Fan van Oranje
Nieuws

Oranjespeler hevig ter discussie: ‘Waar is hij in godsnaam mee bezig?’

Memphis Depay is ook na het behalen van het Nederlands elftal in de achtste finales van het EK in Duitsland onderwerp van discussie. De aanvaller was een lichte dissonant in de 0-3 zege van Oranje op Roemenië, nadat hij in de groepsfase voetbalminnend Nederland ook al niet resoluut kon overtuigen. Ronald Koeman ziet geen enkele aanleiding om Depay niet op te stellen of op een andere positie binnen het elftal te zetten. Het zorgde woensdag voor een aantal discussies in de televisieprogramma’s.

Imke Courtois vraagt zich af of Koeman er goed aan doet om Depay uit het elftal te halen. "Op een bepaalde manier wel", antwoordde de Belgische analist bij NOS Studio Fußball op de vraag of ze Depay momenteel vindt tegenvallen op het EK. “Ik heb de discussie wel gevolgd, maar ik snap wel dat Koeman hem heeft opgesteld. Het is een beetje zijn ride-or-die, zoals ze zeggen. Toen hij trainer was bij Barcelona, heeft hij hem ook opgehaald bij Olympique Lyon. Het is ook een beetje jullie DNA.

Het is mogelijk dat ik het bij het verkeerde eind heb, maar als ik naar de Eredivisie kijk, zie ik heel veel combinatie voetbal. “Om een typische targetman vanaf het begin te laten spelen... In Nederland wordt de roep om Wout Weghorst, Joshua Zirkzee of Brian Brobbey in de punt van de aanval steeds luider, maar Courtois ziet het niet snel gebeuren dat Koeman voor een ander kiest. “Als er een goal moet vallen of er moet iets veranderen, dan gaat Koeman pas naar zijn Plan B. Mijn mening is dat zijn efficiëntie onvoldoende is om hem te laten starten. Zijn passing is ook slordig en zelfs nonchalant met momenten. Het is echter een moeilijke discussie om hem nu uit de ploeg te halen… Ik ben er niet zeker van.

Tijdens de EK-praat op ESPN werd ook de rol van Depay binnen Oranje besproken. Hier stoorde oud-voetballer Anco Jansen tijdens de achtste finales mateloos aan de aanvaller. Na vier wedstrijden op het EK heb ik de indruk dat hij niet voldoende heeft bijgedragen aan het team. In het elftal is er een hiërarchie en hij is gewoon geen leider in het elftal. Hij profileert zich op deze manier en dat is ook te zien aan alles. Het is dan ook heel moeilijk voor een bondscoach om daar wijzigingen in aan te brengen. De wedstrijd is met 0-3 gewonnen.

 Als ik puur kijk naar wat hij brengt, vind ik dat veel te weinig. Het is gewoon veel te weinig.  Jansen heeft zich vooral afgevraagd wat de andere spelers van Oranje aan Depay hebben. Ik heb gezien dat hij als aanspeelpunt kan dienen tegen Roemenië, maar dan verliest hij duels en is hij slordig in aannames. Een lange bal was onderweg, waarbij Denzel Dumfries onderweg was. Als je alleen al je lichaam zet en die bal in je laat vallen, dan kan je die bal zo op Dumfries neerleggen en dan wordt het een honderd procent kans. Maar uiteindelijk is het allemaal slap.

Jansen heeft zich bovendien geïrriteerd aan de corners die Depay nam. Zijn standaardsituaties zijn allemaal matig van aard. Op die manier probeert hij een corner in een keer op goal te schieten. Ik denk dan: je speelt al drie wedstrijden slecht, waar ben je in godsnaam mee bezig? Ik vind dat hij onvoldoende presteert. “We hebben goede spelers op de bank. Joshua Zirkzee zou de spits moeten zijn. De speler van Bologna werd als laatste aan de selectie toegevoegd en kwam nog niet binnen de lijnen. “Ik vind hem een zeer bijzondere speler. Ik heb hem vaak gezien bij Bologna. De oud-voetballer verwacht dat hij een kans krijgt, maar hij weet ook dat dat niet gaat gebeuren.

Bram van Polen stelt voor dat Depay een andere rol krijgt. De recentelijk gestopte verdediger ziet de aanvaller spelen als rechter tien en dan hangend op rechts. Jansen, die ook nog andere opties ziet, zei dat we het tegen Roemenië op een andere manier hebben ingevuld en dat het heel goed loopt, dus daar zou ik niet aan beginnen. Brobbey zou ook een uitstekende optie zijn en daarnaast heb je Weghorst die het fantastisch doet.