Fan van Oranje
Nieuws

Oranje heeft geen 'one-trick-pony

Wanneer Wout Weghorst invalt, heeft dit volgens Pierre van Hooijdonk een positief effect. Tijdens het EK-duel met Polen (1-2) bezorgde hij Oranje vlak voor tijd de drie punten. De spits van het Nederlands elftal maakte zeven goals in zijn laatste elf interlands en onderscheidt zich volgens de voormalige international van andere aanvallers bij Nederland.
Een halve dag na de overwinning op Polen speelden de wissels en reserves uit de EK-wedstrijd op de training een partijtje. Maarten Wijffels schrijft in het Algemeen Dagblad dat Weghorst de hele tijd op goals joeg, terwijl Joshua Zirkzee bij de tegenpartij ook graag meevoetbalde. Wout is een uitzondering op de regel in vergelijking met bijna alle andere spitsen die we hebben. Memphis Depay, Zirkzee en Brian Brobbey willen net als iedere spits scoren, maar zij willen ook meedoen in het spel. Of ze dat willen, zegt van Hooijdonk in een gesprek met de krant.

Van Hooijdonk was in zijn eigen tijd ook iemand die een specifieke bijdrage kon leveren. Hij heeft zelfs het record van meest scorende invaller in handen (tien goals). Weghorst komt met zeven doelpunten aardig in de buurt. Toch zijn er ook overeenkomsten tussen de twee. De voormalige international heeft nooit kritiek geleverd op zijn reserverol, terwijl de matchwinnaar van zondag graag eerste spits is. Het is een van je kwaliteiten om enthousiast te zijn. Als je dat niet doet, ben je dertien in een dozijn, adviseert de voormalige spits van onder andere Feyenoord en NAC Breda.

Weghorst won slechts één van zijn acht duels en verloor vier ballen. Wijffels is van mening dat de discussie over zijn voetballende vermogen nooit zal verdwijnen. Toch heeft hij Nederland de overwinning bezorgd en bij zijn laatste zeven interlandgoals is een divers scorepatroon te zien. De journalist heeft aangegeven dat hij geen ‘one-trick-pony’ is.

Van Hooijdonk heeft bijvoorbeeld genoten van zijn goal in de oefeninterland tegen IJsland (4-0) Het leek een makkelijke intikker, maar ik zag zondag bij Denemarken - Slovenië (1-1, red.) dezelfde kans. Die speler heeft de doelman geraakt. Weghorst laat de bal met een subtiele voetbeweging bewust de lucht in gaan, over de keeper heen. Hij is zich bewust van het feit dat dit het type kans is dat hij niet kan laten lopen. Het is de vraag of hij erin gaat. De voormalige spits heeft aangegeven dat er altijd een idee is. “Die kans van Weghorst tegen IJsland, die had Brobbey níét zo gemaakt.”

Brobbey en Depay zullen afwachten wat u ontvangt. De laatstgenoemde is de tweede op de topscorerslijst aller tijden van Oranje, maar is geen geboren spits. Hij heeft niet de neiging om altijd in het strafschopgebied te zijn. Memphis was veel afwezig tegen Polen. Terwijl je bij Weghorst één ding zeker weet: die is in de box en loert daar op elk klein kansje", besluit Van Hooijdonk.