Fan van Oranje
Nieuws

Oranjedoelman Bart Verbruggen begint aan EK met indrukwekkend record

 

Wanneer Bart Verbruggen zondag het veld betreedt voor de EK-openingswedstrijd tegen Polen, zal hij dat doen met een bijzondere status. De 21-jarige keeper uit Breda heeft in zijn prille interlandcarrière de meeste clean sheets in zijn eerste zeven interlands voor Oranje genoteerd.

Met vijf wedstrijden zonder tegendoelpunten laat Verbruggen illustere voorgangers als Edwin van der Sar en Jan van Beveren achter zich. Het lukte hem de nul te houden tegen Griekenland, Ierland, Gibraltar, Canada en IJsland. Alleen Frankrijk en Duitsland wisten tot dusver het doel van de jonge sluitpost te vinden.

Geen enkele Nederlandse doelman kon in zijn eerste zeven optredens zo vaak de nul houden. Van der Sar, Vermeer, Van Beveren, Jongbloed en De Goey bleven steken op vier wedstrijden zonder tegentreffers. Verbruggen heeft bovendien het hoogste clean sheet percentage (71%) van alle keepers die minimaal zeven interlands keepten.

De rekordinternational in spé zal zijn primeur op een groot toernooi maken als hij zondagmiddag om 15.00 uur in Hamburg tussen de palen staat tegen de Pool. Met zijn statistieken in het achterhoofd maakt Verbruggen zich op voor een droomdebuut op het EK.