Cody Gakpo denkt tijdens het EK in Duitsland ook na over meer dan alleen de bal. Op dit moment leest de aanvaller van het Nederlands elftal het boek Black Box Thinking, een bekend boek over zelfontwikkeling, geschreven door oud-tafeltenniskampioen Matthew Syed. Gakpo, 25 jaar oud, wordt echt gelukkig als hij een goed boek leest, en dan niet een misdaadroman of een voetbalboek, maar een boek over mindset of psychologie. Cody Gakpo denkt tijdens het EK in Duitsland ook na over meer dan alleen de bal.
Op dit moment leest de aanvaller van het Nederlands elftal het boek Black Box Thinking, een bekend boek over zelfontwikkeling, geschreven door oud-tafeltenniskampioen Matthew Syed. Gakpo, 25 jaar oud, wordt echt gelukkig als hij een goed boek leest, en dan niet een misdaadroman of een voetbalboek, maar een boek over mindset of psychologie. Het is mijn streven dat steeds naar het voetbalveld te vertalen. Er zijn nog vele dingen die ik niet goed kan doen. Waarom zou ik me daarvoor verbergen? Is het niet de bedoeling dat andere mensen daar dan over oordelen? “Ik probeer altijd eerlijk te zijn over mijn fouten. Gakpo's geloof motiveert hem om zich verder te ontwikkelen en te groeien als mens. Het is van cruciaal belang dat hij contact onderhoudt met mensen in zijn omgeving, zowel degenen die dichtbij zijn als wat verder weg. Gakpo zegt dat hij zich heel goed realiseert dat hij een ander leven heeft dan veel van zijn familieleden, of dan mijn vrienden in Eindhoven. Maar ik besef ook wel dat ik daar niet voortdurend bij stilsta.
Het is uiteindelijk van belang hoe ik mezelf zie. Ik ben gewoon de zoon van mijn vader en moeder, de broer van mijn broers, de vriend van mijn vrienden. Wanneer ik met hen ben, wil ik gewoon Cody zijn, de jongen die ik altijd heb willen zijn. Tijdens zijn dienstverband bij PSV reed hij wekelijks minimaal één keer naar 'zijn' kerk in Roermond, en nu bij Liverpool woont hij de diensten online bij. Op dit EK religieuze samenkomsten, net zoals op het WK in Qatar, waar volgens journalist Sjoerd Mossou ‘ruim de helft van de selectie’ bijeenkomt om over God te praten, ervaringen te delen en te bidden.
Gakpo is van mening dat dit heel mooi is, het past bij hoe wij het leven graag willen leven, maar we hebben het niet alléén over religie. Op de dag van de wedstrijd bidden we altijd samen met een groep mensen. Het kan echter ook gaan over het omgaan met druk, over mentale gesteldheid, of gewoon over onze thuissituatie. We hebben het eigenlijk over van alles en nog wat. Het is een eer om zoiets als een groep te kunnen delen. In die zin leer je ook voortdurend van elkaar.
Gakpo beschouwt het als zijn doel om zoveel mogelijk prijzen te winnen met zijn club en land. De aanvaller is zich echter bewust van het feit dat er meer is in het leven. Ik denk dat het echte geluk nog iets anders is, denk ik. In het leven ga je uiteindelijk voor iets groters, voor het geluk dat je hebt met de mensen om je heen. Wanneer je je geluk niet kunt delen, als het alleen iets van jezelf is, heb je er weinig aan.