Fan van Oranje
Nieuws

Oranje onder 19 hard onderuit

Het Nederlands elftal voor spelers onder 19 jaar is zaterdagavond hard onderuit gegaan tegen Engeland. In Marbella verloor het team van KNVB-coach Peter van der Veen met 4-1. De oefenmeester sprak over een harde les voor zijn team.

Van der Veen baalde flink van de nederlaag. Zijn team speelt over een maand de eerste EK-kwalificatieronde. De oefenmeester had gehoopt dat zijn team verder zou zijn, maar Engeland was een maatje te groot. “Dat kun je wel stellen. Zij zijn verder op het gebied van lef en mentaliteit tonen, speelden met meer intensiteit. Wij moeten daar echt nog een stap in maken. Terwijl ik vind dat we, zeker op het gebied van lef en mentaliteit, met ze moeten kunnen levellen. Maar het was niet goed genoeg vandaag.”

Engeland grijpt initiatief

Nederland begon nog redelijk aan het duel, maar naarmate de wedstrijd vorderde greep Engeland steeds meer het initiatief. Het team van trainer Will Antwi kwam er een aantal keer gevaarlijk uit, met technisch vaardige spelers. Het leidde tot een terechte voorsprong voor The Three Lions. Aston Villa-speler Kadan Young opende de score, waarna Shumaira Mheuka nog voor rust de tweede Engelse treffer achter Feyenoord-doelman Ismail Ka schoot. 

In het tweede bedrijf probeerde Onder 19 zich terug in de wedstrijd te knokken. Twintig minuten lang speelde het team van Van der Veen heel behoorlijk. Jerolldino Bergraaf zorgde voor de aansluitingstreffer. Nederland speelde met meer lef en liet zich meer en meer op de Engelse speelhelft zien. 

Druk opvoeren

Met een aantal afstandsschoten voerde Onder 19 de druk verder op, maar de gelijkmaker bleef uit. Van der Veen: “Als de 2-2 was gevallen had ik nog moeten zien hoe de wedstrijd verder verlopen was, maar uit een hoekschop maakte Engeland de 3-1. Daarna gaven we veel te makkelijk ook de 4-1 weg.”

Het was Engeland-captain Lewis Orford die de derde treffer voor zijn rekening nam. Dat doelpunt bleek de genadeklap voor Onder 19. “Misschien dat een paar jongens die mentale tik niet te boven kwamen, maar je moet door. We hebben nog een hoop werk te doen.”

Het verlies was een harde les voor de Nederlandse talenten. “Engeland spaarde ons niet”, sprak Van der Veen. “Maar zij hebben ook goede spelers. Het is de top van Europa. Beschikken over een aantal spelers die bij het eerste elftal van een Premier League-club zitten. Het is een goede ploeg. Het is goed dat we ze nu tegen zijn gekomen en dat we nog tijd hebben om aan ons eigen spel te werken.”

Al is het begrip tijd ook relatief, want in november moet Onder 19 al aan de bak in de EK-kwalificatie. Dan neemt de ploeg het in eigen land op tegen Slovenië, Kazachstan en Oekraïne. Maar eerst wacht dinsdag nog een oefenwedstrijd tegen Portugal. Ook een pittige tegenstander, weet Van der Veen. “Het is een heel volwassen ploeg. Zij hebben hier van Engeland gewonnen, dus we kunnen onze borst natmaken.”

Statistieken

Nederland - Engeland 1-4 (0-2). 

Scoreverloop: 38. Young 0-1, 45. Mheuka 0-2, 54. Bergraaf 1-2, 72. Orford 1-3, 90+2. Wheeldon 1-4.

Opstelling Nederland: Ka; Read (78. Raterink), Ugwu, Kuhn (78. Janse), Dijkstra, Mastoras (66. Verkuijl), Smit, Land, Van den Ban (66. Bal), Bergraaf (57. Bouziane), Redmond.