Fan van Oranje
Nieuws

Oranje begint EK-voorbereiding in De Kuip tegen Canada

 

Nederland trapt donderdagavond écht af richting het EK! In De Kuip staat de oefenpot tegen Canada op het menu. Coach Ronald Koeman heeft een selectie van 26 man bij elkaar om zijn jongens helemaal klaar te stomen voor het toernooi in Duitsland. Laten we eens kijken hoe Oranje er vermoedelijk uit komt te zien.

Koeman wil flexibel kunnen spelen met verschillende systemen. Dat zagen we ook al in maart, toen we tegen Schotland in een 4-3-3 speelden en tegen Duitsland met een vijfmansverdediging. Volgens Koeman moet je als voetbalteam mee kunnen bewegen en niet vastgeroest zitten in vaste posities.

Toch lijkt het erop dat we tegen Canada weer in een 4-3-3 formatie beginnen. Aanvoerder Virgil van Dijk staat sowieso zijn mannetje centraal achterin te verdedigen. De grote vraag is wie er naast hem start. Aan de rechterbackkant zal Denzel Dumfries voorlopig de vaste keus zijn voor het EK. Links en centraal heeft Koeman meerdere opties. Micky van de Ven, Lutsharel Geertruida en Nathan Aké kunnen alle drie zowel in het hart van de defensie als op de flanken uit de voeten. Jeremie Frimpong, Matthijs de Ligt, Stefan de Vrij en Daley Blind hebben min of meer vaste posities. De verwachting is dat Aké links begint en De Ligt naast Van Dijk centraal staat.

Onder de lat staat debutant Bart Verbruggen te keepen. Op het middenveld is het behoorlijk punniken zonder de geblesseerde Frenkie de Jong en de afwezige Teun Koopmeiners en Tijjani Reijnders. Frenkie zou pas tegen Polen zijn eerste EK-minuten kunnen maken. Koopmeiners en Reijnders sluiten maandag tegen IJsland aan na late clubverplichtingen. Dus daar staat donderdag een middenveld van Jerdy Schouten, Joey Veerman en Georginio Wijnaldum te rocken.

Voorin zijn de vaste waarden Cody Gakpo op links en Memphis Depay in de spits. De vraag is hoelang die laatste het na wat kortere optredens bij Atlético volhoudt. Later in de wedstrijd kan hij mogelijk worden afgelost door Wout Weghorst of Brian Brobbey. Op rechts krijgt Xavi Simons waarschijnlijk de kans om naar zijn eerste interlandgoaltje te jagen.

Kortom, dit is de vermoedelijke basisopstelling: Verbruggen, Dumfries, De Ligt, Van Dijk, Aké - Schouten, Veerman, Wijnaldum - Simons, Memphis, Gakpo.