Fan van Oranje
Nieuws

Oranje heeft het vliegtuig gepakt voor een reis van slechts 430 kilometer naar Duitsland.

Het feit dat het Nederlands elftal per vliegtuig naar Duitsland is afgereisd, zorgt voor enige verbazing. Joris Melkert van de TU Delft is niet te spreken over de reden waarom de KNVB dit vervoersmiddel heeft gekozen. Het is de voetbalbond die zich verdedigt door te stellen dat reizen per bus teveel tijd in beslag zou nemen.

"Vliegen op zulke korte afstanden zou je eigenlijk niet moeten willen", zegt luchtvaartexpert Melkert in een interview met RTL Nieuws. In plaats van naar Wolfsburg te vliegen, zou je kunnen vliegen naar Wolfsburg...

De afstand van de KNVB Campus in Zeist naar Wolfsburg bedraagt 430 kilometer. Het lijkt haalbaar per bus, maar de KNVB heeft er toch voor gekozen om een vliegtuig te charteren naar Braunschweig, dertig kilometer ten zuiden van Wolfsburg. Ik kan dat niet goed begrijpen. Het is niet mogelijk dat te bereiken. Er is nauwelijks tijdwinst te behalen.

De woordvoerder van de KNVB heeft per email aangegeven dat tijdswinst de reden is om naar Duitsland te vliegen. De reis vanuit Rotterdam naar Wolfsburg zou ongeveer zes uur duren.

Melkert zal niet instemmen met het verhaal vanuit Zeist. Het is noodzakelijk eerst naar de luchthaven te rijden, spullen in te checken, te boarden... Er is slechts een half uur nodig voor de vlucht, maar al die andere zaken kosten tijd. Bovendien moet u ook weer met een bus naar het hotel in Wolfsburg.

Het is van belang op te merken dat Oranje met een eigen vliegtuig reist. Dit betekent dat er niet lang hoeft te worden gewacht, zoals gewoonlijk het geval is. De Oranje-spelers zijn dan ook een stuk sneller met het door de douane gaan en boarden.

Melkert is van mening dat de KNVB onvoldoende aandacht heeft voor de discussie rond duurzaam reizen. Het vliegen veroorzaakt relatief veel schade aan het milieu. Een bus zou een betere optie zijn. Ik denk dat het net zo comfortabel is. Bovendien kunt u in een bus veel spullen meenemen.

Milieudefensie heeft zich eveneens kritisch uitgelaten. Het is natuurlijk onbegrijpelijk dat de KNVB, midden in de klimaatcrisis, ervoor kiest het Nederlands elftal met het vervuilende vliegtuig 400 kilometer naar Duitsland te laten vliegen.