Fan van Oranje
Nieuws

Pierre van Hooijdonk niet eens met Marco van Basten

Pierre van Hooijdonk is niet te spreken over de kritiek die Marco van Basten uitte op Virgil van Dijk, zo blijkt uit zijn reactie. Marco van Basten heeft de afgelopen maanden herhaaldelijk aangegeven dat de verdediger van Liverpool geen goede leider of aanvoerder is voor Oranje en dat deed hij ook deze week. Rond het WK van 2022 in Qatar was het ook al raak. “Ik vind dit veel te makkelijk. Van Hooijdonk is van mening dat Marco's pijlen al vijf jaar gericht zijn op Virgil.

Van Basten heeft zijn ongenoegen kenbaar gemaakt na afloop van de 2-3 nederlaag tegen Oostenrijk van dinsdag op het EK in Duitsland. Virgil van Dijk is de aanvoerder van Oranje. De Europees kampioen van 1988 sprak dinsdag in Studio Fußball op de NOS. ” Hij moet zich in dergelijke situaties veel beter organiseren. De leider van het team is hij, de verantwoordelijke man en ook de grote leider van het team. Het is belangrijk om dit soort dingen beter te organiseren.

Van Hooijdonk was een dag later in hetzelfde programma te gast, maar Van Basten gaf geen acte de présence. “Ik vind dit veel te makkelijk. Marco heeft zijn pijlen al vijf jaar gericht op Virgil... Het is spijtig dat hij hier niet bijzit, want dan is het makkelijker om te discussiëren. Zoals het elftal van Oranje in 1988 had, heeft dit elftal geen echte leider. Wanneer je een band om iemands arm doet, betekent dat niet dat je een leider bent, zoals Ronald Koeman en Ruud Gullit dat waren in 1988. Van Hooijdonk is van mening dat het te makkelijk is.

“We hebben nu een keeper van 21 jaar”, doelde Van Hooijdonk op Bart Verbruggen. Aké heeft een uitgebreide ervaring, maar is een heel verlegen jongeman. Stefan de Vrij en Van Dijk zijn niet de enigen die de grootste mond hebben. Lutsharel Geertruida, Jerdy Schouten en Joey Veerman hebben slechts een paar interlands op hun naam staan. Van Hooijdonk wees erop dat Xavi Simons nog steeds zoekende en te jong is om de leider te zijn. Hij ziet in Cody Gakpo een mogelijke leider. Op basis van zijn status en kwaliteiten zou dat kunnen, maar Gakpo is een heel rustige jongen. En Donyell Malen is net in het elftal opgenomen. Depay is de brutaalste, en dat is de 'leider'. Van Dijk speelde 71 interlands voor Oranje. Gedurende 55 interlands droeg hij de aanvoerdersband om zijn arm.