Fan van Oranje
Nieuws

Oranje op Jacht naar Nieuwe Magie van '88

 

Het EK voetbal van 1988 zal voor altijd gegrift staan in de geschiedenisboeken van de Nederlandse sport. Het grootse en meest legendarische succes van het Oranje-elftal ooit. Met sterspelers als Marco van Basten, Ruud Gullit, Ronald Koeman en Frank Rijkaard toverden zij een waar spektakelstuk op de Europese velden.

De apotheose volgde op 25 juni 1988 in de EK-finale tegen de Sovjet-Unie. Van Basten kopte in de verlenging de winnende treffer binnen: 2-0. Een dag later volgde een groots eresalon door de grachten van Amsterdam. Ondergedompeld in een regen van confetti vierden de Nederlandse helden hun eerste en tot dusver enige grote prijs.

De volksfeesten kenden nauwelijks grenzen. Naar verluidt zouden er zelfs enkele woonboten zijn gezonken omdat de menigte in overvloed op de daken was geklommen om de rondvaart gade te slaan. Het oer-Hollandse plaatje van een ouderwetse en uitbundige huldiging van de voetbalhelden.

Nu, 35 jaar later, is de honger naar een nieuw hoogtepunt bij het Nederlands elftal groter dan ooit. Het huidige Oranje bezit opnieuw een gevaarlijke batterij aan aanvallend geweld met talenten als Xavi Simons, Frenkie de Jong en Cody Gakpo. Wordt het niet weer eens tijd voor een nieuw succesverhaal? Een nieuwe rondvaart door de Amsterdamse grachten, maar dan met mate deze keer? Het Nederlands elftal droomt bij het aankomende EK van een nieuwe voetbalbelevenis die de magie van 1988 kan evenaren.