Fan van Oranje
Nieuws

Reacties Brian Brobbey en debutant Jan Paul van Hecke na Nederland - Duitsland

Een mooie wedstrijd gisteravond in de Johan Cruijff Arena voor Ajax spits Brian Brobbey en voor Oranje debutant Jan Paul van Hecke. Brobbey speelde in “zijn” stadion een ijzersterke wedstrijd en van Hecke speelde alsof hij al jaren in Oranje speelde. Bondscoach Ronald Koeman was ook blij met beide heren en zei “We hebben zo een mooie toekomst”.

Brian Brobbey

"Ik deed gewoon mijn eigen ding", zegt Brobbey nuchter als altijd voor de camera's van de NOS. En ik denk dat het vandaag wel goed ging. Persoonlijk en met de hele ploeg ook." Brobbey was in de eerste helft een plaag voor de Duitse verdediger Tah, die geen grip op hem kreeg en in de rust werd gewisseld. Van druk had de spits geen last. "Het voelde niet als een examen. Ik had sowieso zin om tegen Duitsland te spelen. Dat is toch een ander niveau dan tegen Bosnie. Ik was opgeladen voor deze wedstrijd."

Maar helemaal zonder zenuwen was Brobbey toch ook weer niet. "Niet dat ik bang was, maar meer om een doelpunt te maken. Gelukkig heb ik een mooie assist kunnen geven op Dumfries dus ik ben tevreden."
Jan Paul van Hecke

Naast Brobbey aan tafel zit Jan Paul van Hecke, ook al zo nuchter, maar daar is hij misschien ook wel een Zeeuw voor. De neef van ex-international Jan Poortvliet, naar wie hij ook vernoemd is, debuteerde alsof hij al jaren een Oranjeshirt draagt. "Als je erin wordt gegooid, heb je geen spanning en ga je vrijuit voetballen. Ik denk dat ik dat gedaan heb. Uiteindelijk was het een mooie wedstrijd om in te spelen. Het tempo was vrij hoog. Zij kansen, wij kansen. Ik denk dat het voor de neutrale toeschouwer een mooie wedstrijd was. Het winnende doelpunt kon aan allebei de kanten vallen. Een gelijkspel was uiteindelijk verdiend."

Van Hecke ziet ook dat een nieuwe generatie internationals zich aandient bij Oranje. Een positieve ontwikkeling: "Nieuwe gasten willen zich altijd bewijzen. Het geeft een enorme boost aan een elftal als je aan de onderkant jongens hebt die er graag bij willen komen."

Bondscoach Ronald Koeman had een positief gevoel overgehouden aan de enerverende klassieker tegen Duitsland. Hoewel de eerste helft een goede leerschool was geweest. "We begonnen geweldig. Een doelpunt uit het boekje, beter kan je een doelpunt niet voorbereiden."

Koeman zag ook dat zijn keuze voor Brian Brobbey in de spits goed uitpakte. "Je weet dat er tegen een team als Duitsland ruimtes ontstaan en hij is zo snel en zo sterk. Ik was super tevreden over Brian vanavond. Zijn directe tegenstander wordt gewisseld in de rust. Dat zegt natuurlijk veel. Net als Zirkzee afgelopen zaterdag heeft hij bewezen de spits van het Nederlands elftal te kunnen zijn."

Na de uitstekende start en ondanks de twee grote kansen die Oranje nog kreeg in de omschakeling was Koeman niet tevreden over de eerste helft. "We moesten te ver terug. We dekten niet door. Centraal bleven we een centrale verdediger over houden. Waardoor mensen vrij kwamen en dat is ook een grote kwaliteit van Duitsland. De les van vanavond is dat we meer grip op de wedstrijd kregen op het moment dat we gingen doordekken. Dat hebben we in de tweede helft 45 minuten gedaan."

Zo was de bondscoach zeer tevreden over de start van het interlandseizoen waarin de contouren van een nieuw Oranje zichtbaar werden. "We hebben deze week uitstekend gewerkt en veel gehaald uit deze twee wedstrijden. Dat geeft vertrouwen en is een groot compliment voor het elftal."