Nieuws

Oranje verliest na dramatische eerste helft van Duitsland

DUIT - NED

In de Allianz Arena in München vanavond de 48ste ontmoeting tussen Duitsland en Nederland en nu in het kader van de Nations League. De Duitsers staan aan kop van de ranglijst met twee punten meer op nummer twee Nederland Bij winst neemt Nederland dus de koppositie over. Bij Duitsland ontbreken een waslijst aan geblesseerden en hoe gaat men daar mee om. Bij Oranje is dus Virgil van Dijk er niet bij.

Binnen twee minuten moet Bart Verbruggen de bal uit het doel halen als Jorrel Hato de bal verkeerd wegspeelt en Mickey van der Ven in de problemen brengt en Serge Gnabry kan er tussen komen en dan is het Jamie Leweling die de 1-0 binnenknalt achter de Oranje goalie. Dan roept de VAR de scheidsrechter naar de kant en dan blijkt Serge Gnabry net een millimeter buitenspel te hebben gestaan en dus wordt de goal afgekeurd. Daar komt Oranje dus heel goed weg.

In de 11e minuut weer een kans voor de thuisploeg als Maximilian Mittelstädt geheel vrijstaand kan schieten maar hij schiet recht op Bart Verbruggen af. Het Nederlands elftal komt totaal niet aan voetballen toe want de Duitsers zitten er bovenop en laten Nederland niet voetballen. Ook in de opbouw gaat er veel mis bij Oranje en eigenlijk is het wachten wanneer de Duitsers daar eens van profiteren.

Duitsland blijft dan de veel betere ploeg en in de 27ste minuut moet Stefan de Vrij op de doellijn redding brengen om een doelpunt van Jamie Leweling onschadelijk te maken na een mooie aanval over de rechterkant van de thuisploeg. Direct daarna gaat Mickey van der Ven in de fout en mag Nederland van geluk spreken dat Tim Kleindienst heel wild schiet en zo gaat de bal naast. Het positiespel van Nederland komt er totaal niet uit en bij tijd en wijle worden de mannen van Ronald Koeman overlopen door de Duitsers. Het gaat ook steeds fout bij de ombouw van Nederland en vooral als men van achteruit opbouwt. In de 41ste minuut gaat het ook bijna mis als Stefan de Vrij de bal door het centrum speelt op Quinten Timber en die reageert als een slak zo traag en Serge Gnabry kan de bal onderscheppen en tikt de bal bijna in de goal. Er komen dan twee minuten extra tijd bij en wonder boven wonder blijft het dan 0-0 bij rust. Je mag toch zeggen dat een B ploeg van Duitsland dit Nederlands elftal in de eerste helft overklast en dat het een wonder is dat het nog 0-0 staat. Wat kan Ronald Koeman in de rust doen?

In ieder geval wisselt de bondscoach twee keer en brengt Donyell Malen en Mats Wieffer. Nederland begint de tweede helft een stuk beter dan de eerste en is direct een paar keer dreigend maar echte kansen creëert het nog niet. Na een minuut of zeven een snelle Duitse aanval via de rechterkant Tussen Joshua Kimmich en Serge Gnabry waarbij de laatste dan hoog over schiet. Ondanks dat Oranje beter speelt komen de Duitsers toch op voorsprong als vanuit een hoekschop de bal voor de voeten valt van Jamie Leweling en die schiet de bal snoeihard in het dak van het doel, 1-0.

In de 76ste minuut laat Oranje dan eindelijk de tanden eens zien als Xavi Simons een combinatie aangaat met een medespeler en van een meter of zeventien recht voor de goal uithaalt en dat schot beland op de lat. Een schietkans voor Maximilian Mittelstädt wordt door Denzel Dumfries net genoeg van richting veranderd zodat de bal net voorlangs gaat. In de 90ste minuut mag dan doelman Oliver Bauman ook nog laten zien wat hij kan als Donyell Malen vanaf links naar binnen trekt en snoeihard uithaalt en met een geweldige redding pareert de doelman het schot en voorkomt hiermee de gelijkmaker. Hier blijft het dan bij en verliest Nederland dik en dik verdient na vooral een dramatische eerste helft met 1-0 de wedstrijd.