Fan van Oranje
Nieuws

Oranje naar halve finale

WhatsApp Image 2024-07-06 at 20.09.27

Na de prima wedstrijd van het Nederlands elftal tegen Roemenië moesten de mannen van Ronald Koeman vanavond in de kwartfinale van het EK aantreden tegen Turkije. De winst levert een plek in de have finale op van het EK en gaat dan spelen tegen Engeland dat via strafschoppen won van Zwitserland.

WhatsApp Image 2024-07-06 at 21.18.43

Na precies een minuut krijgt Nederland de eerste kans als Memphis Depay met een beetje geluk de bal meekrijgt en uithaalt binnen de zestien maar het schot gaat over. Het Nederlands elftal heeft in het eerste kwartier verreweg het meeste balbezit maar het is zoeken naar een gaatje in de hechte Turkse defensie. Toch kunnen de mannen van Koeman geen kansen creëren en langzaam aan komen de Turken er meer en meer uit en worden meer en meer dreigend maar kunnen ook geen echte kansen bij elkaar spelen maar krijgen wel een aantal hoekschoppen. Het Nederlands elftal komt er dan helemaal bijna niet meer uit.

In de 35ste minuut gaat het dan mis voor Nederland als een hoekschop werd weggewerkt en via Arda Güler wordt de bal weer voor de goal gebracht en Bart Verbruggen staat vast en dan kan Samet Akaydin de bal binnenkoppen en staat Turkije voor, 0-1. De mannen van Koeman kunnen niets meer brengen in de eerste heft en zo gaan de Turken met een goed gevoel naar de kleedkamer en zal het Nederlands elftal uit een ander vaatje moeten gaan tappen want zo gaan ze het niet redden.
WhatsApp Image 2024-07-06 at 21.18.43 _4_

Ronald Koeman begint met het brengen van Wout Weghorst voor Steven Bergwijn direct na rust en moet hij het dan weer doen? Na een minuut of zes is Weghorst bijna belangrijk als hij ene lange pass van Nathan Aké voor het doel kopt waar Memphis Depay ene teenlengte tekort komt om de bak binnen te tikken. Een paar minuten later kopt dezelfde Weghorst een bal via een verdediger net naast maar ene hoekschop krijgt men niet. Direct daarna schiet aan de andere kant Arda Güler een vrije trap op de buitenkant van de paal. Het spel gaat op een neer en toch heeft Oranje meer balbezit maar blijven de Turken dreigend. In de 70ste minuut de grootste kans voor Nederland als Wout Weghorst twijfelt om de bal voor te geven of zelf te schieten en via de keeper gaat de bal naast. Uit de daaropvolgende hoekschop van Memphis Depay die de bal kort speelt op Jerdy Schouten en die speelt Depay weer aan en die geeft voor en dan is het raak als Stefan de Vrij de bal binnenkopt, 1-1. Nederland heeft de wedstrijd aardig onder controle nu maar het blijft oppassen. In de 76ste minuut een aanval van Nederland en Denzel Dumfries geeft de bal voor achter de Turkse defensie en dan is het Cody Gakpo die de bal binnen tikt. De VAR kijkt wel lang maar het doelpunt telt. Dan blijkt uit de beelden dat het een eigen goal is van Mert Müldür maar dat deert niemand bij Nederland.
WhatsApp Image 2024-07-06 at 21.18.43 _3_

In de 85ste minuut komt Oranje goed weg als eerst Mickey van de Ven een bal van de lijn haalt na een inzet van een meter of vier voor de goal en direct daarna schiet nummer Kerem Aktürkoğlu tegen Stefan de Vrij aan. Daar kwam Nederland goed weg. Een hectische slotfase volgt waarbij nog een rode kaart valt voor iemand op de bank van Turkije en coach Vicenzo Montella krijgt nog geel. Er komen dan vijf minuten extra tijd bij en in de eerste minuut daarvan moet Bart Verbrugge nog redding brengen op een inzet kort voor de goal. Daar blijft het dan bij en is Nederland geplaatst voor de halve finale waar dus Engeland wacht, a.s. dinsdag in Dortmund.
WhatsApp Image 2024-07-06 at 21.18.43 _2_

Nederland: Bart Verbruggen, Denzel Dumfries, Stefan de Vrij, Virgil van Dijk, Nathan Aké (Mickey van de Vwn), Jerdy Schouten, Xavi Simons (Jeremie Frimpong), Tijjani Reijnders (Joey Veerman), Steven Bergwijn (Wout Weghorst), Memphis Depay (Joshua Zirkzee), Cody Gakpo

Turkije: Mert Günok, Mert Müldür (Zeki Çelik), Samet Akaydin (Cenk Tosun), Abdülkerim Bardaci, Ferdi Kadioğlu, Salih Özcan (Okay Yokuşlu), Kaan Ayhan (Semih Kiliçsoy), Bariş Alper Yilmaz, Hakan Çalhanoğlu, Kenan Yildiz (Kerem Aktürkoğlu), Arda Güler

Scheidsrechter: Clement Turpin (Frankrijk)

Gele kaart(en) Nederland: Xavi Simons, Nathan Aké, Virgil van Dijk, Wout Weghorst

Gele kaart(en) Turkije: Cenk Tosun

Foto's: Edwin Kok