld dit van Donyell Malen. In de 83ste minuut maakt Donyell Malen het goed als Memphis Depay op links de bal speelt op Cody Gakpo en die wurmt zich langs zijn tegenstander en op de achterlijn de bal net breed kan leggen op Donyell Malen en die tikt de 0-2 binnen. Nu lijkt het dan eindelijk beslist. Vier minuten extra tijd komen er dan bij en daarin word het nog mooier voor het Nederlands elftal als via een snelle tegenstoot Donyell Malen vanaf de eigen helft ervan tussen gaat en in de zestien meter zijn man uitspeelt en de 0-3 binnenschiet in de korte hoek. Hier blijft het dan bij en wint Nederland dik verdiend van Roemenië en speelde het een goede wedstrijd. Nu mag men zich opmaken voor de reis naar Berlijn waar in de kwartfinale de winnaar van de wedstrijd Oostenrijk – Turkije op de mannen wacht. Zaterdag a.s. wordt die wedstrijd gespeeld.

Roemenië: Florin Niţă, Andrei Raţiu, Radu Drăguşin, Andrei Burcă, Vasile Mogoş (Bogdan Racoviţan), Marius Marin (Denis Alibec), Dennis Man, Răzvan Marin, Nicolae Stanciu (Darius Olaru), Ianis Hagi (Alexandru Cicăldău), Denis Drăguş (Valentin Mihăilă)

Nederland: Bart Verbruggen, Denzel Dumfries, Stefan de Vrij, Virgil van Dijk, Nathan Aké (Mickey van de Ven), Jerdy Schouten (Jerdy Schouten), Xavi Simons, Tijjani Reijnders, Steven Bergwijn (Donyell Malen), Mamphis Depay (Daley Blind), Cody Gakpo (Wout Weghorst)

Scheidsrechter: Felix Zwayer (Zwitserland)

Gele kaart(en) Roemenië: Marius Marin, Denis Alibec

Gele kaart(en) Nederland: Denzel Dumfries