Fan van Oranje
Nieuws

Oranje o17 verslikt zich

Het Nederlands elftal voor spelers onder 17 jaar heeft dinsdag verrassend het laatste duel in de eerste EK-kwalificatieronde verloren. In het House of Football van de Albanese hoofdstad Tirana was Kroatië met 3-1 te sterk. De ploeg van KNVB-coach Peter van den Berg had zich dankzij zeges in de eerste twee wedstrijden al geplaatst voor de Eliteronde.

Onder 17 overtuigde in de eerste twee duels. Faëroer Eilanden (6-0) was wellicht geen goede maatstaf, maar de sterke 5-0 op Albanië op zaterdag was een serieus signaal dat de ploeg op de goede weg is. Het gastland had immers in de eerste wedstrijd Kroatië op 1-1 gehouden.

Hierdoor stond voor Nederland in de laatste wedstrijd alleen groepswinst op het spel, terwijl Kroatië met Albanië nog in gevecht was om de tweede plaats in de poule. Wellicht was dit net het verschil met de Kroaten die voorop in de strijd gingen en het daarmee Nederland vanaf de aftrap heel moeilijk maakten.

Vroege achterstand
Halverwege de eerste helft stond er al een 2-0 tussenstand op het scorebord. Patrik Horvat schoot een afgeslagen corner binnen terwijl de voorzet vanaf links van Tino Kusanovic iedereen, inclusief doelman Mark Engel, verraste.

Van den Berg gebruikte de drinkpauze om zijn ploeg op scherp te zetten en leek te slagen in zijn opzet. Onder 17 kreeg meer grip op de wedstrijd en was vooral via Emre Ünüvar gevaarlijk. Extra pijnlijk was het dat juist in deze fase de 3-0 viel. Kusanovic maakte in de omschakeling zijn tweede van de middag. Vlak voor rust had Ünüvar de kans om de achterstand iets dragelijker te maken, maar zijn inzet ging over.

Na rust bleef Onder 17 zoeken naar een treffer om daarmee terug te komen in de wedstrijd. De ploeg kreeg kansen via invaller Pharell Nash en Ünüvar, maar beet zich ook vaak stuk op de hechte Kroatische defensie. Ondertussen moest het oppassen voor de snelle uitbraken van de tegenstander. Kroatië leek op die manier zelfs een vierde treffer te maken, maar Drazen Jaman deed dat in buitenspelpositie.

Een kwartier voor tijd verkleinde Onder 17 dan toch de marge. Levi Acheampong schoot een vrije trap vanaf 'randje zestien' direct raak. Wanneer Sean Steur vijf minuten later van dichtbij de 3-2 tegen de touwen had gekopt, was de slotfase wellicht nog spannend geworden. Hij kopte echter in de handen van de keeper waardoor het geloof in een goede afloop langzaam wegebde.

Teleurstelling
Door het verlies is Kroatië groepswinnaar. Nederland gaat als nummer twee verder. Een teleurstelling voor Van den Berg die er vooraf juist op hamerde dat winst in de poule een gunstigere uitgangspositie kan opleveren voor de Eliteronde. "Voor Kroatië was het een alles-of-niets-wedstrijd en dat was goed te zien. Zij hadden ons vooraf goed geanalyseerd en speelden sterk. Bovendien hanteerden zij met 5-4-1 met een snelle omschakeling een speelstijl die wij in Nederland niet vaak tegenkomen. Wij hadden daar geen antwoord op."

"Aan de andere kant is dit een goed leermoment. We kunnen vanaf nu vaker teams tegenkomen die op deze manier spelen. We hebben nog een maand of vijf om daar aan te werken", vulde Van den Berg aan. "Ik wil het succes van deze week ook niet alleen ophangen aan dit verlies. Deze week heb ik juist veel positieve dingen gezien, ook vandaag. Daar moeten we op verder bouwen."

Bron: Ons Oranje