Fan van Oranje
Nieuws

Rapportcijfers Oranje, uitblinker Nathan Aké

Het Nederlands elftal heeft zijn eerste wedstrijd op het EK met een overwinning afgesloten. De ploeg van bondscoach Ronald Koeman heeft Polen dankzij supersub Wout Weghorst met 1-2 gewonnen. Hierbij de rapportcijfers.

Bart Verbruggen - 7,5: tijdens zijn eerste wedstrijd op een eindtoernooi moest Verbruggen al na zestien minuten vissen. De sluitpost kon weinig doen om de tegentreffer te voorkomen. Er waren momenten waarop hij zich moest onderscheiden en dat deed hij met verve, onder andere diep in de eindfase. Bovendien is Verbruggen een toonbeeld van rust die onder de lat van Oranje staat.

Denzel Dumfries - 6: bij de tegentreffer liet Dumfries zich te makkelijk slaan in de lucht. Zijn drive naar voren is niet verkeerd, maar Oranje heeft het vooral tegen Polen vaak over links gespeeld. Dumfries kwam minder in het spel voor dan tegen IJsland.

Stefan de Vrij - 6,5: de rots in de branding bij Oranje niet goed uit de verf, maar moest halverwege de tweede helft flink aan de bak. De Vrij heeft zich staande gehouden in het hart van de defensie, maar zal de hete adem van Matthijs de Ligt en Lutsharel Geertruida voelen.

Virgil van Dijk - 7: net als Verbruggen maakte Van Dijk zijn debuut op een EK. De aanvoerder was zichtbaar aanwezig en sprak met luide stem. Van Dijk is van groot belang voor Nederland.

Nathan Aké - 8: de vice-aanvoerder van Oranje is bijna niet te betrappen op een foutje. Aké speelde als linksback voornamelijk op safe, maar was van cruciaal belang bij de cruciale 1-2 van Weghorst. Aké was de absolute uitblinker aan Hollandse zijde.

Jerdy Schouten - 6,5: niet veel mensen hadden Schouten voorafgaand aan het toernooi een basisplek gegeven, maar door de vele blessures is hij de controleur van Oranje. De PSV'er deed het aan de bal meer dan prima. In de tweede helft raakte hij met zijn collega-middenvelders wel de grip op het Poolse middenrif voor een periode kwijt.

Joey Veerman - 5: er was veel aandacht voor Veerman, die zichzelf - en mede door de blessure van Frenkie de Jong - in de basis heeft geknokt. Hij kon zijn verwachtingen niet waarmaken. Veerman nam te veel risico en zijn spel en leed onnodig balverlies.

Tijjani Reijnders - 6,5: De loopacties van Tijjani Reijnders achter de laatste lijn van Polen waren een bron van ergernis voor de tegenstander. Een aantal keren had de aanvallende middenvelder moeite zijn eerste EK-goal te maken.

Xavi Simons – 5: De wil van Xavi Simons is zeker niet slecht, maar Oranje en Simons blijven een ongelukkig huwelijk. De spelmaker is op de rechterflank niet senang en komt op die positie niet tot zijn recht. Hij was niet in staat om zijn stempel te drukken, ondanks dat hij zijn hele wedstrijd druk bezig was, ook om ruimte te maken voor Dumfries.

Memphis Depay - 6: Memphis speelde niet groots, maar het was niet voor het eerst zichtbaar dat hij een grote waarde heeft voor dit Oranje. De spits had de nodige kansen, maar miste het geluk om ze af te ronden. Dit resulteert erin dat hij op 45 interlandgoals blijft staan.

Cody Gakpo - 7: de speler die de gelijkmaker maakte, was de meest bedreigende speler in het Volksparkstadion. Gakpo heeft zijn directe tegenstander Frankowski vooral voor rust zuur gemaakt met mooie dribbels. De aanvaller kwam na rust minder in het spel voor.

Ronald Koeman - 7,5: zijn eerste optreden als bondscoach op een eindtoernooi werd dankzij een heldenrol van Weghorst omgezet in een overwinning. Koeman heeft dezelfde elf namen gekozen als tegen IJsland en dat leek aanvankelijk goed uit te pakken. Nadat Polen steeds gevaarlijker werd, besloot de keuzeheer voor een gouden wissel door Weghorst in te brengen.